2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Korsós Judit – „A láz önmagában nem veszélyes, sőt segíti az immunrendszer munkáját”

2019. 07. 22., 12:08

Amíg 20 éve még szinte mindent elkövettünk: lázcsillapító, injekció, hűtőfürdő, priznic, hogy a gyermek hőmérsékletét 38C alá vigyük, a jelenlegi tudományos ismeretek fényében ez már elavult, hibás gyakorlatnak számít – mondta a KALOhíreknek Dr. Korsós Judit a Kalocsai Szent Kereszt Kórház csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosa.

Az újabb tudományos vizsgálatok alátámasztják és a szakmai irányelvek is kihangsúlyozzák, hogy

a láz önmagában nem veszélyes, a magas láz sem. Rutinszerű lázcsillapítás nem szükséges, a magas testhőmérsékletet gyógyszerrel csökkenteni nem kell.

Amint a szervezet a betegséget leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog.

Alaptalanok azok a félelmek, hogy a magas láz károsítja a szerveket, 40 fok felett pedig “kicsapódnak” a fehérjék, egyetlen ilyen eset sem történt soha. Éppen ellenkezőleg,

a vizsgálatok azt mutatják, hogy a láz segíti az immunrendszer munkáját, gátolja a kórokozók szaporodását, azaz a láz jótékony, ártalmatlan folyamat.

Ha a gyermeknek nagyon rossz a közérzete, vagy fájdalma van, kaphat lázcsillapítót a közérzet javítására, fájdalom csökkentésére.

A hűtőfürdőt, priznicet a gyermekek döntő többsége kellemetlen élményként éli meg. A nemzetközi szakirodalom egyértelműen nem javasolja. Mivel a láz semmilyen kárt nem okoz, és a lázcsillapítás egydedüli célja a gyermek közérzetének javítása, ezért helytelen olyan módszerrel csillapítanunk a gyermek lázát, amivel pont hogy kellemetlenséget okozunk számára.

A fejlett országokban, Kanadában, Angliában, Hollandiában már évtizedek óta nem alkalmaznak rutinszerűen lázcsillapítást. 2011 óta hazánkban is az a hivatalos szakmai irányelv, hogy lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz- de ez az információ sajnos sokakhoz még nem jutott el. ( Egyesült Királyság NICE guideline-ja, magyar Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium 2011-es irányelve a lázcsillapításról)Lázcsillapítóval nem előzhető meg és nem kezelhető az úgynevezett lázgörcs sem, mert a lázgörcsöt nem a láz váltja ki, hanem a vírus fertőzés hatására zajló bonyolult élettani folyamat. Lázgörcs 37 fokos testhőmérsékletnél is bekövetkezhet. Sajnos, maga a lázgörcs elnevezés is megtévesztő, jobb volna fertőzés által kiváltott görcsnek nevezni.

Minden szakkönyv, orvosi szervezet és szaktekintély egyetért abban, amit rengeteg vizsgálat is igazolt, hogy a lázcsillapító semmilyen hatással nincs a lázgörcsre, sem megelőzni, sem megszüntetni nem lehet vele. Az egyszerű lázgörcs egyébként, bár tényleg nagyon ijesztő, de mégis egy jóindulatú tünet, ami rendszerint néhány perc alatt magától megszűnik.

Az alábbiakban egy korszerű, jelenleg érvényben levő holland betegtájékoztatót szeretnék megosztani, mely jól összefoglalja azt is, mikor kell a lázas gyermekkel orvoshoz fordulni:

Mi is a láz?

A gyermekek gyakrabban és könnyebben lesznek lázasok mint a felnőttek. A gyermek lázzal reagál a gyermekbetegségekre és más fertőzésekre. A szülők gyakran nagyon aggódnak, ha gyermeküknek (magas ) láza lesz.

38 ℃ fok feletti testhőmérséklet esetén beszélünk lázról. A legegyszerűbben végbélben mérhetjük meg a gyermek hőmérsékletét. Naponta egyszer elegendő a testhőmérsékletet ellenőrizni.

Mi a láz oka?

A láz a szervezetünk normális reakciója a vírusok vagy baktériumok okozta fertőzésekre. Leggyakrabban egyszerű megfázás, vírusos fertőzés az ok. Szervezetünk jobban tud küzdeni a betolakodó baktériumok vagy vírusok ellen, ha testhőmérsékletünk magasabb.

Lehet-e káros a láz?

A láz nem veszélyes, a magas láz sem. Pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell. Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog.

Mit tehet Ön láz esetén?

A testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. De amennyiben gyermeke lázas, érdemes a következőket tenni:

Adjon gyermekének többet inni. Akár egy jégkrém is hathat üditőleg. Lázas gyermeknek általában nincs étvágya. Emiatt nem érdemes aggódni. Nem kell az evést erőltetni.

A lázas gyermeknek nem kell ágyban maradnia, de biztosítson számára elegendő nyugalmat, pihenést. Gyermeke legtöbbször megtalálja a neki legkényelmesebb helyet. A lázas gyermeknek nem kell mindenképpen bent maradnia.

Gondoskodjon róla, hogy ne legyen túl meleg a helyiségben. Ne öltöztesse fel melegen gyermekét és ne takarja be vastag paplanokkal. Egy könnyű takaró elegendő, mivel láz esetén szükséges, hogy a gyermek teste elegendő hőt tudjon leadni. Ha gyermeke fázik, vagy vacog átmenetileg takarja be melegen. A legcélszerűbb gyermekére könnyű, laza nem a testhez tapadó ruhát adni. Így tudja a legkönnyebben a felesleges hőt leadni.

A beteg gyermeknek biztonságos, szeretetteljes környezetre van szüksége. Ha gyermeke igényli szenteljen neki több időt, figyelmet, például játszon vele vagy olvasson fel neki. Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhat paracetamolt. Ügyeljen a helyes dózisra, kérdezze meg a gyógyszerészt, ha nem biztos benne. (Ha a paracetamoltól nem megy le a láz, az nem jelenti, hogy a betegség súlyos vagy veszélyes lenne.)

Mikor kell a háziorvoshoz fordulnia?

Azonnal telefonáljon házi(gyermek)orvosának, ha gyermeke lázas, és:

  • állapota rosszabodik és hány;
  • állapota rosszabodik és hasmenése van;
  • állapota rosszabodik és jóval kevesebbet iszik, mint szokott;
  • -nyögdécsel vagy vigasztalhatatlanul sír;
  • fullad, légzése nehezített;
  • kába lesz vagy nehezen ébreszthető;
  • pontszerű, sötétvörös foltok jelentkeznek a testén, végtagjain és/vagy a kötőhártyáján (a szeme fehérjén).
  • ha gyermeke három napnál tovább lázas, vagy több lázmentes nap után ismét magas láza lesz érdemes orvosa tanácsát kérni.
  • ha gyermeke három hónapnál fiatalabb már az első lázas napon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.
  • ha gyermekének más tünetei is vannak, ami miatt aggódik szintén beszéljen háziorvosával.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK