2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Lezajlott a H-UNCOVER szűrővizsgálat mintavételezése városunkban – A részvétel tekintetében gyenge eredménnyel is „élharcos” Kalocsa

Lezajlott a H-UNCOVER szűrővizsgálat mintavételezése városunkban – A részvétel tekintetében gyenge eredménnyel is „élharcos” Kalocsa
Illés György Cinó  |  2020. 05. 11., 14:50

A társadalom átfertőzöttségét, a járvány kiterjedtségét és területi megoszlását is kimutatja majd a várakozások szerint jelenleg zajló, reprezentatív mintán, csaknem 500 településen élő közel 18 ezer fő bevonásával, négy egyetem – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Debreceni Egyetem – közreműködésével, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szervezésében elvégzendő kutatás. A kalocsai mintavételezés május 8-án, pénteken történt meg, összevetésben kedvezőnek mondható tapasztalatokkal.

Az Öko-Pont Heller-sarki épületében, a Zöld Pontban kialakított mintavételezési központban talpig védőfelszerelésben várták a kiválasztott alanyokat, akiket már korábban értesítettek a mintába való bekerülésükről, és kérték őket az adott időpontokban és helyszíneken való megjelenésre.

A szűrőprogram keretében egy kérdőív segítségével is felmérték az alanyok kockázati tényezőit, majd a helyszíni mintavételezést követő laboratóriumi vizsgálattal igazolják, hogy jelenleg fertőzött-e, illetve korábban átesett-e a fertőzésen az illető mintaadó.

A kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány terjedéséről, a fertőzöttek valós számáról, valamint ezáltal a társadalom új koronavírussal való átfertőzöttségéről, az esetleges gócpontokról. Az így nyert adatokat a járvány elleni további védekezéshez kaphat fontos információt az egészségügyi vezetőség.
A kéthetes munka május 1-jén elindult, az eredményeket a hónap második felére várhatjuk.

Kalocsa szerény részvétellel is kiemelkedik a gyenge mezőnyből

Kalocsán 18 fő jelent meg az idézett 32 fő közül. Két további személy jelezte, hogy bár Kalocsán van a bejelentett állandó lakcímük, valójában életmódszerűen máshol élnek – mindketten Budapesten dolgoznak –, és azt ígérték, hogy a tartózkodási helyük szerint illetékes mintavételezési központban jelentkezni fognak, és ott fognak részt venni a szűrésen.
Ezzel

A KALOCSAI IDÉZETTEK KÖZEL KÉTHARMADA VETT RÉSZT AZ ORSZÁGOS SZŰRŐPROGRAMON.

Ez ugyan nem tűnik túl soknak, de kifejezetten jó aránynak mondható a többi mintavételezési központban az eddig eltelt egy hétben tapasztaltak szerint – tudtuk meg dr. Gárdián Gabriellától, a Szegedi Tudományegyetem városunkban pénteken tevékenykedett mintavételező különítményének vezető orvosától.

Dr. Gárdián Gabriella Kalocsán, a május 8-ai szűrőnap végén, a védőfelszerelést már utcai ruhára váltva nyilatkozott portálunknak, szigorúan megtartva a 1,5-2 méteres távolságot.
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

Az általa elmondottak szerint– legalábbis a vezetésével működő munkacsoport által fölkeresett szűrőközpontokban –

RENDKÍVÜL ALACSONY A RÉSZVÉTELI HAJLANDÓSÁG, EZÉRT KALOCSA NÉPÉNEK VISZONYLAGOS FEGYELMEZETTSÉGE KIFEJEZETTEN KELLEMES MEGLEPETÉST OKOZOTT AZ ORVOSNŐ ÉS CSAPATA SZÁMÁRA.

Ám azt sem hallgatta el, hogy a meg nem jelentek között – kirívó példaképpen –volt, aki durván elutasító stílusban reagált, amikor a rendelkezésére álló telefonszámokon megpróbálta motiválni a részvételre – emiatt ezúton városunk és az illető nevében is mi kérünk elnézést!
Ezzel együtt is

NAGYON ELÉGEDETT VOLT A DOKTORNŐ A KALOCSAI KIVÁLASZTOTTAK RÉSZVÉTEI HAJLANDÓSÁGÁVAL, AMIÉRT EZÚTON AZ ÁLTALA VEZETETT MUNKACSOPORT NEVÉBEN IS KÖSZÖNETET MONDOTT MINDEN RÉSZTVEVŐNEK.

Gárdián Gabriella hangsúlyozta ugyanakkor, hogy minden, amit elmond, kizárólag az ő munkacsoportja által végzett mintavételezések helyszíneire vonatkozik. A többi szűrőközpontban, illetve a kutatás egészének átlagában lehetett más a részvételi hajlandóság, a többi szűrőközpont adatairól ugyanis nincs információja.

Pótszűrés várható

Kérdésünkre, hogy az alacsony részvétel miatt hogyan tudják majd garantálni a mintavétel reprezentativitását – vagyis azt, hogy a statisztikai kimutatáshoz kellő számú, nemek, korosztályok és lakóhely szerint megfelelő arányú donortól származó minta álljon rendelkezésre –, a mintavételező csoport vezetője elmondta, hogy noha ez nem az ő illetékességi köre, de úgy véli,

BIZTOSAN PÓTSZŰRÉSRE LESZ SZÜKSÉG, AMELYET A DOKTORNŐ VÁRAKOZÁSA SZERINT EGY HÓNAPON BELÜL MEGKEZDHETNEK.

Arról azonban, hogy a hiányzó mintákat azon a településeken vételezik-e majd, ahonnan elmaradtak a mintaadók, vagy máshol, nem tudott érdemben válaszolni, mondván, hogy a minta kijelölése, akárcsak az elsődleges szűrés során, a KSH feladata.

Arra a kérdésünkre, hogy a nagyobb részvétel érdekében vajon miért nem tették kötelezővé a megjelenést, Gárdián Gabriella széttárt karral jelezte, hogy jogi kérdésekben nem kíván nyilatkozni.

Reprezentatív mintán végzik a kutatást

A minta kijelölése a KSH adatbázisai felhasználásával, a véletlenszerűség elvének és a mintavételezésre vonatkozó egyéb statisztikai, módszertani szabályokmegtartásával történt, történik, hogy amennyire csak lehet, alkalmas legyen a magyar társadalom egészének leképezésére.
Így a kutatás módszertanának, mintakijelölési algoritmusának függvényében

LEHETSÉGES, HOGY KALOCSÁRÓL ÚJABB POTENCIÁLIS RÉSZTVEVŐKET VÁLASZTANAK MAJD KI, DE AZ IS LEHET, HOGY VÁROSUNK KIMARAD MAJD A PÓTSZŰRÉS MINTAVÉTELEZÉSÉBŐL.Borítóképünk illusztráció!
Forrás: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés