2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Gera-Csontos Hajnalka: Igére figyelő, jól szervezett közösség a kalocsai református gyülekezet, ahol mindenki tudja a feladatát

Gazsó Rita  |  2018. 12. 28., 15:21

Éppen három esztendeje, hogy Gera-Csontos Hajnalka átvette a református lelkészi hivatalt Kalocsán. Mint mondja, ez a gyülekezet egy befogadó közösség. A lelkipásztor és férje, Gera József hitoktató-kántor sok időt tölt gyermekmunkával, hitoktatással. A lelkipásztor szeretné, ha még több fiatal családot tudnának megszólítani és aktív tagjaik között üdvözölni.

Viszonylag új lelkipásztor itt a Kalocsai Református Egyházközösség élén. Hogy értékeli az elmúlt időszakot? Milyen tapasztalatai vannak?
- Éppen három éve, 2015 decemberében kerültem ide, amely akkor már egy jól megszervezett gyülekezetként működött. Meg volt, hogy ki „viszi” a karácsonyi vásárt, az ünnepi gyermekműsort, a nyári gyermektáborokat. Kedvesen, nyitottan fogadtak, kifejezetten örültek, hogy két kislányunkkal érkeztünk, hiszen a parókián a hetvenes évek közepe óta sajnos nem voltak gyerekek. Ami nagyon fontos: ez egy Igére figyelő gyülekezet. Láthatóan követik az igehirdetést, mondhatni az Igére éhezve jönnek. Nagyon szépen énekelnek, bármikor bizonyságot tesznek a hitükről. A gyermekek is ezt látják otthon, így szép számmal vannak hittanosaink: 65 csoportban mintegy 150 gyermeket oktatunk a városban, amely református viszonylatban jelentős közösség.


Forrás: KALOhírek archív

- Milyen oktatási intézményekben tartanak hittanórákat?
- Kalocsa összes általános iskolájában jelen vagyunk, emellett Szakmáron és Öregcsertőn is. Szívfájdalmam, hogy az óvodákba és a középiskolákba nem jutunk el, bár négyen vagyunk a gyülekezetben, akik hitoktatással is foglalkozunk, de a kötelező hittanórák teljesen lefedik a kapacitásunkat. A három diplomás és valóban elhivatott hitoktatóinkért, nagyon hálásak vagyunk, áldásos szolgálatot végeznek.

- Van-e hova terjeszkedni, fejlődni a kalocsai gyülekezetnek?
- Természetesen, a gyermekek létszáma is ezt bizonyítja. Ez egy fontos missziós terület számunkra.


Forrás: KALOhírek archív

- Kalocsa a hazai katolicizmus egyik fellegvára, mikor jelentek meg itt a reformátusok?
-
Kalocsán, amely az államalapítás óta a magyar katolikusok második legjelentősebb központja, az 1800-as évek vége óta élnek reformátusok. Az akkori közösség a foktői leánygyülekezete volt, az ottani lelkész járt ide a kalocsai családokhoz és tartotta az istentiszteleti alkalmakat. A közösség az 1900-as évek elején kapott állandó épületet, imaházat, amikor dr. Kasza István ügyvéd a házába – a jelenlegi Hunyadi utcai épületbe- fogadta a gyülekezetet. Idős korában végrendeletében a kalocsai egyházra hagyta a lakást, amelyben kialakították a lelkészi hivatalt és a hatvannégy főt befogadni képes templomot.


Forrás: KALOhírek archív

-  Melyek voltak a komolyabb mérföldkövek a kalocsai reformátusok életében?
-
Amellett, hogy önálló templomhoz, imaházhoz jutott a közösség, igen jelentős esemény volt az 1927-es év, amikor tényleges egyházközséggé vált a gyülekezet. Fontos volt emellett a helyi reformátusok életében a háború utáni időszak, amikor nagyobb ütemű gyülekezetépülés történt, de meg kell említeni Márton István és Apostol Pál lelkipásztorok nevét is, akik nem csak a kalocsai gyülekezetet vitték a vállukon, hanem a számos szórványgyülekezetünket is hűséggel pásztorolták. Ezt követően a közelmúltban, a kétezres évek elejétől itt szolgáló lelkészházaspár idejében bővült nagymértékben a közösség létszáma. Az ő érdemük, hogy aktívan szolgáló gyülekezett építettek ki. Összetétel szerint a mai gyülekezet derékhadát a negyvenes korosztály teszi ki, de szép számban vannak jelen az idősek is. A gyülekezet vezetősége a presbitérium, -élén a gondnokkal- komoly hívő emberek, aktív gyülekezeti tagok.


Forrás: KALOhírek archív

Jelenleg mekkora a közösség és hogy férnek el a cseppnyi templomban?
- Mintegy 180 egyházfenntartónk van, templomba általában hatvanan járnak vasárnaponként. Kicsi a templomunk, ezért sokan rotációban jönnek, hetente váltva egymást. Ünnepi alkalmakkor, keresztelőkkor teszünk be pótszékeket, de ilyenkor előfordul, hogy még a folyosón is ülnek. Ez egy befogadó közösség, bárki jön, mindenkinek örülnek.


Forrás: KALOhírek archív

A templom befogadóképessége, láthatóan véges. Úgy tudom, tervben van a bővítés?
- Igen, a közelmúltban kialakított gyönyörű új parókiaépület átadása az első lépcsőfoka a bővítésnek. Amiatt költöztünk ki a korábbi lelkészlakból, hogy helyén majd ki lehessen alakítani az új templomteret. A harmadik lépcsőben a jelenlegi templomtérből imatermet építünk ki a gyermekek számára. Mindez komoly munka és tehertétel az alapfeladatok, szolgálat – hitoktatás és istentiszteletek – mellett, de hisszük és reméljük, hogy az Úr áldása továbbra is velünk lesz. Immánuel - velünk az Isten!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés