2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Lezajlott a H-UNCOVER szűrővizsgálat mintavételezése városunkban – A részvétel tekintetében gyenge eredménnyel is „élharcos” Kalocsa

Lezajlott a H-UNCOVER szűrővizsgálat mintavételezése városunkban – A részvétel tekintetében gyenge eredménnyel is „élharcos” Kalocsa
Illés György Cinó  |  2020. 05. 11., 14:50

A társadalom átfertőzöttségét, a járvány kiterjedtségét és területi megoszlását is kimutatja majd a várakozások szerint jelenleg zajló, reprezentatív mintán, csaknem 500 településen élő közel 18 ezer fő bevonásával, négy egyetem – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Debreceni Egyetem – közreműködésével, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szervezésében elvégzendő kutatás. A kalocsai mintavételezés május 8-án, pénteken történt meg, összevetésben kedvezőnek mondható tapasztalatokkal.

Az Öko-Pont Heller-sarki épületében, a Zöld Pontban kialakított mintavételezési központban talpig védőfelszerelésben várták a kiválasztott alanyokat, akiket már korábban értesítettek a mintába való bekerülésükről, és kérték őket az adott időpontokban és helyszíneken való megjelenésre.

A szűrőprogram keretében egy kérdőív segítségével is felmérték az alanyok kockázati tényezőit, majd a helyszíni mintavételezést követő laboratóriumi vizsgálattal igazolják, hogy jelenleg fertőzött-e, illetve korábban átesett-e a fertőzésen az illető mintaadó.

A kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány terjedéséről, a fertőzöttek valós számáról, valamint ezáltal a társadalom új koronavírussal való átfertőzöttségéről, az esetleges gócpontokról. Az így nyert adatokat a járvány elleni további védekezéshez kaphat fontos információt az egészségügyi vezetőség.
A kéthetes munka május 1-jén elindult, az eredményeket a hónap második felére várhatjuk.

Kalocsa szerény részvétellel is kiemelkedik a gyenge mezőnyből

Kalocsán 18 fő jelent meg az idézett 32 fő közül. Két további személy jelezte, hogy bár Kalocsán van a bejelentett állandó lakcímük, valójában életmódszerűen máshol élnek – mindketten Budapesten dolgoznak –, és azt ígérték, hogy a tartózkodási helyük szerint illetékes mintavételezési központban jelentkezni fognak, és ott fognak részt venni a szűrésen.
Ezzel

A KALOCSAI IDÉZETTEK KÖZEL KÉTHARMADA VETT RÉSZT AZ ORSZÁGOS SZŰRŐPROGRAMON.

Ez ugyan nem tűnik túl soknak, de kifejezetten jó aránynak mondható a többi mintavételezési központban az eddig eltelt egy hétben tapasztaltak szerint – tudtuk meg dr. Gárdián Gabriellától, a Szegedi Tudományegyetem városunkban pénteken tevékenykedett mintavételező különítményének vezető orvosától.

Dr. Gárdián Gabriella Kalocsán, a május 8-ai szűrőnap végén, a védőfelszerelést már utcai ruhára váltva nyilatkozott portálunknak, szigorúan megtartva a 1,5-2 méteres távolságot.
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

Az általa elmondottak szerint– legalábbis a vezetésével működő munkacsoport által fölkeresett szűrőközpontokban –

RENDKÍVÜL ALACSONY A RÉSZVÉTELI HAJLANDÓSÁG, EZÉRT KALOCSA NÉPÉNEK VISZONYLAGOS FEGYELMEZETTSÉGE KIFEJEZETTEN KELLEMES MEGLEPETÉST OKOZOTT AZ ORVOSNŐ ÉS CSAPATA SZÁMÁRA.

Ám azt sem hallgatta el, hogy a meg nem jelentek között – kirívó példaképpen –volt, aki durván elutasító stílusban reagált, amikor a rendelkezésére álló telefonszámokon megpróbálta motiválni a részvételre – emiatt ezúton városunk és az illető nevében is mi kérünk elnézést!
Ezzel együtt is

NAGYON ELÉGEDETT VOLT A DOKTORNŐ A KALOCSAI KIVÁLASZTOTTAK RÉSZVÉTEI HAJLANDÓSÁGÁVAL, AMIÉRT EZÚTON AZ ÁLTALA VEZETETT MUNKACSOPORT NEVÉBEN IS KÖSZÖNETET MONDOTT MINDEN RÉSZTVEVŐNEK.

Gárdián Gabriella hangsúlyozta ugyanakkor, hogy minden, amit elmond, kizárólag az ő munkacsoportja által végzett mintavételezések helyszíneire vonatkozik. A többi szűrőközpontban, illetve a kutatás egészének átlagában lehetett más a részvételi hajlandóság, a többi szűrőközpont adatairól ugyanis nincs információja.

Pótszűrés várható

Kérdésünkre, hogy az alacsony részvétel miatt hogyan tudják majd garantálni a mintavétel reprezentativitását – vagyis azt, hogy a statisztikai kimutatáshoz kellő számú, nemek, korosztályok és lakóhely szerint megfelelő arányú donortól származó minta álljon rendelkezésre –, a mintavételező csoport vezetője elmondta, hogy noha ez nem az ő illetékességi köre, de úgy véli,

BIZTOSAN PÓTSZŰRÉSRE LESZ SZÜKSÉG, AMELYET A DOKTORNŐ VÁRAKOZÁSA SZERINT EGY HÓNAPON BELÜL MEGKEZDHETNEK.

Arról azonban, hogy a hiányzó mintákat azon a településeken vételezik-e majd, ahonnan elmaradtak a mintaadók, vagy máshol, nem tudott érdemben válaszolni, mondván, hogy a minta kijelölése, akárcsak az elsődleges szűrés során, a KSH feladata.

Arra a kérdésünkre, hogy a nagyobb részvétel érdekében vajon miért nem tették kötelezővé a megjelenést, Gárdián Gabriella széttárt karral jelezte, hogy jogi kérdésekben nem kíván nyilatkozni.

Reprezentatív mintán végzik a kutatást

A minta kijelölése a KSH adatbázisai felhasználásával, a véletlenszerűség elvének és a mintavételezésre vonatkozó egyéb statisztikai, módszertani szabályokmegtartásával történt, történik, hogy amennyire csak lehet, alkalmas legyen a magyar társadalom egészének leképezésére.
Így a kutatás módszertanának, mintakijelölési algoritmusának függvényében

LEHETSÉGES, HOGY KALOCSÁRÓL ÚJABB POTENCIÁLIS RÉSZTVEVŐKET VÁLASZTANAK MAJD KI, DE AZ IS LEHET, HOGY VÁROSUNK KIMARAD MAJD A PÓTSZŰRÉS MINTAVÉTELEZÉSÉBŐL.Borítóképünk illusztráció!
Forrás: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK