2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Haltelepítés: kétnyaras pontyok, compó, süllő és csuka ivadékok kerültek a Vajasba

 Haltelepítés: kétnyaras pontyok, compó, süllő és csuka ivadékok kerültek a Vajasba
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 30., 15:21

Október 25-én, hétfőn délelőtt az idei év utolsó, nagyobb haltelepítése zajlott a Sárköz vízrendszerén. Összesen 15 millió forint értékben kerültek pikkelyesek a Vajasba, az érsekcsanádi, sükösdi, dusnoki és a kalocsai szakaszon. A horgászok csütörtök hajnaltól már kivethették horgaikat.

A horgászok örömére október 25-én, hétfőn, a Vajas belvárosi szakaszán egymás után csúsztak a vízbe a szebbnél szebb pontyok. Az egyik legnagyobb múltú egyesületnél, a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesületnél mondhatni ez rutin feladat, hiszen a víz kezelőjeként számos haltelepítést szerveznek évek óta. A 15 millió forint értékű halállomány és ivadékok vásárlását pályázati forrás is segítette.


Dr. Igaz Ferenc, a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület elnöke portálunknak elmondta:

Legnagyobb mennyiségben kétnyaras ponty került a csatornába. Amikor az egyesület a Sárköz vízrendszerére megnyerte a halászati jogot, egy halgazdálkodási tervet kellett készítenie arról, hogy 15 év alatt milyen halfaunát telepít, és milyen módon gondozza a vizet. A benyújtott pályázatban nem szerepelhetett másfajta hal, mint ami a halgazdálkodási tervben, így nem igen tudtunk válogatni a hazai népszerű halfajták közül.”
fogalmazott az elnök.


Hozzátette:

A pályázat azt is előírta, hogy az egyesület csak a Magyar Országos Horgász Szövetség listáján szereplő, tehát referenciával rendelkező tenyésztőktől vásárolhat. Ennek megfelelően a tartályos kocsi a már bevált haltenyészetektől, Bajáról és Varsádról érkezett, és a hétfői haltelepítéskor rekordmennyiségű pikkelyes és ivadék került a csatornába: 12400 kilogramm pontyot, ezen kívül compó, süllő és csuka ivadékokat telepítettünk a Vajasba, amely összességében ugyan nem jelentős súlyú, viszont darabszámra szép mennyiség.”- mondta dr. Igaz Ferenc.


Az egyesület elnöke azt is megosztotta velünk: a haltelepítés többek között azért volt indokolt, mert megnőtt a Sárköz vízrendszer népszerűsége, valamint az egyesületi tagok száma is gyarapodott. Novemberben, mikor már jobban lehűl az idő és a víz hőmérséklete is, újból, a jelenleginél kisebb haltelepítés lesz a Vajason.

Dr. Igaz Ferenc hangsúlyozta:

A horgásztársaim a hét második felétől gyönyörű halakat tudnak majd fogni, viszont a Dunapataji- hídtól az 51-es főút melletti, volt bútorbolt hídjáig húzódó Vajas-szakaszon kizárólag úszós módszerrel lehet horgászni, pergetni tilos!”

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK