2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Haltelepítés: kétnyaras pontyok, compó, süllő és csuka ivadékok kerültek a Vajasba

 Haltelepítés: kétnyaras pontyok, compó, süllő és csuka ivadékok kerültek a Vajasba
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 30., 15:21

Október 25-én, hétfőn délelőtt az idei év utolsó, nagyobb haltelepítése zajlott a Sárköz vízrendszerén. Összesen 15 millió forint értékben kerültek pikkelyesek a Vajasba, az érsekcsanádi, sükösdi, dusnoki és a kalocsai szakaszon. A horgászok csütörtök hajnaltól már kivethették horgaikat.

A horgászok örömére október 25-én, hétfőn, a Vajas belvárosi szakaszán egymás után csúsztak a vízbe a szebbnél szebb pontyok. Az egyik legnagyobb múltú egyesületnél, a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesületnél mondhatni ez rutin feladat, hiszen a víz kezelőjeként számos haltelepítést szerveznek évek óta. A 15 millió forint értékű halállomány és ivadékok vásárlását pályázati forrás is segítette.


Dr. Igaz Ferenc, a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület elnöke portálunknak elmondta:

Legnagyobb mennyiségben kétnyaras ponty került a csatornába. Amikor az egyesület a Sárköz vízrendszerére megnyerte a halászati jogot, egy halgazdálkodási tervet kellett készítenie arról, hogy 15 év alatt milyen halfaunát telepít, és milyen módon gondozza a vizet. A benyújtott pályázatban nem szerepelhetett másfajta hal, mint ami a halgazdálkodási tervben, így nem igen tudtunk válogatni a hazai népszerű halfajták közül.”
fogalmazott az elnök.


Hozzátette:

A pályázat azt is előírta, hogy az egyesület csak a Magyar Országos Horgász Szövetség listáján szereplő, tehát referenciával rendelkező tenyésztőktől vásárolhat. Ennek megfelelően a tartályos kocsi a már bevált haltenyészetektől, Bajáról és Varsádról érkezett, és a hétfői haltelepítéskor rekordmennyiségű pikkelyes és ivadék került a csatornába: 12400 kilogramm pontyot, ezen kívül compó, süllő és csuka ivadékokat telepítettünk a Vajasba, amely összességében ugyan nem jelentős súlyú, viszont darabszámra szép mennyiség.”- mondta dr. Igaz Ferenc.


Az egyesület elnöke azt is megosztotta velünk: a haltelepítés többek között azért volt indokolt, mert megnőtt a Sárköz vízrendszer népszerűsége, valamint az egyesületi tagok száma is gyarapodott. Novemberben, mikor már jobban lehűl az idő és a víz hőmérséklete is, újból, a jelenleginél kisebb haltelepítés lesz a Vajason.

Dr. Igaz Ferenc hangsúlyozta:

A horgásztársaim a hét második felétől gyönyörű halakat tudnak majd fogni, viszont a Dunapataji- hídtól az 51-es főút melletti, volt bútorbolt hídjáig húzódó Vajas-szakaszon kizárólag úszós módszerrel lehet horgászni, pergetni tilos!”

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés