2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Üzletek nyitva tartása a húsvéti ünnepek alatt – Pünkösd lesz a következő hosszú hétvége

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 17., 13:39

Magyarországon a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, azaz a nagypéntek 2017-től munkaszüneti nap. Nagypénteken a keresztények Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeznek meg. A munkaszüneti nappá nyilvánított nagypéntek a keresztény világban, így harmadik éve már Magyarországon is a nagypéntek méltó megünneplését segíti elő. Megnéztük, a csak rövid múltra visszatekintő munkaszüneti nap hogyan alakítja át az üzletek nyitva tartását.

„Ennek a napnak az üzenete, hogy áldozat nélkül nincs ünnep, halál nélkül nincs föltámadás, nagypéntek nélkül nincs húsvét” – fogalmazott 2017-ben Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma tárcavezetője 2017-ben, amikor a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását javasolta az Országgyűlésnek.

Ezzel a lépéssel a törvényhozás a rendszerváltoztatás akkor elmúlt 25 évének egyik fontos adósságát törlesztette.

Utánanéztünk, és mint megállapítottuk, nagypéntek Európa 14 országban munkaszüneti nappal egybekötött ünnep.

Figyelemmel arra, hogy a karácsonyi ünnepkörrel ellentétben az elmúlt két évben még nem vált megszokottá, hogy a húsvéti időszakban munkaszüneti nap nagypéntek hogyan alakítja át az üzletek nyitva tartását, az alábbiakban bemutatjuk, az ünnep négy napja alatt mikor lesznek nyitva a boltok és mikor nem, illetve melyek a jogszabály alapján nyitva tartó kivételek.

 • április 18., csütörtök: az üzletek nyitva lesznek
 • április 19., péntek: nagypéntek, munkaszüneti nap, az üzletek zárva lesznek
 • április 20., szombat: a boltok a szokásos rendnek megfelelően nyitva lesznek
 • április 21., húsvétvasárnap: az üzletek zárva lesznek
 • április 22., húsvéthétfő: az üzletek zárva lesznek

A zárva tartási időszakban – április 19-től április 22-ig – a jogszabályok alapján nyitva tartó kivételek:

 • benzinkutak
 • ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak
 • önálló virágboltok
 • újságosok
 • édességboltok
 • vendéglátó- és szórakozóhelyek
 • kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a dohányboltok, amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé (a kifejezetten a húsvét alkalmából rendezendő vásárokon, fesztiválokon az alkalmazottak is beállhatnak árusítani, mivel ezeket a programokat az ünnepekre szervezik, vagyis rendeltetésük indokolja)

Április 23-tól, keddtől az üzletek a szokásos rendjüknek megfelelően fogadják a vásárlókat.

A legközelebbi ünnep pünkösd lesz, amely az idén június 9-e vasárnapra és június 10-re, hétfőre esik. Pünkösd hétfőn az üzletek a fentebb felsorolt kivételekkel zárva lesznek. Pünkösd hétfőn nem lesznek nyitva a nagyobb bevásárlóközpontok, az üzletláncok, a hiper-, szupermarketek és a plázák sem.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei