2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nagyinterjú Dr. Bábel Balázs érsekkel: Elsődleges feladatunk a hit megvallása és továbbadása

Nagyinterjú Dr. Bábel Balázs érsekkel: Elsődleges feladatunk a hit megvallása és továbbadása
2021. 11. 14., 11:15

A hiros.hu novemberi érseki interjúja témái a környezetvédelem, a kommunista rendszer papi áldozatai, a keresztény hitvallás, valamint a karitász és az oktatásügy, továbbá az adventi időszak köré csoportosulnak. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekét Farkas P. József kérdezte.

– A pápa kiemelten kezeli a globális környezetvédelmi problémákra adandó lehetséges válaszokat. A glasgowi klímacsúcs résztvevőihez külön levélben szólt. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye mennyire érintett e témában?

– A klímavédelem elsődleges szempont az élet minden területén. Ugyanakkor a mindennapokban úgy érzékeljük, több a hangzatos szólam, mint a valódi szándék. Évtizedek óta ugyanazt szónokolják a világ vezetői, miközben ők maguk korántsem járnak élen a mértékletes fogyasztást illetően. Felmerül bennem a kérdés: valóban komolyan veszik a csúcskonferencia résztvevői a környezetvédelmet? Szerintem nem. Ha a világ tehetősebb hányada rövid időn belül nem fékezi le mértéktelen túlfogyasztását, az emberiség reménytelenül menthetetlen.

– Nemrégiben ünnepeltük az 1956-os forradalom évfordulóját. A megyében hány pap került szembe a kommunista évtizedek hatalombirtokosaival?

– A Grősz-pernek száztizenöt vádlottja volt. A forradalom idején és közvetlenül utána a kommunista hatalom képviselői másfelé koncentráltak, így kissé „megfeledkeztek” az egyházról. Ebben az időben papjaink, hittanáraink ismét egyre nyíltabban fordultak Krisztus híveihez. A hitoktatást is beindították. Alig fél év elmúltával azonban mindent ellenőrzés alá vont a diktatórikus rezsim. A hitélet újból beszűkült. A hitoktatásért még a 60-as, 70-es években is ültek papok.

– Az emberek többsége úgy véli, élünk és meghalunk. Kívánj nekünk jó éjszakát! Nem fogadják el az egyház tanításait…

– Ez mindig is így volt. Amikor Szent Pál apostol egyik alkalommal a feltámadásról beszélt, hallgatósága nevetve azt mondta: gyere el máskor is, majd újból meghallgatunk. A középkorban rövid időre kiment a divatból az istentagadás. Ez azonban pár száz évig tartott csupán. Sokan saját testi épségükre sem vigyáznak. Tőlük az örök élet csodálatos valósága még inkább távol áll. Noha a kommunizmus, mint ideológia hivatalosan megszűnt ugyan, a materializmus ennek ellenére mégis tovább él az emberek gondolkodásában. Isten szolgái számtalan helyen tesznek tanúbizonyságot hitükről, így azért olyanok is akadnak szép számmal, akiknek mindez szöget üt a fejében.

– Télhez közeledve egyre többen gondolnak a karitászra, vagyis a jótékonyságra, irgalmasságra. Vajon rendelkezésre áll-e megfelelő erőforrás a feladatok ellátásához?

– Jézus mondja: szegények mindig lesznek veletek. Szociális gondok évezredek óta kísérik az emberiség történetét. A karitász nem előzmény, hanem következmény az egyház életében. Más szavakkal: hitünkből fakadó segítő tevékenységről beszélhetünk. A hívek elsődleges feladata a hit megvallása és annak továbbadása másoknak. A jó megcselekvése már hitünkből fakad. Mindazonáltal segítségnyújtásunk mindenkori anyagi bázisa a hívek adakozókedvének függvénye. Egyházmegyénkben rendszeresen szervezünk gyűjtéseket, illetve kijelölt munkatársak foglalkoznak a bajbajutottak megsegítésével. Azonban irreális és indokolatlan kéréseket, mint például adjunk pénzt házvásárlásra vagy több száz fős lakodalomra, értelemszerűen nem tudunk teljesíteni.

– Az állami iskolák vezetői gyakran fejezik ki elégedetlenségüket. Ezzel szemben az egyházi iskolákban rend és fegyelem uralkodik. Mit tesznek másként?

– Az állami fenntartású oktatási intézmények tekintetében nem rendelkezem pontos helyzetképpel, ezért nyilatkozni sem tudok e kérdésben. Jómagunk harminc iskolát üzemeltetünk ugyanannyi munkatárssal, mint amikor még csak két ilyen létesítmény volt ránk bízva. Oktatási feladataink jelentősen megszaporodtak, miközben anyagi támogatásunk mértéke mit sem növekedett. Pedagógusaink, iskolaigazgatóink teljes erőbedobással küzdenek. Ugyanakkor egyéb nehézségekkel is szembe kell néznünk. Napjainkban a gyors változások korát éljük annak minden szépségével és árnyoldalával együtt. Digitális világunkban a gyerekeket is másként kell megszólítani, mint korábban.

– Milyen olvasnivalót ajánl az adventi időszakra?

– Elég a Google keresőt megnyitni és az „adventi elmélkedés” kifejezést beírni. Találatok egész sorát adja ki a böngésző. Feliratkozva akár naponta kaphatunk egy-egy áhítatot a keresztény internetes portálok üzemeltetőitől. Emellett mi mást ajánlhatnék, mint magát a Bibliát.

– Rövidesen búcsút intünk a 2021. esztendőnek. Miként értékeli az elmúló évet?

– Megpróbáltatásokkal teli évtől búcsúzunk, de azért némi reménysugarat is láthattunk idén. Ami az előbbit illeti, természetesen a járványhelyzet kerül első helyre. Itt említhetem még a klímaválságot, a migrációt és még hosszasan sorolhatnám. Lényeg, hogy talpon maradtunk. Szent Pál szavaival: amit elértünk, abban tartsunk ki! Boldog új egyházi esztendőt kívánok mindenkinek!

Forrás: hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei