2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Idén is elindult a #nemluxustáska kampány a rászoruló nőkért

Idén is elindult a #nemluxustáska kampány a rászoruló nőkért
2020. 01. 05., 10:15

A kampány célja idén is kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ad át rászoruló lányoknak és nőknek, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon több ezer olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

A „menstruációs szegénység” nem csupán egészségügyi kockázatot jelent, de megfosztja a nőket méltóságuktól, és szégyenérzetet kelt bennünk. Ezen kíván segíteni a januárban újrainduló #nemluxustáska kampány.

A Magyar Kurír híre szerint Angliában a termékeny nők húsz százaléka nem tudja megvásárolni az intim higiéniás termékeket, és bár hazánkban a női szegénység témájában több éve nem zajlik kutatás, így konkrét adatok nem állnak rendelkezésre, a karitatív szervezetek tapasztalatai azt mutatják, Magyarországon is jelentős probléma a menstruációs szegénység. A #nemluxustáska kampány ötletgazdái és megvalósítói 2019-ben országszerte tapasztalták az intim termékekkel és személyes üzenetekkel megtöltött női táskák hiánypótló szerepét.

Kovács-Pálffy Anna, a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan emberekkel és felzárkóztatással foglalkozó szociális munkatársa, a #nemluxustáska csapat tagja munkája során azt tapasztalta, sokszor azért marad rejtve a probléma, mert az érintettek nem is igazán tudnak hova fordulni. A menstruációs szegényég ugyanis nem csak az utcán élők problémája. A falusi nyomorban a feltételek sem adottak a női higiéniai termékek beszerzésére: gyakran egyetlen kisbolt van a településen, ahol rendkívül drágák a betétek, tamponok, ha vannak egyáltalán. Azok a nők, akik ilyen körülmények között nevelik a gyermekeiket, általában a saját szükségleteiket messze a családé mögé sorolják. Kovács-Pálffy Anna azt is hangsúlyozta, fontos lenne, hogy a hajléktalan emberekkel dolgozó szociális munkások mellett az általános és középiskolákban tanító tanárokhoz, védőnőkhöz vagy családsegítőkhöz is bátran fordulhassanak a nehéz helyzetben lévő lányok és nők.

Kovács-Pálffy Anna azt is hozzátette, sok esetben a #nemluxustáska kampányban átadott táskákban a rászoruló nők a személyes üzenetnek örültek a legjobban- írja a Magyar Kurír.

Rendkívül fontos minden, ami a táskákban volt, betét, sampon, dezodor, kézkrém, törlőkendő, de gyakran láttam, hogy a legnagyobb hatással a kis üzenetek voltak. Nagyon jól tud esni a hallgatásban élő hölgyeknek egy-egy bátorító szó, egy kedves vers vagy történet, ami erőt adhat, ami azt mutatja a nőknek: nem vagy egyedül a bajoddal. Van, aki együttérez veled. Ezért is biztatunk mindenkit, hogy az ajándékcsomagba tegyen egy rövid személyes üzenetet.

#nemluxustáska kampány 2020-ban is összefogásra buzdítja a nőket: január 2. és 31. között a hivatalos gyűjtőpontokon várják az adományokat. További információ a www.nemluxustaska.hu oldalon található, valamint a kezdeményezés hivatalos Facebook-oldalán.

A teljes cikk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapján olvasható.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei