2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Hajdú Zoltán: Nagyon fontos, hogy éljünk a védőoltás lehetőségével – Évértékelő, évindító beszélgetés a háziorvosok szakmai vezetőjével

Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 02., 08:30

A 2020-as év újdonság, kihívás volt az egészségügy számára, hiszen márciusban elindult a világjárvány és elérte Magyarországot is, ami meghatározta a teendőinket. Egy szokatlan, új rendszerben kellett dolgoznunk. Javarészt telefonos segítségnyújtást kellett adni a betegeknek. Sajnos sokkal kevesebb volt a személyes kontaktus, éppen a járvány megelőzése céljából. Ez fokozott koncentrációt igényelt az egészségügyben dolgozóktól, a betegektől pedig türelmet – mondta Dr. Hajdú Zoltán háziorvos, a háziorvosok szakmai vezetője, aki a KALOhírek felkérésére értékelte a 2020.évet és beszélt az újév kihívásairól.

Dr. Hajdú Zoltán
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

„Jött a nyár, akkor egy kicsit felszabadultunk, de most a második hullám már egy megerősödött hullám - ezt érezzük a praxisban is.

Közel 150 az igazolt covid pozitív beteg. Sajnos néhány betegünket el is vesztettük, tehát ennek a komolyságát éreznünk kell. Soha ennyi tüdőgyulladást nem igazoltak vissza a szakrendelések, mint amennyi ebben a szezonban volt, és előttünk áll még a tél hátralévő időszaka, amikor még nem jutottunk el a védőoltásáig.”Meggyőződésem, nagyon fontos, hogy ezzel a lehetőséggel éljünk, minél többen, hogy a védettség mihamarabb kialakuljon.

Bízom azoknak a kollégáknak a munkájában, akik ezt az új módszert kidolgozták, és úgy tűnik, kevés a mellékhatása.

Azt hiszem, hogy ez a legfontosabb tevékenység a közeljövőben azon túl, hogy a védekezést továbbra is fenn kell tartani. Tehát a távolságtartás, maszkviselés, kézhigiénia, nagyon fontos.”Emellett koncentráljunk arra, hogy figyelemmel kísérjük azokat a fórumokat, amik majd vezetnek bennünket; regisztráljanak a betegek a kormány honlapján, hogy tudják, hányan és kik igénylik, hiszen nem egyszerű logisztikájú a védőoltás sem.

Mélyen, közel mínusz 70 fokon kell tartani az oltóanyagot, tehát ezt nem lehet háziorvosi rendelőkben megoldani. Segítsünk azzal, hogy a magatartásunk megfelelő lesz, és az adminisztrációs munkát is segítsük. Nyilatkozat tétel, időben való érkezés - amiről már tudjuk, hogy ránk vár ebben az időszakban. – mondta dr. Hajdú Zoltán háziorvos.

2021 -Fontos változások az egészségügyi ellátórendszerben

A háziorvosok szakmai vezetője hozzátette:

„Az új év a járványhelyzeten kívül fontos változásokat hoz az egészségügyi ellátórendszerben is.

A kórházak igazgatását átrendezik, az irányítást is centralizálják, hogy könnyebben lehessen a kihívásoknak megfelelni.

Mi orvosok - a társadalom megbecsülését jobban érezve -kíváncsian várjuk, milyen újításokat, milyen lehetőségeket fogunk kapni, hiszen a jövedelmek módosulnak, de az egészségügyi szolgáltatói jogviszony - mint egy új munkavállalási forma - is kihívásokat fog elénk tárni. Ezekről kell dönteni. Ez is egyfajta újévi teendő lesz, amiről még nem tudjuk, hogyan fog realizálódni –nyilatkozta Dr. Hajdú Zoltán háziorvos.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés