2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Új szűrővizsgálatok, véradás, főzőbemutató, gyermekprogramok a Kalocsai Egészségnapon

2015. 05. 11., 14:44

Idén a sétálóutcában lévő Művelődési Központban és a bejárata előtti területen május 16-án, szombaton 10 órától rendezik meg az Egészség- és Dohányfüstmentes napot. A Kalocsai Szent Kereszt Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) szűrővizsgálataihoz és programjaihoz több partnerszervezet csatlakozott. A Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezete véradást, a Szociális Központ több munkatársa gyermekprogramokat, a Híd utcai Gyuri Hal ABC főzőbemutatót tart az egészség, az egészséges életmód mellett a sportról és a vidámságról is szóló napon.

A rendezvény lebonyolításába a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola egészségügyi tagozatos tanulói is bekapcsolódtak, akik alkotói képességeiket is kibonthatják az egészséges életmód témakörben meghirdetett rajzversenyen.

A rendezvényt az épület előtt 10 órakor Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester és dr. Vadász Mária, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház vezetője nyitja meg. Ám hogy azt követően a közönség azonnal formába lendüljön Bodnár Erika edző olyan zenés aerobic bemutatót tart, amelyhez valamennyi korosztály csatlakozhat. A kis unokákkal érkező nagymamák, gyermekeiket is magukkal hozó szülők gondtalanul vehetnek részt a szűrővizsgálatokon, ugyanis a sétálóutcában felállított sátorban kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket, akik az erre az alkalomra felállított légvárat is birtokba vehetik.

Mindeközben az Önkormányzat és az Egészségfejlesztési Iroda által meghirdetett sportversenyek a Kubikus parkban zajlanak, ahová a versenyek résztvevőin túl a szurkolókat és a családtagokat is várják.

Az egészséges életmód nélkülözhetetlen része az egészséges étkezés, melynek jegyében a Híd utcai Gyuri Hal ABC 12-13.00 óráig a sétálóutca OTP Fiók előtti részén tart ételkóstolóval egybekötött főzőbemutatót.

A Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezete munkatársai 10-14 óráig a Színház előterében várják a véradókat, akik mások mellett minden bizonnyal részt vesznek majd a lifttel is megközelíthető Kulturális Központ első emeletén orvosok, az EFI egészségügyi személyzete által végzett szűrővizsgálatokon. Ezúttal a vérnyomás- ,és pulzus mérés, testsúly-, testmagasság mérés, testtömeg index meghatározás, vércukor-,koleszterin szint-, csontsűrűség-, érszűkület megállapítására alkalmas boka-kar index mérés, a programba újonnan bekerült fájdalommentes, vércseppből analizált prosztata szűrés csak egyik fő eleme az Egészségnapnak.

Legalább ekkora súllyal esik latba, hogy a Dohányfüstmentes nap keretében a dohányzás káros hatásait mutatják be a résztvevőknek, akik között minden bizonnyal akad majd dohányos, és olyan is, aki gyermekét, családtagját szeretni megóvni attól, hogy rászokjon a dohányzásra.

A dohányosok számára szervezett kilégzett szénmonoxid mérés, légzésfunkció vizsgálat, tüdőkapacitás mérés addiktológiai tanácsadással is kiegészül. Szakember ad személyre szóló tanácsot, beszélget a leszokni vágyókkal, de a témában készült kisfilm is sok érdekességet tartogat mindazoknak, akiket a leszokás gondolata foglalkoztat. A szakorvos által végzett szájüregi szűrés ugyancsak hasznos lehet a dohányosoknak, ám másoknak is tanácsos igénybe venni a rövid ideig tartó vizsgálatot.

A sportversenyek és a rajzverseny résztvevői idén is oklevélben és jutalomban részesülnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei