2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Évnyitó zarándokút indul Bajáról Dusnokon, Homokmégyen, Hajóson, Kalocsán át Budapestig– Egy napra bárki előzetes jelentkezés nélkül is csatlakozhat

Évnyitó zarándokút indul Bajáról Dusnokon, Homokmégyen, Hajóson, Kalocsán át Budapestig– Egy napra bárki előzetes jelentkezés nélkül is csatlakozhat
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 16., 09:30

Július 17-én, pénteken 9 órakor a bajai római katolikus templom és zarándokszállás előtti térről indul a Magyar Zarándokút Egyesület 10. évnyitó zarándokútja. A zarándokok Bács-Kiskun megyében, illetve közelünkben Bogyiszló-Dusnok-Hajós-Császártöltés-Homokmégy - Kalocsa- Szelidi-tó- Harta – Solt - Apostag –Dunavecse érintésével, illetve szálláshelyei igénybe vételével a 9. napon, július 25-én, a megtett összesen 282 kilométer utolsó lépéseivel érnek a Budapest Gellért-hegyi Sziklatemplomhoz. A koronavírus-járvány miatt most realizálódó jubileumi zarándokútról Rumi Imrét, a Magyar Zarándokút ötletgazdáját és egyik alapítóját, az egyesület elnökét kérdeztük, aki a gyalogos zarándokúton maga is részt vesz.

A foglalkozását tekintve építész Rumi Imre fontosnak tartotta elmondani 2008-ban járt először Spanyolországban az El Camino-n. Ez az életforma már akkor rabul ejtette. Tudta, hogy egy hasonló rendszerű útra Magyarországon is szükség van. Ezt az elgondolását többen is támogatva 2009-ben alakult meg a Magyar Zarándokút Egyesület. A Magyar Zarándokút egy keresztény szellemiségű út, mely magyarországi szent helyeket köt össze, különböző történelmi utak (római út, jeruzsálemi zarándokút, regionális zarándokutak, stb.) fedésében.

A barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja. Segít a testi, szellemi és lelki megújulásban.”
Az út végigjárása nehéz feladat és időnként sok türelemre, megértésre, környezetünk elfogadására van szükség a teljesítéséhez

Kitérőivel együtt közel hatszáz kilométeres út, hazánk gerincén, főként a Duna völgyében vezet Esztergomtól Máriagyűdre, keresztmetszetet ad hazánk természeti és kulturális értékeiről.”
Az útvonal olyan legendákat, ősi hagyományokat őrző szakrális helyeken megy keresztül, mint a Pilis, a Kiskunsági Nemzeti Park vagy a Mecsek - mondta az egyesület elnöke.

Rumi Imre a most induló zarándokútról elmondta: július 17-én, pénteken Bajáról a belvárosi templomtól indulunk. Több kiemelt fontosságú szent helyet érintünk, közte van a hajósi katolikus templom, kalocsai nagytemplom, ráckevei, budapesti Szikla-templom. De kisebb települések templomaihoz és kálváriáihoz is ellátogatunk például Bogyiszlón, Dusnokon, Császártöltésen, Homokmégyen, Apostagon.

Idén jubileumi zarándoklatot tartunk. Ez lesz a 10. évnyitó zarándoklatunk. Most először visszafele indulunk útnak, Bajáról megyünk Budapestre a magyar zarándokút vonalán.” – mondta Rumi Imre.


Az egyesület elnöke aláhúzta: több napra csak az egyesületünk tagjai csatlakozhatnak. Azonban egy napra bárki.

Több település polgármestere jelezte, hogy elkísér minket egy szakaszon a saját települése környékén. A zarándoklat programja a magyarzarandokut.hu honlapon olvasható, így saját településén bárki csatlakozhat a zarándok csapathoz."

Forrás: magyarzarandokut.hu


Kötött programunk van, tehát a lépést mindenkinek tartania kell. Útközben a pihenőknél evangéliumi és zarándok történeteket olvasunk, hallgatunk. Szakrális helyeken imádkozunk és meditálunk. ebben az évben terveink szerint Trianonról is megemlékezünk néhány verssel, prózával.”A program szerint érintjük a településeket. Az időjárás miatt valószínűleg reggel korábban indulunk el a szálláshelyekről. A Magyar Zarándokút vonalán haladunk.

Azt nem lehet előre megmondani, hogy az adott napon pontosan hány órakor érkezünk egy településre. Bárki csatlakozhat a csapathoz. a találkozás csatlakozás akkor biztos, ha valahol a zarándokút vonala mellett várnak minket, vagy velünk szembe indulnak el.”- fejtette ki az elnök. 

Forrás: magyarzarandokut.hu


Rumi Imre fontosnak tartotta hangsúlyozni: nincs vallási, felekezeti feltétel. Bárki csatlakozhat a zarándoklathoz, aki rendelkezik zarándokútlevéllel. Az utat mindenki önként, saját akaratából, saját felelősségére járja, ennek figyelembe vételével kell gondoskodni saját ellátásáról. A zarándokútlevél a szállások igénybevételéhez szükséges. Vannak szálláshelyek, ahova csak zarándokútlevéllel lehet belépni. A szállások helyét bepecsételik és egy örök emlék lesz az útról. A zarándokútlevéllel lehet igazolni, hogy megjárták az utat és zarándok oklevél kérhető az út teljesítéséről.
Saját felszereléséről, ellátásáról mindenki maga gondoskodik. Hálózsák használata szükséges!

Útközben pihenőket kb. 2-3 óránként tartunk, testi-lelki frissítőkkel, szakrális helyeknél, zarándok pontoknál.
Rövidebb, egy napos csatlakozásra bármely érintett településen van lehetőség”
– tájékoztatatta portálunkat a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke, aki a programot is megosztotta velünk.

1 nap: 2020. július 17. pénteken 9.00 órakor gyülekező a Római Katolikus templom és Ciszterci Zarándokszállás előtti téren. Rövid megemlékezés és ima után indulás 9.30.
Baja – Bogyiszló, táv: 33 km
Szállás: Bogyiszló zarándokszállás

2. nap: július 18. szombat.Indulás 9.00.
Bogyiszló – Dusnok, táv: 26 km
Szállás: Dusnok zarándokszállás

3. nap: július 19. vasárnap. Indulás: 9.00.
Dusnok - Hajós - Császártöltés – Homokmégy, táv: 23 km
Szállás: Homokmégy

4. nap: július 20. hétfő. Indulás: 9.00.
Homokmégy – Kalocsa – Szelidi-tó, táv: 25 km
Szállás: Szelidi-tó

5. nap: július 21. kedd.  Indulás: 8.30. Szelidi-tó – Harta – Solt – Apostag, táv: 41 km
Szállás: Apostag

6. nap: július 22. szerda. Indulás: 8.30.
Apostag – Dunavecse – Tass – Szigetbecse, táv: 39 km
Szállás: Szigetbecse

7. nap: július 23. csütörtök. Indulás: 8.00.
Szigetbecse – Ráckeve – Dabas, táv: 41 km
Szállás: Dabas

8. nap: július 24. péntek. Indulás: 8.30.
Dabas – Szigetszentmiklós, táv: 28 km
Szállás: Szigetszentmiklós

9. nap: július 25. szombat. Indulás: 8.30.
Szigetszentmiklós – Budapest Gellért-hegyi Sziklatemplom, táv: 26 km
Közös ima a Sziklatemplomban, majd hazautazás.


A zarándokút Kalocsa környéki szakaszán mi is megpróbálunk találkozni a zarándokokkal, és arról képes, videós beszámolót készítünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK