2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Energetikai korszerűsítés, műszerbeszerzés 54 millió forint JETA forrásból a Kórházban – Újabb pályázatok segítik az intézmény fejlesztését

Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 15., 11:28

A Paksi Atomerőmű Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatán elnyert forrásokból jelentős fejlesztések történtek a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórházában. A 2017-es pályázati kiírásban szereplő, de valójában 2018 decemberében induló, idén szeptember 30-ig megvalósuló beruházásokról dr. Mócza György, az intézmény vezetője tájékoztatta portálunkat.

Dr. Mócza György arról számolt be, hogy a JETA Kuratóriuma által kezdeményezett változásnak köszönhetően egy ideje már nem csak önkormányzatok, de a területükön működő kórházak, egészségügyi intézmények is pályázhatnak fejlesztési célokra. A térségben a szekszárdi és a kalocsai kórház van abban a kedvező helyzetben, hogy a más forrásokból nem, vagy csak nehezen megvalósítható fejlesztéseket a JETA segítségével valósítsák meg.


Forrás: Zsiga Ferenc

A főigazgató-helyettes kifejtette: ezek közé tartozik a JETA-73-2017 kódszámú pályázat, melynek keretében az intézmény „B” épületében, amelyhez mint köztudott, az új rendelőintézeti szárny az új főbejárattal csatlakozik, nyílászáró és ajtó cserék történtek.
A „B” épület 107 ablakát cserélték ki korszerűre, egyfelől az energetikai korszerűsítés, másfelől az ezzel járó esztétikusabb megjelenés érdekében.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az ezen a területen végrehajtott fejlesztés fizikai megvalósítása gyakorlatilag befejeződött, jelenleg a pénzügyi elszámolás van folyamatban. A beruházás értéke 20 millió 515 ezer forint – mondta dr. Mócza György.


Forrás: Zsiga Ferenc

A főigazgató arról is beszámolt, hogy ugyancsak a 2017-es pályázati ciklust érintően a kórház 33 millió 732 ezer forint JETA támogatást kapott műszerbeszerzésre. A JETA-72-2017 számú pályázata összesen 29 korszerű sebészeti eszköz vásárlását tette lehetővé.

A TENDER KOMOLY SEGÍTSÉGET NYÚJTOTT AHHOZ, HOGY AZ UGYAN MÉG KORSZERŰ, DE IDŐKÖZBEN ELHASZNÁLÓDOTT ESZKÖZÖKET PÓTOLNI TUDJÁK EZEN A FONTOS TERÜLETEN. 

Ezeknél a beszerzéseknél három meghaladja az egyenként egymillió forint összeget. A legnagyobb értéket a traumatológiai műtéteknél használatos fúrószett képviseli, ennek a műszernek a beszerzési ára 1 millió 183 ezer forint.

A főigazgató-helyettes fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a JETA 2018-ban kiírt pályázati felhívására két fejlesztési célra benyújtott igény szintén kedvező elbírálásban részesült.

A pályázatok közül az önerő nélkülinél beteg diagnosztikai és ellenőrző eszközöket vásárolnak összesen 19 millió 807 ezer forint értékben. A tender jóvoltából kettő központi betegőrző monitor, egy szövetbeágyazó asztal, egy terápiás videóbronhoszkóp támogatja a gyógyító munkát.


Forrás: Zsiga Ferenc

Mint elhangzott, ugyan az intézmény saját költségvetéséből 10 százalék önerőt, kétmillió 717 ezer forintot biztosít a szintén a JETA 2018-as pályázatán elnyert perioperatív eszközök beszerzéséhez, de a támogatásként kapott 24 millió 442 ezer forint nélkül az egy platinum ultrahang készülék, a két betegőrző monitor és a további egy Fiberoscop megvásárolására a közeljövőben nem lett volna lehetősége az intézménynek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei