2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsán ünnepelte alapításának 15. évfordulóját a Katolikus Rádió - Heteken belül mobiltelefonon is elérhető

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 07., 13:38

Országjáró körútjának második állomásán, Kalocsán, az Astriceum Érseki Múzeumban alapításának 15. évfordulója alkalmából tartott jubileumi rendezvényt a Katolikus Rádió május 6-án. Az eseményt megelőző sajtótájékoztató, majd az ünnepség résztvevőit házigazdaként, egyben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia képviseletében Dr. Bábel Balázs érsek köszöntötte. Érsek atya kiemelte, a Katolikus Rádió szerepet vállal a Katolikus Egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelvünk értékeinek megőrzésében. A műsorban Bábel Klára hárfaművész kísérete mellett Lakatos György fagottművész, Kalocsa város díszpolgára is fellépett.

A sajtótájékoztatón dr. Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese, a Pázmány Péter Médiatudományi Tanszék adjunktusa elmondta: a Magyar Katolikus Rádió a jubileum alkalmából a fővárosban, valamint hat vidéki helyszínen tart rendezvényeket.

Ezeken neves helyi művészek, zenészek lépnek fel, de ahogy Kalocsán, a közönség valamennyi helyszínen találkozhat a rádió munkatársaival. Mások mellett a sajtótájékoztatón szintén résztvevő, majd a műsorvezetői feladatok is ellátó Lázár Csaba Kazinczy- díjas vezető bemondóval. 

Hozzátette, 2019. május 15-én, 11 órától kezdődően nyílt napot tartanak a rádió budapesti, Délibáb u. 17. szám alatti épületében, ahol élő műsorok, egészség-sarok, rádiós tárlatvezetés várja az érdeklődőket, és filmklub keretében bemutatják az Isten a rácsok mögött c. magyar dokumentumfilmet. 

Budapesten, a Szent István Bazilikában 2019. június 4-én, 17.30 órakor kezdődik az ünnepség, amit 18 órától Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek által bemutatott szentmise követ.

Mint elhangzott, a Magyar Katolikus Rádiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2004-ben azzal a céllal hozta létre, hogy 

a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást és erkölcsiséget megerősítse és terjessze.

A sajnos nem országos lefedettségű rádió közszolgálati műsorstruktúrájával segít eligazodni és tájékozódni az élet számtalan területén és a mindennapok kérdéseiben. Szándéka és küldetése, hogy műsorának minden eleme által is a közt, az egyház társadalmi tanításának a kifejezésével, a közjót szolgálja. E szolgálat lényege a rádió felfogása szerint az, hogy a műsorok által végig vezetik egy úton a hallgatót. Egy olyan úton, amelynek a végére érve talán jobban tudja majd, hogy hogyan, merre tovább, mint annak előtte.

Dr. Radetzky András kiemelte, a rádió jelenleg húsz analóg FM frekvencián hallható, vételkörzetében mintegy 3,5 millió ember él, napi hallgatottsága meghaladja a 170 ezer főt. 

Néhány héten belül pedig megjelenik a rádió új, innovatív mobiltelefon-alkalmazása,

amelynek segítségével földrajzi korlátok nélkül bárhol, bármikor hallgatható nemcsak az élő műsor, de böngészhető az archívum, olvashatóak a hírek és számos tematikus zenei csatorna kínálatából is választhatnak a hallgatók.

Lázár Csaba vezető bemondó a sajtótájékoztatón kifejtette: „Csatlakozva érsek úr gondolataihoz, a Katolikus Rádió alapításának oka, hogy a keresztény értékrendet népszerűsítse és megismertesse az emberekkel. Tesszük mindezt úgy, hogy nem erőszakosan, nem agitálva, hanem igyekszünk a műsorainkon, olyan példaadó emberek életén keresztül bemutatni a keresztény értékrendet, amely a hétköznapi emberek számára is megfogható.

Az élet minden területét lefedjük, tehát a közéleti műsorokon keresztül, a kulturális műsorokon át a zenei műsorokig valamennyiben Isten dicsőségét szeretnék bemutatni úgy, hogy az minden ember számára megélhető. Abban bízunk, hogy ez a példaadás az ő életükben is valamiféle Istenhez való közeledést elindít és segít nekik Krisztushoz találni.

A Magyar Katolikus Rádió a Magyar Püspöki Konferencia hivatalos rádiója, amelyben hivatásos munkatársak dolgoznak, akik nem csak a hivatásukat igyekszenek magas színvonalon művelni, hanem a keresztény értékrend mellett elkötelezetten szólalnak meg. Ez utóbbi olyan fajta plusz, ami megkülönböztet bennünket a többi médiumtól.” – mondta a Kazinczy-díjas bemondó.

A sajtótájékoztatót követően dr. Bábel Balázs érsek portálunknak videofelvételen is beszélt a 15 éves jubileumát ünneplő Katolikus Rádió jelentőségéről. 

Az ünnepi műsor a Katolikus Rádió jellegzetes szignáljával kezdődött, majd a következő szűk egy órában a közönség irodalmi - zenés összeállítást hallhatott Lakatos György fagottművész, Bábel Klára hárfaművész és Szabó András előadóművész tolmácsolásában.

A kezdő műsorszám egy részletét az alábbi videónkon tekinthetik meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei