2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Hamarosan emlőszűrő vizsgálatra érkezik meghívó – Mellbevágó adatok bizonyítják a szükségességét

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 19., 18:59

Hosszú évek óta ijesztő adatok bizonyítják, hogy az emlőszűrő vizsgálat az egyik leghatékonyabb módszer a női mellben kialakuló rosszindulatú daganat időbeni észlelésére, a gyógyítás mielőbbi megkezdésére. A kalocsai lányok és asszonyok a Népegészségügyi Program keretében 2018. április 12-e és május 9-e között kapnak meghívót a bajai Szent Rókus Kórházba, ahol a fájdalommentes, rövid ideig tartó, ingyenes utazás mellett biztosított vizsgálatot a Mammográfiás Szűrőközpontban végzik el. Fontos a megjelenés, mert mellbevágó az adat: minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat.

Már postán vannak azok a levelek, amelyekben mindazokat a 45-65 év közötti nőket mammográfiai szűrővizsgálatra invitálják, akik Kalocsán élnek és ilyen vizsgálaton két éven belül nem vettek részt, vagy az első megszólítás időpontjában távolmaradtak.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya portálunkhoz eljuttatott felhívása szerint a vizsgálatot az írt időpontban a

meghívólevél felmutatásával ingyenesen elvégzik, háziorvosi beutalóra nincs szükség.

Az útiköltség utólag visszaigényelhető, az ehhez szükséges utazási utalványt a szűrőállomáson lehet kérni.

A Mammográfiás Szűrőközpont a bajai Szent Rókus Kórház Baja, Rókus utca 10. szám alatti épületkomplexumában található. Mint megtudtuk, a szűrővizsgálat ütemezésével kapcsolatban felmerülő kérdésekben dr. Scheibl Mária radiológus és a vezető operátor a +36 79 422-233 / 2711 telefonszámon nyújt további információt.

Akinek a meghívólevélben feltüntetett időpont nem megfelelő, ugyanezen a telefonszámon kérhet új időpontot. A Népegészségügyi Főosztály felhívása azt is hangsúlyozza: Az időben felfedezett emlődaganat jó eséllyel gyógyítható! Azt már mi tesszük hozzá, vétek nem élni ezzel a lehetőséggel!

Ám hogy az emlővizsgálatot vétek, felelőtlenség elmulasztani, azt az is bizonyítja, hogy

az emlődaganat a nők leggyakoribb daganatos betegsége,

ritkán még férfiaknál is előfordul. Hazánkba évente közel 2800 nő veszti életét emlőrák következtében és 7500 új megbetegedést regisztrálnak. A gyűjtött adatok szerint

minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat.

Mint látható, ezek az adatok igazán félelmetesek, ijesztőek. Mégis, az érintett nők kevesebb mint 40 százaléka veszi igénybe az ingyenes szűrővizsgálatot!

A témában tájékozódva azt is megtudtuk:

a nem tapintható daganatokat csak a mammográfiás vizsgálat képes kimutatni,

ezért fontos elmenni az ingyenes szűrésre.

Emlőszűrésre kétévente a 45-65 éves korcsoportba tartozó hölgyek, méhnyak szűrésre háromévente a 25-65 éves korcsoportba tartozó hölgyek kapnak névre szóló meghívást.

Méhnyak szűrésre a meghívólevél mellékletében felsorolt szakrendelőket lehet felkeresni,

de ehhez a szakrendelővel időpont egyeztetés szükséges.

Az önvizsgálat is fontos, de nem helyettesíti a szűrővizsgálatot. Az önvizsgálatot rendszeresen gyakorló nők között a 2 centiméternél nagyobb, elhanyagolódott rák előfordulása sokkal ritkább, mint az átlag népességben. Az emlőrák többnyire nem jár fájdalommal, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal.

Az emlők önvizsgálatát és a szűrővizsgálatokat rendszeresen érdemes végezni, illetve végeztetni, mert az időben felfedezett mellrák 80 százaléka gyógyítható.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés