2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Járműszentelés Szent Kristóf napján

2016. 07. 28., 11:52

A városunkban már hagyománynak számító, Szent Kristóf, az utazók védőszentjének napjához fűződő járműszentelésre a vasárnap reggeli fél nyolcas, illetve a délután öt órai szentmisék alkalmával került sor a Szent István király (egykori jezsuita) templom előtti útszakaszon.

Idén is a miséket celebráló dr. Mészáros István atya áldotta meg az említett szakaszon parkoló járműveket, beleértve számos kerékpárt is, amelyekkel főképp az idősebb korosztályt képviselők érkeztek.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Viczay Lajos


Szent Kristóf (gör. Krisztophorosz, 'Krisztust hordozó')nyugati legendáját a XIII. században Jacobus de Voragine írta meg. Eszerint hatalmas termetű, igen erős ifjú volt. Elhatározta, hogy csak a legnagyobb úrnak szolgál, ezért egy király, majd a római császár, végül az ördög szolgálatába szegődött. Utóbbitól tudta meg, hogy Jézus mindenkinél nagyobb. Egy öreg remete tanítani kezdte Kristófnak Jézus tanítását. A szeretet parancsát megismerve Kristóf elhatározta, hogy hatalmas erejét mások, a nála gyöngébbek szolgálatába állítja. Letelepedett egy örvényes folyó partján egy gázló mellé, hogy felebarátait a vállára véve segítse őket az átkelésben. Egy éjszaka egy kisfiú ébresztette föl, s kérte, hogy vigye át a folyón. Kristóf a vállára vette, s amint haladt, egyre nehezebbnek érezte a vállára nehezedő súlyt. Végül a gyermek fölfedte magát: ő Jézus Krisztus. Kristóf új nevet kapott Jézustól („Krisztushordozó”), aki azt is megmondta neki, hogy hamarosan vértanú lesz (vértanúságának valószínű helye Lükia, Kisázsia, 250 körül). Partra érve Kristóf földbe szúrta botját, mely kizöldült és gyümölcsöt termett. Megkeresztelkedett, Lükiába ment, hirdette az evangéliumot, és hamarosan vértanú lett.

A XI. század óta ismert az álló, fiatal óriás alakja. Vízben állva, bottal, vállán a gyermek Jézussal ábrázolták a tizennégy segítőszent között. A középkorban nagyméretű képét olykor templomok külső falára, várostornyokra és várakra is festették, úgy, hogy jó messziről látható legyen (eligazodásban is segítsen). Védőszentként tisztelik a zarándokok és utazók. Ünnepe július 25-én van.

dr. Mészáros István atya közlése nyomán


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK