2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szurit adtak, operáltak a gyógyító bocsok a kalocsai katolikus óvodában – A program a többi óvodában folytatódhat

Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 05., 13:59

Ki ne emlékezne arra, amikor életében először oltást kapott, vagy édesanyjával az orvosi rendelő előtt szorongva várakozott, miközben próbálták megnyugtatni, hogy a talpig fehérbe öltözött doktor néni, doktor bácsi csak megvizsgál, jót akar… Nos, ezeket a szorongásokat, az egészségügyi intézményekkel, dolgozókkal szembeni természetes ellenállást próbálja oldani még kora gyermekkorban a „Gyógyító bocsok” program, amelynek keretében a gyerekek játékos formában jutnak hozzá fontos információkhoz. A kicsik hivatásos orvos, ezúttal Dr.Budinkity Bernadett, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház gyermekgyógyász szakorvosa és munkatársai közreműködésével, plüssmacikon végezték el a vizsgálatot, majd a beavatkozást, és remélhetőleg levonták a következtetést: nem érdemes félni az orvosoktól, az egészségügyi dolgozóktól, hiszen segítenek rajtunk. A gyógyító bocsok, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház munkatársai május 4-én, szerdán jártak a Nagyasszonyunk Katolikus Óvodában, ahol a kisgyermekekkel közösen gyógyították meg a kínzó panaszaiból ítélve vakbélgyulladással, igazi mentőautóval kórházba szállított macit.

Gyógyító Bocsok program (Teddy Bear Hospitals, TBH) egy nemzetközi projekt része, amely 2009-ben indult útjára Angliából. Lényege, hogy az óvodások, kisiskolások játékos formában ismerkedjenek meg az orvosok, egészségügyi dolgozók munkájával. A megyei kórház orvosai, ápolói, a mentőszolgálat munkatársai 2013-ben csatlakoztak a civil kezdeményezéshez, azóta látogatják rendszeresen a megye óvodáit, iskoláit, ám Kalocsán még nem jártak. A városban ez az első ilyen alkalom, ezzel szeretnénk elindítani a programot, amelyhez az eszközöket a megyei kórházból hoztuk magunkkal” mondta Dr. Budinkity Bernadett gyermekgyógyász szakorvos, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Gyermekosztálya munkatársa, aki segítőivel, Rézműves Mihállyal, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kecskemét Mentőállomás mentőápolójával és az osztályon dolgozó Szakács Ágnes gyermek szakápolóval érkezett az óvodába.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A doktornő kifejtette:

A Gyógyító Bocsok Program egy olyan kisgyermekeknek szóló egészségnevelő, prevenciós foglalkozás, melynek keretében a gyermekek játék közben ismerik meg az orvosi tevékenységeket, ezáltal próbáljuk csökkenteni félelmüket az orvosi beavatkozásoktól, valamint megismertetni velük az egészséges életmód, táplálkozás, szájápolás, az emberi anatómia alapjait. Május 4-én Kalocsára hoztuk el ezt a Kecskeméten már 9 éve sikeres programot. A Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda középsős csoportjához látogattunk el egy igazi mentőautóval, rengeteg, már használaton kívüli orvosi eszközzel és egy műthető plüssmackóval, bízva abban, hogy a gyerekek játékos formában, észrevétlenül tanulnak a testük működéséről, egészségmegőrzésről és az egészségügyi ellátás működéséről” – fogalmazott Dr. Budinkity Bernadett, aki szólt arról is, hogy programot a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és az Octomed Bt.támogatja.

Miután a beteg macit a mentős a játékszobából orvosi rendelővé varázsolt terembe behozta, a gyerekek fehér és zöld köpenybe öltöztek, szájmaszkot kaptak, hogy a halaszthatatlan műtétet közreműködésükkel végezzék el.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Meg is kezdődött a műtét: az asztalon fekvő plüssmaci orrára-szájára oxigénmaszk került, megkezdődött az altatás. A beteg mancsába branült szúrtak, azon keresztül kapta az infúziót. Majd miután fertőtlenítették a maci hasát, a spatula szikével megkezdődött a műtét. Nyílt a cipzár, a gyerekek elé tárultak a belső szervek, a begyulladt rész, azt kellett kioperálni. Ez egy csipesz segítségével hamar megtörtént, majd vissza a cipzár, és máris megkezdődött a maci ébresztgetése. A gondos ápolás része volt a vérnyomásmérés, az oltás, és a gyógyszerbeadás sem maradt el. Ennyi izgalom, élmény után nem is csoda, hogy a mini doktor nénikről és bácsikról csak nehezen került le a fehér köpeny és a zöld műtősruha, hiszen ezúttal igazi orvossal játszottak „doktorosdit”. A program kalocsai folytatása szervezés alatt áll.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés