2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

A Baráti Kör 2022. évi Nagytalálkozója a Szent István Gimnáziumban – Dr. Szabó János háziorvos Gróf Széchenyi György-díjban részesült

2022. 05. 28., 09:37

A Kalocsai Szent István Gimnázium Diákjainak Baráti Köre 2022. május 7-én tartotta meg idei Nagytalálkozóját. A tagtársak a hagyományoknak megfelelően a jezsuita templom előtt gyülekeztek, a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise után az intézmény dísztermében folytatódott a program. A gimnázium tanulói ünnepi műsorral köszöntötték a vendégeket, melyben színpadra léptek a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

Martini Andantino című művét Szele Léna játszotta klarinéton, majd Planel Romantikus szvitjének egyik tételét Török Krisztofer adta elő szaxofonon. Tóth Tibor tanár úr növendékeit Felnagyné Geri Emese tanárnő kísérte zongorán. Ezt követően Arany János, Orbán Ottó, Lackfi János és Nagy László műveiből hangzottak el részletek Kiss Ábel, Varga Adorján Dániel, Baranyai Dominik és Petrecz Mirella előadásában. Radnóti Miklós Bájoló című dalának feldolgozását pedig Gottscháll Éva és Petrecz Mirella énekelte, gitáron kísért Kiss Ábel. A műsort Mészáros Nikolett és Belehorecz Ákos drágszéli táncokkal zárta.

Perity Lajos igazgató úr ünnepi beszédében bemutatta a gimnázium jelenlegi helyzetét, felidézte a közelmúlt eseményeit. Ezt követően a jubiláló osztályok tanulói oklevelet vehettek át az elnökségtől. Hajdu István, a Baráti Kör elnöke is köszöntötte a találkozóra érkezőket, majd átadta a Gróf Széchenyi György-díjat Dr. Szabó János főorvos úrnak.

A Baráti Kör 1993-ban alapította a díjat, mely az 1907-ben itt érettségizett neves közéleti személy emlékét őrzi. A vezetőség oklevéllel és emlékplakettel jutalmazza minden évben azokat, akik a tudomány, a kultúra vagy az oktatás területén kiemelkedő tevékenységet végeztek.

DR. SZABÓ JÁNOS 1959-BEN ÉRETTSÉGIZETT AZ AKKORI I. ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN, OSZTÁLYFŐNÖKE DR. KEREKES BÁLINTNÉ VOLT. 1966-BAN VETTE ÁT AZ ORVOSI DIPLOMÁJÁT A SZEGEDI ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEMEN,

s ettől kezdve a Kalocsai Kórházban dolgozott, 1974-től a járóbeteg szakrendelést vezette, néhány évig a rendelőintézet igazgatója is volt. 1992-től a mai napig háziorvosként szolgálja a kalocsai egészségügyet. Hivatása odaadó gyakorlásával az alma mater hírnevét öregbíti, ezért a Baráti Kör elnöksége a Gróf Széchenyi György-díjat adományozta számára.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az ünnepség zárásaként került sor a Regnum Kupa átadására. Az 1948-ban érettségizett diákok által alapított kupát a 11.C osztály képviselői vehették át a 2021-2022. tanévben megrendezett teremlabdarúgó bajnokságon elért első helyezésért.

A program végén a tagtársak megkoszorúzták az épület első és második emeletén lévő emléktáblákat. Öröm volt látni ezen a napon az iskolájukba visszatérő régi diákokat, akik sok közös élményt felidézve, jó hangulatban emlékeztek, beszélgettek egymással.

A KALOCSAI SZENT ISTVÁN GIMNÁZIUM DIÁKJAINAK BARÁTI KÖRÉT 1989-BEN ALAPÍTOTTÁK AZ INTÉZMÉNY JEZSUITA VEZETÉSE ALATT VÉGZETT DIÁKOK.

A Kör tagjai sorába vár ma is mindenkit, aki itt végezte középiskolai tanulmányait, egyetért a működésével, s legfőbb céljával: a Gimnázium hagyományos szellemiségének ápolásával, történetének feltárásával, a volt tanárok és diákok szellemi örökségének megőrzésével.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Farkasné Bekes Rita

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK