2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Túl a csúcson? – Koronavírus helyzetkép két héttel karácsony előtt

Túl a csúcson? – Koronavírus helyzetkép két héttel karácsony előtt
Illés György Cinó  |  2020. 12. 11., 14:00

Az utóbbi napokban érkező adatok némi javulást mutattak országosan és Bács-Kiskun megye vonatkozásában is. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi rendelkezések további betartásával a kilábalás pályáján haladhatunk, bár a tegnapi napon épp visszalendült az inga, újra magasabb a fertőzöttek és az elhunytak száma is, de a korábbi csúcsoktól jócskán elmarad. Az, hogy e körülmények közt a jelenlegi rendelkezésekhez képest karácsonykor lesz-e lazítás, még kérdéses.

A megyék versenyében – a listavezető Budapesttel nem számolva – Bács-Kiskun változatlanul a hatodik Pest, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Hajdú-Bihar megye után, de folyamatosan koptatja az „élmezőnytől” való lemaradását.

Tegnap 11.720 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván megyénkben.
November 30-án ugyanez a mutató 9.555 volt, november 28-án 8.963, ez december 1-jére 9.719-re nőtt.

Ezekből az adatokból napi átlagokat kalkulálva azt láthatjuk, hogy november végén közel 310 fő volt a napi esetszám megyénkben, addig a december 1-jétől máig terjedő időszakra vetítve ez a szám 222, tehát szűk két hét elteltével közel harmadával csökkent.

(A cikk az országos kilátásokkal a térkép alatt folytatódik!)

Forrás: koronavirus.gov.hu


A detektált esetek napi száma országosan a november 26-át követő tizenegyből hét napon volt 6.000 fölött, kétszer 5.000 és 6.000 közé esett ez a szám, és csak kétszer tapasztalhattunk 4.000 körüli számokat.
Ezzel szemben december 7-8-9-én folyamatosan 4.000 alatt volt az új fertőzöttekre vonatkozó adat, és ebből egyszer „benézett” 3.000 alá is.
Ezek alapján

ÚGY TŰNIK, HOGY NOVEMBER UTOLSÓ, DECEMBER ELSŐ HETE LEHETETT A JÁRVÁNY MÁSODIK HULLÁMÁNAK TETŐPONTJA.

Arról, hogy emiatt senki se dőlhet hátra, a tegnapi számok adtak kissé nyers hangnemű tájékoztatást:

TEGNAPRA VIRRADÓAN ÚJRA 5.415 FERTŐZÖTTET DETEKTÁLTAK.

A napi halálozások száma 5-10 nappal követi az esetszám-növekedést, így abban az adatban még ennyire sem látszik a járvány terjedési ütemének csökkenése, bár az utóbbi időben mintha ez is kedvező irányban változna.
Miután

13 NAPIG FOLYAMATOSAN 150 FÖLÖTT VOLT A NAPI HALÁLOZÁSI MUTATÓ,

ebből három napon át 180 fölött tanyázott, sőt egyszer 193-ig emelkedett ez a szám,

A HÉT ELEJÉN 116-RA CSÖKKENT AZ ELHUNYTAK SZÁMA,

és másnap is „csak” 136 volt, de

SAJNOS ÚJRA 160 FÖLÖTTI ADATOT JELENTETTEK, csütörtökön PEDIG MÉG TÖBB, 171 HALÁLOS ÁLDOZATRÓL ÉRKEZETT HÍR.

Úgy tűnik tehát, hogy a tetőzésen túl vagyunk, azonban az esetszám még most is magas, csökkenő mértékben ugyan, de továbbra is folyamatosan nő a kórházi ápolásra szoruló betegek száma, és a halálozások száma is magas tartományban ingadozik, amiből sejthető, hogy hosszú még az út, mire magunk mögött hagyhatjuk a koronavírus-járvány második hullámát.

AHHOZ, HOGY A MÉG CSAK BIMBÓZÓ, KEDVEZŐ TRENDEK TARTÓSNAK BIZONYULJANAK, AZ ÓVINTÉZKEDÉSEK EDDIGIHEZ HASONLÓAN FEGYELMEZETT BETARTÁSÁRA VAN SZÜKSÉG.

Ez esetben a naponta feltárt fertőzöttek száma a következő hetekben tovább csökkenhet, karácsonyra pedig már a halálos áldozatok számának szignifikáns csökkenését is látnunk kellene.
De

A JÁRVÁNYNAK CSAK AKKOR LESZ VÉGE, HA ÚJABB FERTŐZÉS EGYÁLTALÁN NEM JELENTKEZIK MAJD. ETTŐL MEGYÉNKBEN MÉG 222-RE, ORSZÁGOSAN KÖRÜLBELÜL 5.000-RE VAGYUNK…

A kormányzat hétfői bejelentése szerint a védelmi intézkedésekben januárig nem is lesz változás, a szilveszteri bulik elmaradnak, a ma (csütörtök) délelőtti Kormányinfón elhangzottak szerint a tűzijáték-árusítást is betiltják erre az évre vonatkozóan.

ARRÓL, HOGY KARÁCSONYKOR, ILLETVE SZENTESETE TESZNEK-E KIVÉTELT, A JÖVŐ HÉTEN SZÜLETHET DÖNTÉS.

Izgatottan várjuk!

Napi igazolt fertőzöttek és halálozások alakulása Magyarországon 2020. december 10-éig | Forrás: gisanddata.maps.arcgis.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés