2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Járműszentelés Szent Kristóf napján

2016. 07. 28., 11:52

A városunkban már hagyománynak számító, Szent Kristóf, az utazók védőszentjének napjához fűződő járműszentelésre a vasárnap reggeli fél nyolcas, illetve a délután öt órai szentmisék alkalmával került sor a Szent István király (egykori jezsuita) templom előtti útszakaszon.

Idén is a miséket celebráló dr. Mészáros István atya áldotta meg az említett szakaszon parkoló járműveket, beleértve számos kerékpárt is, amelyekkel főképp az idősebb korosztályt képviselők érkeztek.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Viczay Lajos


Szent Kristóf (gör. Krisztophorosz, 'Krisztust hordozó')nyugati legendáját a XIII. században Jacobus de Voragine írta meg. Eszerint hatalmas termetű, igen erős ifjú volt. Elhatározta, hogy csak a legnagyobb úrnak szolgál, ezért egy király, majd a római császár, végül az ördög szolgálatába szegődött. Utóbbitól tudta meg, hogy Jézus mindenkinél nagyobb. Egy öreg remete tanítani kezdte Kristófnak Jézus tanítását. A szeretet parancsát megismerve Kristóf elhatározta, hogy hatalmas erejét mások, a nála gyöngébbek szolgálatába állítja. Letelepedett egy örvényes folyó partján egy gázló mellé, hogy felebarátait a vállára véve segítse őket az átkelésben. Egy éjszaka egy kisfiú ébresztette föl, s kérte, hogy vigye át a folyón. Kristóf a vállára vette, s amint haladt, egyre nehezebbnek érezte a vállára nehezedő súlyt. Végül a gyermek fölfedte magát: ő Jézus Krisztus. Kristóf új nevet kapott Jézustól („Krisztushordozó”), aki azt is megmondta neki, hogy hamarosan vértanú lesz (vértanúságának valószínű helye Lükia, Kisázsia, 250 körül). Partra érve Kristóf földbe szúrta botját, mely kizöldült és gyümölcsöt termett. Megkeresztelkedett, Lükiába ment, hirdette az evangéliumot, és hamarosan vértanú lett.

A XI. század óta ismert az álló, fiatal óriás alakja. Vízben állva, bottal, vállán a gyermek Jézussal ábrázolták a tizennégy segítőszent között. A középkorban nagyméretű képét olykor templomok külső falára, várostornyokra és várakra is festették, úgy, hogy jó messziről látható legyen (eligazodásban is segítsen). Védőszentként tisztelik a zarándokok és utazók. Ünnepe július 25-én van.

dr. Mészáros István atya közlése nyomán


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK