2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hétfőtől ötvenegy kórházban egyenruhás kórházparancsnokok segítik az összehangolt munkát – A Kalocsai Szent Kereszt Kórháznak nincs külön parancsnoka

Hétfőtől ötvenegy kórházban egyenruhás kórházparancsnokok segítik az összehangolt munkát – A Kalocsai Szent Kereszt Kórháznak nincs külön parancsnoka
2020. 03. 31., 09:21

Március 30-án, hétfőn reggel az ország 108 kórházából 51-ben adták át megbízólevelüket a kórházparancsnokok. Így történt ez a Bács-Kiskun Megyei Kórházban is. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1 közszolgálati csatornán elmondta: a katona kórházparancsnokok több megyében teljesítenek szolgálatot. Veszélyhelyzetben kiemelt fontosságú, hogy egységes irányítás alatt történjen a vírus elleni védekezés, központilag legyen irányítva az anyaggazdálkodás, és ellenőrizve az anyagfelhasználás .

A honvédelmi miniszter hozzátette: a kórházparancsnoki feladatkört a belügyminiszter irányítása alatt országos kórházparancsnok koordinálja. A kórházparancsnokok közreműködőként, támogatóként vannak jelen, orvosszakmai, egészségügyi szakmai kérdésben nem döntenek. Az 51 kinevezett katona parancsnoknak az a dolga, hogy az észrevételeket, igényeket, kéréseket eljuttassák az országos kórházparancsnokhoz, aki mellett azokat egy törzs feldolgozza és megküldi a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzsnek.

Információnk szerint a Bács-Kiskun Megyei kórház tagintézményeinek, így a Kalocsai Szent Kereszt Kórháznak és a Kiskunfélegyházi Kórháznak nincs külön katonai parancsnoka.

Amint azt pénteken a kormányfő is bejelentette:

orvosszakmai kérdésekben természetesen nem a kórházparancsnokok fognak dönteni, hanem az orvosok, de a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel való gazdálkodás folyamatos "karbantartása" a kórházparancsnokok feladata lesz - közölte a kormányfő.

A miniszterelnök szerint, ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést.

Mint a több orgánum által hivatkozott TV2 reggeli adásában a honvédelmi miniszter elmondta: mától ötvenegy magyarországi kórházban állnak munkába kórházparancsnokok.

NAGYON FONTOS, HOGY A VILÁGJÁRVÁNY IDEJÉN ORSZÁGOS SZINTEN IS ÖSSZEHANGOLTAN MŰKÖDJENEK AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK, HISZEN HAMAROSAN MAGYARORSZÁG IS ELJUT A TÖMEGES MEGBETEGEDÉSEK IDŐSZAKÁBA.

Benkő Tibor kiemelte: ilyen helyzetben központilag, az Operatív Törzs vezetésével kell biztosítani és kezelni a járvány elleni védekezéshez szükséges készleteket, és e munka összehangolása miatt szükséges a kórházparancsnoki rendszer bevezetése.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta:


A KÓRHÁZPARANCSNOKOK NEM KEZELNEK ORVOSSZAKMAI SZEMPONTOKAT, FELADATUK EGYSÉGESEN A KÓRHÁZAK MŰKÖDÉSÉRE, A KÉSZLETGAZDÁLKODÁSRA VONATKOZIK. MUNKÁJUK ÉPP AZT SEGÍTI ELŐ, HOGY AZ ORVOSIGAZGATÓK A BETEGELLÁTÁSRA, A GYÓGYÍTÁSRA TUDJANAK KONCENTRÁLNI.

Mint Benkő Tibor rámutatott, a Honvédkórház alapesetben is így működik: élén parancsnok áll, aki vezetési-szervezési hatáskörrel rendelkezik, és mentesíti az orvosigazgatót e feladatok ellátása alól.

A Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport vezetőjeként a honvédelmi miniszter azt is elmondta: eredetileg százharminckilenc vállalatot választottak ki, amelyeknél honvédelmi irányító törzs kezdi meg a munkát, a kör azonban folyamatosan bővül, jelenleg már százhetvennégy vállalat szerepel a listán.

Hozzátette: országos szinten összesen mintegy ezernégyszáz katona teljesít szolgálatot a veszélyhelyzet elhárítása érdekében. Benkő Tibor hangsúlyozta: e feladatok végrehajtása során is kiemelten fontos az állomány egészségének megóvása, a katonákat folyamatosan vizsgálják és védőfelszereléssel látják el. Mindez a több mint ezer, határainkon kívül szolgáló magyar katona esetében sincs másképp.

A katonák a határok biztosítása mellett az országon átvezető humán korridorokon felállított ellenőrzési pontokon is segítik a rendőrség munkáját, kilencből öt ponton katonák végzik e feladatokat. A honvédelmi miniszter kérdésre válaszolva azt is elmondta: a városokban járőröző katonai rendészek feladata, hogy segítsék és eligazítsák az állampolgárokat a kormány által megfogalmazott kijárási korlátozások betartása érdekében. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, intézkedni is kötelesek. Ebben a helyzetben minden magyar állampolgár érdeke a rend, a fegyelem és a szervezettség – hangsúlyozta Benkő Tibor

Forrás felhasználás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei