2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Jelentősen javult a kalocsai Szent Kereszt Kórház betegétkeztetése

Zsiga Ferenc  |  2017. 10. 19., 19:09

A közel kéthónapos tapasztalatok tükrében mind a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza betegei, mind a dolgozói egyetértenek abban, hogy a szeptember 1-jei változásnak köszönhetően az intézményben jelentősen javult az étkeztetés minősége. A pozitív változás oka, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) döntése nyomán nem a kalocsai önkormányzat tulajdonában lévő, komoly tartozásokat felhalmozó Kalocsa Menza Kft. biztosítja a betegétkeztetést, a szolgáltatás immár a Bajai Szent Rókus Kórház konyhájából történik. A minőségi változást leginkább az reprezentálja, hogy míg korábban csupán 10-15 kórházi dolgozó fizetett elő meleg ebédre, ez a szám mára megközelíti a kétszázat. A betegelégedettségi mutatók is azt igazolják: amióta új kézbe került a betegek étkeztetése, gyakorlatilag megszűntek a korábban gyakori minőségi kifogások.

Mint dr. Tóth Gábortól, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgató főorvosától megtudtuk: az ÁEEK pályázatot írt ki a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza betegétkeztetésére. A Bács-Kiskun Megyei Kórház és a Bajai Szent Rókus Kórház vezetése úgy döntött, hogy közös pályázatot nyújt be. Az elhatározás alapját az adta: a bajai kedvező tapasztalatok tükrében világosan látszott, ha Baja belép, Kalocsán is egy magasabb színvonalú szolgáltatás valósulhat meg. Ráadásul az erre a célra fordított pénz az egészségügyön belül marad.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

– A közös pályázat az ÁEEK döntéshozóinak tetszését is elnyerte, így a Baján gyorsan végrehajtott kapacitásbővítéssel megteremtettük a feltételeit annak, hogy a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával készülő ételek önköltségi áron, melegen tartó ételkonténerekben jussanak Kalocsára. A folyamat része, hogy az így kiszállított ételt a kalocsai kórház melegítő konyhájában az egyes betegre szólóan porciózzák – mondta a főigazgató főorvos.

Dr. Tóth Gábor arról is beszámolt, hogy különösen a kezdeti időszakban tartotta szoros ellenőrzése alatt az ÁEEK-val kötött szerződésben foglaltak teljesülését. Az előfizetések ugrásszerű emelkedését látva örömmel tapasztalta, hogy a kiszállított étel elnyerte a betegek és a dolgozók tetszését. Utóbbiak a kórház által nyújtott támogatásnak köszönhetően naponta és adagonként csupán 310 forintért jutnak meleg ebédhez.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Mócza György főorvos, a kalocsai kórház vezetője a változással kapcsolatban kifejtette: az már önmagában előnyt jelent, hogy a kalocsai Szent Kereszt Kórház betegeit nem egy profitorientált cég étkezteti, hiszen így a rendelkezésre álló teljes összeget erre a célra fordítják.

 Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a Bajai Szent Rókus Kórház példaértékű betegétkeztetést valósít meg Kalocsán. Étkeztetési szolgáltatásnál különösen fontos az állandó minőség, ezért a két intézmény szakemberei, köztük a dietetikusok rendszeresen egyeztetnek, hiszen a jó étel nem csak pénz, de szaktudás és odafigyelés kérdése is. A minőség mellett az is fontos, hogy a betegnek szánt étel kulturáltan legyen tálalva és lehetőleg étvágygerjesztő legyen. Ez a szempont is teljesül, de ami talán még ettől is lényegesebb: a jelenlegi betegétkeztetés a betegeknek és a hozzátartozóiknak is iránymutatást ad, hogy az otthoni lábadozási időszakában milyen, jó esetben már bevált, az orvosok és dietetikusok által javasolt ételeket készítsenek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Mócza György a változással összefüggésben annak a reményének adott hangot, hogy a Bajáról szállított étel minősége tartósan megfelel majd az elvárásoknak, ezzel is javul a Kalocsán gyógyuló betegek komfortérzete.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a változásról maguk az érintettek miként vélekednek. A belgyógyászati rehabilitációs osztályon időről időre kezelt Kovács Lászlóné nem rejtette véka alá, hogy a korábbi szolgáltató által kiszállított étellel maga is elégedetlen volt. Különösen a meleg étkeztetéssel voltak problémái a betegeknek.
Ám a szeptembertől tálalt kórházi étel jobban, szinte mindenben megfelel a saját és betegtársai igényeinek. Ahogy Marika néni fogalmazott:

tudja, még ha nem is úgy főznek mint otthon, egészségesen táplálkozva, de mégis jóllakottan könnyebb elviselni az egyes beavatkozásokat, az amúgy is hosszúnak tűnő kórházi napokat.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK