2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Járműszentelés Szent Kristóf napján

2016. 07. 28., 11:52

A városunkban már hagyománynak számító, Szent Kristóf, az utazók védőszentjének napjához fűződő járműszentelésre a vasárnap reggeli fél nyolcas, illetve a délután öt órai szentmisék alkalmával került sor a Szent István király (egykori jezsuita) templom előtti útszakaszon.

Idén is a miséket celebráló dr. Mészáros István atya áldotta meg az említett szakaszon parkoló járműveket, beleértve számos kerékpárt is, amelyekkel főképp az idősebb korosztályt képviselők érkeztek.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Viczay Lajos


Szent Kristóf (gör. Krisztophorosz, 'Krisztust hordozó')nyugati legendáját a XIII. században Jacobus de Voragine írta meg. Eszerint hatalmas termetű, igen erős ifjú volt. Elhatározta, hogy csak a legnagyobb úrnak szolgál, ezért egy király, majd a római császár, végül az ördög szolgálatába szegődött. Utóbbitól tudta meg, hogy Jézus mindenkinél nagyobb. Egy öreg remete tanítani kezdte Kristófnak Jézus tanítását. A szeretet parancsát megismerve Kristóf elhatározta, hogy hatalmas erejét mások, a nála gyöngébbek szolgálatába állítja. Letelepedett egy örvényes folyó partján egy gázló mellé, hogy felebarátait a vállára véve segítse őket az átkelésben. Egy éjszaka egy kisfiú ébresztette föl, s kérte, hogy vigye át a folyón. Kristóf a vállára vette, s amint haladt, egyre nehezebbnek érezte a vállára nehezedő súlyt. Végül a gyermek fölfedte magát: ő Jézus Krisztus. Kristóf új nevet kapott Jézustól („Krisztushordozó”), aki azt is megmondta neki, hogy hamarosan vértanú lesz (vértanúságának valószínű helye Lükia, Kisázsia, 250 körül). Partra érve Kristóf földbe szúrta botját, mely kizöldült és gyümölcsöt termett. Megkeresztelkedett, Lükiába ment, hirdette az evangéliumot, és hamarosan vértanú lett.

A XI. század óta ismert az álló, fiatal óriás alakja. Vízben állva, bottal, vállán a gyermek Jézussal ábrázolták a tizennégy segítőszent között. A középkorban nagyméretű képét olykor templomok külső falára, várostornyokra és várakra is festették, úgy, hogy jó messziről látható legyen (eligazodásban is segítsen). Védőszentként tisztelik a zarándokok és utazók. Ünnepe július 25-én van.

dr. Mészáros István atya közlése nyomán


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei