2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Paks II. Atomerőmű mellett további más új erőművekre lesz szükség – 2032-ig előretekintő MAVIR tanulmány készült

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 24., 18:31

A jövőbeni villamosenergia-szükségletről, az azt előállító erőművekről, a hazai és külföldi piaci szereplőkről készített tudományos igényű, komplex elemzést a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. „A Magyar Villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2017” című, tényadatokon, a piaci szereplőktől kapott információkon nyugvó tanulmány egyik fő konklúziója, hogy az új paksi blokkok létesítésén túl további, más erőművek építésére is szükség lesz. Ám amíg a hat fejezetre osztott, 112 oldalas, szemléltető ábrákkal illusztrált, a MAVIR honlapján elérhető tanulmányban eddig eljutunk, laikusként is számos olyan információval találkozunk, amely nem csak a helyzet értékelésére, de egyfajta stabil jövőkép kialakítására is alkalmas.

Amint azt a Paks II. létesítésével kapcsolatos lakossági fórumokon felszólaló szakemberek előadásaiból is tudjuk:2017-ben többször dőlt meg a villamosenergia-fogyasztás rekordja Magyarországon. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. egy korábbi közleményében is azt olvashattuk, hogy 2016-hoz képest tavaly több mint 2,5 százalékkal nőtt hazánkban az igénybe vett villamos energia mennyisége.

Az ország 2017-ben 45 057,4 GWh villamos energiát használt fel, ami történelmi rekord.

A napon belüli villamosenergia-felhasználás is csúcsot döntött ebben az évben: soha nem volt még szükség annyi áramra hazánkban, mint 2017. január 27-én.

Aki azt hitte, ezt már alig lehet felülmúlni, annak bizony csalódnia kellett. 2018 elhúzódó tele újabb rekordot hozott: március 2-án ismét csúcsot döntött az áramszükséglet, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot. Ekkor a villamosenergia-fogyasztás 47,2 százaléka származott importból.

Ebben a kontextusban különösen figyelemre méltó a MAVIR Zrt. idén áprilisban publikált tanulmánya, amely nem csak helyzetértékelést ad,

Bruttó villamosenergia-termelés részarányai (Forrás: A Magyar Villamosenergia- rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2017. c. tanulmány)

de jövőképet is vázol a hazai villamosenergia-rendszerben működő erőművek várható teljesítőképességének nagymértékű csökkenéséről és a szükséges új erőművi kapacitások építéséről.

A 2032-ig előretekintő tanulmány megállapítja: a villamosenergia-rendszerben üzemelő erőművek teljesítőképessége jelentősen csökkenhet a 2020-as évek közepére.

A napjainkban meglévő 8500 MW erőművi kapacitásból csupán 4800-5000 maradhat üzemben, de ez a vizsgált időszak végére 4000 MW alá eshet.

A megszűnés döntően az ország nagyerőműveit érinti. Mindebből következik, hogy

a nagyerőmű-park jelentős része üzemideje végéhez közeledve helyettesítésre szorul.

Az összes megmaradó erőmű várható beépített teljesítőképessége a jövőben (Forrás: A Magyar Villamosenergia- rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2017. c. tanulmány)

Ez a tanulmány készítői szerint megtörténhet új nagy- vagy kiserőművek építésével, a meglévők felújításával, üzemidejük meghosszabbításával, vagy importforrásból.

Az alapos, a szomszédos országok villamosenergia-előállító képességeit is összegző tanulmány ugyanakkor hozzáteszi: az olcsó import lehetősége néhány éven belül megváltozhat, ha a térségben elfogynak a többlet kapacitások.

Így az új erőművek építésének másik fő feladata az import kiváltása lehet.

A jövőben a régiós erőmű-leállítási, illetve beruházási tendenciák tükrében nagyobb eséllyel lehet erőművi kapacitáshiányra számítani.

A megmaradó források és a várható csúcsterhelés (Forrás: A Magyar Villamosenergia- rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2017. c. tanulmány)

A tanulmány teljesítőképesség-mérlegében a szakemberek összesen 1600-2100 MW új erőművi kapacitás megjelenését feltételezik, melynek jelentős része a tervek szerint naperőművek telepítéséből származik.

Mindebből megállapítható, hogy hazánk biztonságos villamosenergia-ellátásához az új paksi blokkok létesítésén túl további, más erőművek építésére is szükség lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés