2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Hajdú Zoltán: Nagyon fontos, hogy éljünk a védőoltás lehetőségével – Évértékelő, évindító beszélgetés a háziorvosok szakmai vezetőjével

Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 02., 08:30

A 2020-as év újdonság, kihívás volt az egészségügy számára, hiszen márciusban elindult a világjárvány és elérte Magyarországot is, ami meghatározta a teendőinket. Egy szokatlan, új rendszerben kellett dolgoznunk. Javarészt telefonos segítségnyújtást kellett adni a betegeknek. Sajnos sokkal kevesebb volt a személyes kontaktus, éppen a járvány megelőzése céljából. Ez fokozott koncentrációt igényelt az egészségügyben dolgozóktól, a betegektől pedig türelmet – mondta Dr. Hajdú Zoltán háziorvos, a háziorvosok szakmai vezetője, aki a KALOhírek felkérésére értékelte a 2020.évet és beszélt az újév kihívásairól.

Dr. Hajdú Zoltán
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

„Jött a nyár, akkor egy kicsit felszabadultunk, de most a második hullám már egy megerősödött hullám - ezt érezzük a praxisban is.

Közel 150 az igazolt covid pozitív beteg. Sajnos néhány betegünket el is vesztettük, tehát ennek a komolyságát éreznünk kell. Soha ennyi tüdőgyulladást nem igazoltak vissza a szakrendelések, mint amennyi ebben a szezonban volt, és előttünk áll még a tél hátralévő időszaka, amikor még nem jutottunk el a védőoltásáig.”Meggyőződésem, nagyon fontos, hogy ezzel a lehetőséggel éljünk, minél többen, hogy a védettség mihamarabb kialakuljon.

Bízom azoknak a kollégáknak a munkájában, akik ezt az új módszert kidolgozták, és úgy tűnik, kevés a mellékhatása.

Azt hiszem, hogy ez a legfontosabb tevékenység a közeljövőben azon túl, hogy a védekezést továbbra is fenn kell tartani. Tehát a távolságtartás, maszkviselés, kézhigiénia, nagyon fontos.”Emellett koncentráljunk arra, hogy figyelemmel kísérjük azokat a fórumokat, amik majd vezetnek bennünket; regisztráljanak a betegek a kormány honlapján, hogy tudják, hányan és kik igénylik, hiszen nem egyszerű logisztikájú a védőoltás sem.

Mélyen, közel mínusz 70 fokon kell tartani az oltóanyagot, tehát ezt nem lehet háziorvosi rendelőkben megoldani. Segítsünk azzal, hogy a magatartásunk megfelelő lesz, és az adminisztrációs munkát is segítsük. Nyilatkozat tétel, időben való érkezés - amiről már tudjuk, hogy ránk vár ebben az időszakban. – mondta dr. Hajdú Zoltán háziorvos.

2021 -Fontos változások az egészségügyi ellátórendszerben

A háziorvosok szakmai vezetője hozzátette:

„Az új év a járványhelyzeten kívül fontos változásokat hoz az egészségügyi ellátórendszerben is.

A kórházak igazgatását átrendezik, az irányítást is centralizálják, hogy könnyebben lehessen a kihívásoknak megfelelni.

Mi orvosok - a társadalom megbecsülését jobban érezve -kíváncsian várjuk, milyen újításokat, milyen lehetőségeket fogunk kapni, hiszen a jövedelmek módosulnak, de az egészségügyi szolgáltatói jogviszony - mint egy új munkavállalási forma - is kihívásokat fog elénk tárni. Ezekről kell dönteni. Ez is egyfajta újévi teendő lesz, amiről még nem tudjuk, hogyan fog realizálódni –nyilatkozta Dr. Hajdú Zoltán háziorvos.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK