2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Érseki olajszentelési szentmise a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papságával- Nagycsütörtökön Kalocsára figyelt az ország

Érseki olajszentelési szentmise a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papságával- Nagycsütörtökön Kalocsára figyelt az ország
Zsiga Ferenc  |  2022. 04. 14., 18:57

Nagycsütörtökön, az Eucharisztia (Oltáriszentség) és a papság (egyházi rend) alapításának ünnepén a hívek mellett ezúttal a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében szolgáló papokkal együtt telt meg zsúfolásig a Főegyházmegye főtemploma, a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház. Az érseki olajszentelési szentmisét és a papság fogadalomtételének megújítását, majd a Szentháromság téren felállított új Asztrik szobor érseki áldását az EWTN (Örök Ige Televíziós Hálózat) élőben közvetítette. A hálózat országos lefedettségének köszönhetően Kalocsa város, mint érseki székhely nagycsütörtökön a magyarországi húsvéti ünnepi eseménysor nyitányának a középpontjába került. Idén az egyházi év szent három napjának további történéseit is – amikor az Egyház megemlékezik az utolsó vacsoráról, Krisztus kínszenvedéséről, haláláról és feltámadásáról – szintén Kalocsáról közvetíti a katolikus televízió.

Semmihez nem hasonlítható, felemelő, magasztos érzés, látvány volt, ahogy a főegyházmegye papsága a gyönyörűen felújított főszékesegyházba a főtemplom legkisebb szegletét is betöltő orgonaszóra, hosszú sort alkotva bevonult, majd dr. Bábel Balázs érsek az egyházmegye papságával koncelebrálva megkezdte az olajszentelési, vagy más néven krizmaszentelési szentmisét.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)


A főpásztor beszédéből kiviláglott: a katolikus egyház székesegyházaiban az érsekek, püspökök nagycsütörtökön szentelik meg azokat a szent olajokat, amelyeket többek között a keresztség, a bérmálás, a papszentelés, a templomszentelés vagy a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak. Ezen a szentmisén az evangélium igéjének elhangzása után a papság megújítja a papszenteléskor tett ígéreteit, kifejezve ezáltal közösségét a főpásztorral és az egész egyházzal. A kalocsai nagycsütörtöki szentmisén a három gyönyörű, nagy fém amforában elhelyezett olajat az érseki felszentelést követőn a papok a saját egyházközségeikbe, templomaikba vitték magukkal.

A kiváló szónoki képességeit ezúttal is felcsillantó Bábel érsek szentbeszédében nem rejtette véka alá azokat a nehézségeket, amelyek napjainkban mind nagyobb kihívást jelentenek a katolikus egyház, az egyház által képviselt értékek számára.
A főpásztor a papsághoz szólva emlékeztetett:

Jézus Krisztus utolsó emlékezetes tette összefoglalta egész életművét, és a másnapi, nagypénteki áldozatát. Mintegy előtételezte, ami másnap történt a kereszten: most már nem kell mindenféle áldozatokat bemutatni, ő kivette az emberiség kezéből az áldozati bárányokat … Ő maga lett az áldozat, az örök főpap – egyszerre főpap és áldozat … Itt van a mi önazonosságunk, ide térünk vissza ebben a szentmisében is” – mondta mások mellett a főpap, akinek előolvasása mellett  a jelenlévő papság előre mutató kézzel megújította a felszentelésekor tett ígéreteit, kifejezve ezáltal közösségét a főpásztorral és az egész egyházzal.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)


Az olajszentelést követően valamennyi pap, és a hívek egy része is áldozott. A szentmise főszékesegyházi szakasza végén dr. Bábel Balázs érsek megköszönte a szakmári Szent Asztrik Általános Iskola pedagógusainak és tanulóinak az aktív közreműködést. A szentmise ezzel még nem ért véget, az a Szentháromság téren felállított új Asztrik érsek szobor dr. Bábel Balázs érseki megáldásával végződött. Ezen eseményről jelentőségénél fogva külön cikkben számolunk be.

Kalocsán a nagycsütörtöki egyházi program a 18 órakor – ugyancsak dr. Bábel Balázs érsek celebrálása mellett – kezdődő, az utolsó vacsora emlékmisével, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK