2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kápolnát áldott Bábel Balázs érsek az új kiskunhalasi börtönben

Kápolnát áldott Bábel Balázs érsek az új kiskunhalasi börtönben
Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 24., 15:43

Kápolnát adtak át, és áldottak meg a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben 2019. december 23-án. A kápolnát Dr. Tanács Eszter Tímea bv. ezredes, főtanácsos, az intézet parancsnoka adta át, és Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg. A kápolna titulusa az Isteni Irgalmasság lett.

A szentelés szertartás után ünnepélyes Szentmisét mutatott be a kalocsai érsek, Gál József börtönlelkésznek, valamint Kiskunhalas város papjainak koncelebrálásával.

A főpásztor beszédében az isteni irgalmasságról elmondta, hogy Szent II. János Pál óta ismert ez az ünnep, melyet húsvét második vasárnapján ünneplünk. Az irgalmasság kicsúcsosodott a feltámadásban, de már elkezdődött a megtestesüléssel. A középkori teológusok feltették a kérdést: „Cur Deus homo?” Miért lett az Isten emberré? Szent Anzelm válasza szerint, hogy bennünket megváltson, és velünk szolidaritást vállaljon. A megváltás a bűn és halál rabságából való kimentést jelenti. A kettő szorosan összefügg egymással. Ha nem fordult volna szembe az Istennel az ember, nem ilyen tragikusan fájdalmas lenne a halála. Valamiféle elszenderedést átélt volna, de a tragikus, nehéz halál a bűn következménye, és így is fogjuk fel. Azt is éreznünk kell, hogy még halál és halál között különbség van.


Az isteni irgalom már a megtestesüléssel megkezdődik, látjuk ezt abból is, hogy az emberi létnek tragikus sorsát is vállalta az Üdvözítő. Közel áll hozzánk a szenvedésben is. Erre utal Jézus születése is, hiszen nem kapnak helyet a szálláson, istállóban születik, s pár nap múlva Heródes is elkezdi őt üldözni.


Forrás: Facebook / Fülöp Ernő


Beszédében az érsek kiemelte, hogy irgalmas az Isten, de az irgalom elnyeréséhez bűnbánatra és kérésre is szükség van. Az irgalmat pedig gyakorolni és továbbadni is kell. A tékozló fiú története az irgalom példázata. A végén azt mondja az úr Jézus, hogy „menj és hasonlóképpen cselekedjél.”

Irgalmat akkor nyerhetünk el, ha mi is irgalmasak vagyunk.

Az érsek beszédében kiemelte, hogy a börtönkápolna az irgalom épülete. Személyes példáját mesélte el, hogy annak idején a katonaságnál tilalmas volt számukra a vallás gyakorlása. Kötelezni akartak mindenkit, hogy maradjon távol a vallástól. Szenteste, éjfélkor még szolgálatba is helyezték, hogy nehogy eszébe juthasson az éjféli Szentmise. Ezért jó, hogy ma már a börtönökben is lehet kápolna, egy hely, ahol összeszedettebben lehet imádkozni, szentmisén részt venni, szentségeket felvenni. Ez is az irgalom műve.

Az érsek a Szentmise végén köszönetet mondott a büntetés-végrehajtás vezetőinek, hogy kápolna létesülhetett, és minden résztvevőnek áldott karácsonyt, a betlehemi gyermek bőséges áldását kívánta. A résztvevő fogvatartottaknak szentképpel, és imádsággal kedveskedett – áll a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Kalocsa Belvárosi Plébánia által a közösségi médiában tett bejegyzésében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK