2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tigrisszúnyogok–KALOhírek – 0:2 – Bejött a megérzésünk a karácsonyi szúnyogtámadással kapcsolatban

Illés György Cinó  |  2020. 01. 05., 01:35

Szerkesztőségünknek nem ez az első találkozása a klímaváltozás nyomában megjelent, a betegségek terjesztése miatt állítólag a hagyományosnál veszélyesebb szúnyogfajjal: egyik munkatársunk nyár elején küzdött meg egy példánnyal, a második támadás pedig eléggé valószínűtlen időpontban, Ádám-Éva napjára virradó éjszaka érkezett. Hogy miért épp a melegövi változat került elő a legrövidebb napra virradó éjjelen, egyelőre talány, főleg, mivel az interneten talált jellemzés szerint a házi szúnyog jobban tűri a hideget az ázsiai tigrisszúnyognál.

Hol vannak már a régi szép idők, amikor legalább télen biztonságban lehettünk a szúnyogoktól! Immár a tél közepén is előkerülhetnek ezek a szemtelen rovarok, hogy az ember agyára menjenek a fülbezümmögésükkel.

A legutóbbi esetet különösen kellemetlenné tette, hogy a két kéz összehangolt munkáját igénylő, „last minute” ajándékkészítés egyébként is kétségbeesett hajrájában nehezítette tovább a kiszemelt áldozat életét ázsiai bevándorló...

Újév napjára megérkezett a hideg idő, ma, január 3-án már délután is zúzmarásak a fák ágai, de az ünnepek előtt hosszú időn át szokatlanul enyhe idő uralkodott a Kárpát-medencében. Emiatt egyebek mellett már virágoztak a tavasszal megszokott ibolyák, és még virágoztak a nyár emlékét hordozó kasvirágok, ahogyan a krizantémok sem fagytak el év végéig.
[A szokatlan karácsonyi virágdömpingről tekintsék meg Napi gyors összeállításunkat! – A szerk.]

A téli meleg napok másik, kevésbé örömteli hatása az volt, hogy az utóbbi években megjelent téli poloskajárás mellett kövér legyekkel is lehetett találkozni mindenütt, főleg a napsütötte házfalakon. Erről írtunk is karácsony előtt egy héttel, olvasóink segítségét kérve, hogy sikerüljön tetten érni a szúnyogokat a megérzésünk szerint várható, szokatlan időben történő rajzásuk közben.

Végül erre sem volt szükség: a szúnyog házhoz jött!
Ezzel tehát már másodszor támadták meg a tigrisszúgyogok szerkesztőségünket.

Első menet

Először Mészáros Boglárka családját támadta meg otthonában egy vakmerő ízeltlábú, de rajtavesztett. A végeredmény:


Magányos támadók?

A mostani, e sorok írója ellen indított attak után feltűnt, hogy mindkét esetben magányos támadóról volt szó. Ennek fényében elképzelhető, hogy csak mélységi felderítőkkel volt dolgunk, és az igazi támadás még majd eztán jön, talán tavasszal, nyár elején.
Ha ez így van, különösen fontos fegyvertény, hogy sikerült megakadályoznunk a kémet abban, hogy visszatérjen övéihez a hadi információkkal – így talán máshol próbálkozik majd a főcsapat!

Biológiai fegyverzettel?

De félre a tréfával!
Ugyanis

A TIGRISSZÚNYOGOK KOMOLY BETEGSÉGEKET TERJESZTHETNEK.

A Wikipedia szócikke szerint ez az egyik legdrasztikusabban terjedő szúnyogfaj szerte a világon, amely számos fertőző betegség potenciális terjesztője: olyan arbovírusos kórokozók hordozója, mint a Nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz vírus, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz, a Chikungunya-láz, a Zika-vírus, valamint számos fonalféreg, például a Dirofilaria immitis.

Szerencsére a fertőzés átadásához – a kullancsokhoz hasonlóan – szükséges, hogy az adott példány hordozója legyen a kórokozónak. Az állomány átfertőzöttsége pedig nagyban függ attól, hogy a vizsgált területen mennyire jellemzőek a felsorolt fertőzések, hiszen a vérszívók egy állatról, vagy emberről a másikra hurcolják a betegséget okozó mikrobákat, márpedig ezek a nyavalyák a mi vidékünkön – egyelőre – meglehetősen ritkán fordulnak elő, általában akkor is úgy hordozzák be a fertőzést melegebb vidékekről.

Ebből a szempontból meglehetősen szerencsétlen helyzet, hogy épp akkor jelenik meg a hazánkban vektor rovarfaj, amikor déli szomszédainkhoz nagy számban érkeznek a fertőzöttebb területekről jövő – így potenciálisan betegséghordozó – migránstömegek. Bár az is nyilvánvaló, hogy a két jelenség – mármint az emberek és a rovarok migrációja egymástól nem teljesen független jelenség, hiszen mindkettő legalábbis részben azonos okból, nevezetesen a globális fölmelegedés, valamint a nyomában járó aszály, élelmiszer- és vízválság következtében történik.

Második menet

A szúnyogok fertőzésveszélyességének tudatában különösen fontos eredmény, hogy ezt, a második támadást is elhárítottuk.
A csata kemény volt: három-négy alkalommal is csupán időlegesen sikerült megfutamítani a támadót, véglegesen dűlőre vinni a küzdelmünket azonban nem.
De nem adtuk föl – ahogy ő sem.
A végső, ádáz csatának a végeredménye ezen a képen látható:


Ha elkezdődik az invázió, minden harcképes emberre – plusz államilag szervezett, hatékony és lehetőleg környezetkímélő megoldásokra – is szükség lesz.

Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a…”
… szúnyogkeltetőnek alkalmas edényeket, mélyedéseket!


(Cromwell Olivér után, szabadon)A videó forrása: Facebook / Szúnyoglárva program

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés