2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A Baráti Kör 2022. évi Nagytalálkozója a Szent István Gimnáziumban – Dr. Szabó János háziorvos Gróf Széchenyi György-díjban részesült

2022. 05. 28., 09:37

A Kalocsai Szent István Gimnázium Diákjainak Baráti Köre 2022. május 7-én tartotta meg idei Nagytalálkozóját. A tagtársak a hagyományoknak megfelelően a jezsuita templom előtt gyülekeztek, a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise után az intézmény dísztermében folytatódott a program. A gimnázium tanulói ünnepi műsorral köszöntötték a vendégeket, melyben színpadra léptek a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

Martini Andantino című művét Szele Léna játszotta klarinéton, majd Planel Romantikus szvitjének egyik tételét Török Krisztofer adta elő szaxofonon. Tóth Tibor tanár úr növendékeit Felnagyné Geri Emese tanárnő kísérte zongorán. Ezt követően Arany János, Orbán Ottó, Lackfi János és Nagy László műveiből hangzottak el részletek Kiss Ábel, Varga Adorján Dániel, Baranyai Dominik és Petrecz Mirella előadásában. Radnóti Miklós Bájoló című dalának feldolgozását pedig Gottscháll Éva és Petrecz Mirella énekelte, gitáron kísért Kiss Ábel. A műsort Mészáros Nikolett és Belehorecz Ákos drágszéli táncokkal zárta.

Perity Lajos igazgató úr ünnepi beszédében bemutatta a gimnázium jelenlegi helyzetét, felidézte a közelmúlt eseményeit. Ezt követően a jubiláló osztályok tanulói oklevelet vehettek át az elnökségtől. Hajdu István, a Baráti Kör elnöke is köszöntötte a találkozóra érkezőket, majd átadta a Gróf Széchenyi György-díjat Dr. Szabó János főorvos úrnak.

A Baráti Kör 1993-ban alapította a díjat, mely az 1907-ben itt érettségizett neves közéleti személy emlékét őrzi. A vezetőség oklevéllel és emlékplakettel jutalmazza minden évben azokat, akik a tudomány, a kultúra vagy az oktatás területén kiemelkedő tevékenységet végeztek.

DR. SZABÓ JÁNOS 1959-BEN ÉRETTSÉGIZETT AZ AKKORI I. ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN, OSZTÁLYFŐNÖKE DR. KEREKES BÁLINTNÉ VOLT. 1966-BAN VETTE ÁT AZ ORVOSI DIPLOMÁJÁT A SZEGEDI ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEMEN,

s ettől kezdve a Kalocsai Kórházban dolgozott, 1974-től a járóbeteg szakrendelést vezette, néhány évig a rendelőintézet igazgatója is volt. 1992-től a mai napig háziorvosként szolgálja a kalocsai egészségügyet. Hivatása odaadó gyakorlásával az alma mater hírnevét öregbíti, ezért a Baráti Kör elnöksége a Gróf Széchenyi György-díjat adományozta számára.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az ünnepség zárásaként került sor a Regnum Kupa átadására. Az 1948-ban érettségizett diákok által alapított kupát a 11.C osztály képviselői vehették át a 2021-2022. tanévben megrendezett teremlabdarúgó bajnokságon elért első helyezésért.

A program végén a tagtársak megkoszorúzták az épület első és második emeletén lévő emléktáblákat. Öröm volt látni ezen a napon az iskolájukba visszatérő régi diákokat, akik sok közös élményt felidézve, jó hangulatban emlékeztek, beszélgettek egymással.

A KALOCSAI SZENT ISTVÁN GIMNÁZIUM DIÁKJAINAK BARÁTI KÖRÉT 1989-BEN ALAPÍTOTTÁK AZ INTÉZMÉNY JEZSUITA VEZETÉSE ALATT VÉGZETT DIÁKOK.

A Kör tagjai sorába vár ma is mindenkit, aki itt végezte középiskolai tanulmányait, egyetért a működésével, s legfőbb céljával: a Gimnázium hagyományos szellemiségének ápolásával, történetének feltárásával, a volt tanárok és diákok szellemi örökségének megőrzésével.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Farkasné Bekes Rita

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK