2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Február 11., a betegek világnapja- A jeles napot II. János Pál pápa kezdeményezte

Zsiga Ferenc  |  2021. 02. 11., 08:08

II. János Pál pápa kezdeményezésére február 11- ét a Betegek Világnapjaként tartják számon. A megemlékezéssel az egyház háláját és elismerését kívánta kifejezni mindazoknak, akik a betegekkel, szenvedőkkel való foglalkozást élethivatásuknak tekintik.

A legenda szerint 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadettnek, egy 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, ahol február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt.  A hely azóta is a világ legnagyobb Mária-búcsújáró helyének számít, évente több mint félmillió zarándok látogat el ide. II. János Pál pápa 1992- ben rendelte el, hogy ezt a napot, február 11- ét a Betegek Világnapjaként tartsák számon, így 1993 óta ünnepeljük ezt a jeles alkalmat, amely az együttérzésről, a megértésről és a támogatásról szól. A világnap célja a pápai meghatározás szerint, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, illetve segítse elő a szenvedés megértését.”

Ördög Katalin diplomás ápolót arról kérdeztük, az egészségügyben dolgozók számára mit jelent a Betegek Világnapja.

„Ez a nap számomra arról szól, hogy egy napot annak szentelünk: felhívjuk a figyelmet azokra a betegekre, szenvedőkre, akik megromlott egészségük miatt a család, a társadalom segítségére szorulnak. Nem véletlenül mondtam a családot, ugyanis adott esetben, első körben szeretteink tehetik a legtöbbet az elesett állapotunkból történő felgyógyulásunkért, testi-lelki egészségünk helyreállításáért.
Tehát nem azonnal és feltétlenül az egészségügyi ellátórendszer feladata, hogy elinduljunk a gyógyulás útján. Amikor ezt a napot kijelölték, talán még nem volt annyira a közbeszéd része, szinte „divat”az egészségmegőrzés, holott saját magunk, gyermekeink, hozzátartozóink, egészségünk megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk.
Más kérdés, hogy vannak olyan velünk született, vagy olyan krónikus betegségek, amelyekből a leggondosabb gyógyítás, ápolás, odafigyelés mellett sem tudunk kilábalni, viszont segítséggel megtanulhatunk ezzel együtt élni, hogy még egy ilyen helyzetben is teljes, vagy ahhoz közeli életet élhessünk.”- mondta Ördög Katalin.


Forrás: KALAOhírek


Hozzátette: Az egészségügyben dolgozók számára a világnap azt is jelenti, hogy a munkánkat a világnap szellemisége szerint, az ellátottakra még hangsúlyosabban odafigyelve, helyzetüket még inkább átérezve végezzük.

„Nem elég a szakmaiság, mellette kell egy olyan empatikus készség, hogy a beteg érezze, a felgyógyulásához minden támogatást megkap. Azt javasolom, ezen a napon egy pillanatra álljunk meg, és mindannyian gondoljuk néhány pillanatig a betegekre, és mindazokra, akik a gyógyításukban, ellátásukban, kezelésükben szerepet vállalnak.” –zárta gondolatait Ördög Katalin diplomás ápoló.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.
2021-11-22 20:30:56
A hatályos megállapodás szerint addigra kétirányú forgalmú utat kell kialakítani a korábbi nyomvonalán, súly- és sebességkorlátozással. Most újabb kéréssel fordult az önkormányzathoz a kivitelező érsekség, a szokott módon kész tények elé állítva a testületet, de a grémium ezúttal nem engedett. Közben újra szóba került az út kiváltásának lehetősége. Röpke néhány év alatt megvalósulhat...

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>
2021. 11. 25., 13:46
Így vették birtokukba a gyerekek a kalocsai koripályát - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei