2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Üzletek nyitva tartása a húsvéti ünnepek alatt – Pünkösd lesz a következő hosszú hétvége

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 17., 13:39

Magyarországon a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, azaz a nagypéntek 2017-től munkaszüneti nap. Nagypénteken a keresztények Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeznek meg. A munkaszüneti nappá nyilvánított nagypéntek a keresztény világban, így harmadik éve már Magyarországon is a nagypéntek méltó megünneplését segíti elő. Megnéztük, a csak rövid múltra visszatekintő munkaszüneti nap hogyan alakítja át az üzletek nyitva tartását.

„Ennek a napnak az üzenete, hogy áldozat nélkül nincs ünnep, halál nélkül nincs föltámadás, nagypéntek nélkül nincs húsvét” – fogalmazott 2017-ben Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma tárcavezetője 2017-ben, amikor a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását javasolta az Országgyűlésnek.

Ezzel a lépéssel a törvényhozás a rendszerváltoztatás akkor elmúlt 25 évének egyik fontos adósságát törlesztette.

Utánanéztünk, és mint megállapítottuk, nagypéntek Európa 14 országban munkaszüneti nappal egybekötött ünnep.

Figyelemmel arra, hogy a karácsonyi ünnepkörrel ellentétben az elmúlt két évben még nem vált megszokottá, hogy a húsvéti időszakban munkaszüneti nap nagypéntek hogyan alakítja át az üzletek nyitva tartását, az alábbiakban bemutatjuk, az ünnep négy napja alatt mikor lesznek nyitva a boltok és mikor nem, illetve melyek a jogszabály alapján nyitva tartó kivételek.

 • április 18., csütörtök: az üzletek nyitva lesznek
 • április 19., péntek: nagypéntek, munkaszüneti nap, az üzletek zárva lesznek
 • április 20., szombat: a boltok a szokásos rendnek megfelelően nyitva lesznek
 • április 21., húsvétvasárnap: az üzletek zárva lesznek
 • április 22., húsvéthétfő: az üzletek zárva lesznek

A zárva tartási időszakban – április 19-től április 22-ig – a jogszabályok alapján nyitva tartó kivételek:

 • benzinkutak
 • ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak
 • önálló virágboltok
 • újságosok
 • édességboltok
 • vendéglátó- és szórakozóhelyek
 • kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a dohányboltok, amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé (a kifejezetten a húsvét alkalmából rendezendő vásárokon, fesztiválokon az alkalmazottak is beállhatnak árusítani, mivel ezeket a programokat az ünnepekre szervezik, vagyis rendeltetésük indokolja)

Április 23-tól, keddtől az üzletek a szokásos rendjüknek megfelelően fogadják a vásárlókat.

A legközelebbi ünnep pünkösd lesz, amely az idén június 9-e vasárnapra és június 10-re, hétfőre esik. Pünkösd hétfőn az üzletek a fentebb felsorolt kivételekkel zárva lesznek. Pünkösd hétfőn nem lesznek nyitva a nagyobb bevásárlóközpontok, az üzletláncok, a hiper-, szupermarketek és a plázák sem.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK