2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

A Paks II. Atomerőmű mellett további más új erőművekre lesz szükség – 2032-ig előretekintő MAVIR tanulmány készült

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 24., 18:31

A jövőbeni villamosenergia-szükségletről, az azt előállító erőművekről, a hazai és külföldi piaci szereplőkről készített tudományos igényű, komplex elemzést a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. „A Magyar Villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2017” című, tényadatokon, a piaci szereplőktől kapott információkon nyugvó tanulmány egyik fő konklúziója, hogy az új paksi blokkok létesítésén túl további, más erőművek építésére is szükség lesz. Ám amíg a hat fejezetre osztott, 112 oldalas, szemléltető ábrákkal illusztrált, a MAVIR honlapján elérhető tanulmányban eddig eljutunk, laikusként is számos olyan információval találkozunk, amely nem csak a helyzet értékelésére, de egyfajta stabil jövőkép kialakítására is alkalmas.

Amint azt a Paks II. létesítésével kapcsolatos lakossági fórumokon felszólaló szakemberek előadásaiból is tudjuk:2017-ben többször dőlt meg a villamosenergia-fogyasztás rekordja Magyarországon. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. egy korábbi közleményében is azt olvashattuk, hogy 2016-hoz képest tavaly több mint 2,5 százalékkal nőtt hazánkban az igénybe vett villamos energia mennyisége.

Az ország 2017-ben 45 057,4 GWh villamos energiát használt fel, ami történelmi rekord.

A napon belüli villamosenergia-felhasználás is csúcsot döntött ebben az évben: soha nem volt még szükség annyi áramra hazánkban, mint 2017. január 27-én.

Aki azt hitte, ezt már alig lehet felülmúlni, annak bizony csalódnia kellett. 2018 elhúzódó tele újabb rekordot hozott: március 2-án ismét csúcsot döntött az áramszükséglet, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot. Ekkor a villamosenergia-fogyasztás 47,2 százaléka származott importból.

Ebben a kontextusban különösen figyelemre méltó a MAVIR Zrt. idén áprilisban publikált tanulmánya, amely nem csak helyzetértékelést ad,

Bruttó villamosenergia-termelés részarányai (Forrás: A Magyar Villamosenergia- rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2017. c. tanulmány)

de jövőképet is vázol a hazai villamosenergia-rendszerben működő erőművek várható teljesítőképességének nagymértékű csökkenéséről és a szükséges új erőművi kapacitások építéséről.

A 2032-ig előretekintő tanulmány megállapítja: a villamosenergia-rendszerben üzemelő erőművek teljesítőképessége jelentősen csökkenhet a 2020-as évek közepére.

A napjainkban meglévő 8500 MW erőművi kapacitásból csupán 4800-5000 maradhat üzemben, de ez a vizsgált időszak végére 4000 MW alá eshet.

A megszűnés döntően az ország nagyerőműveit érinti. Mindebből következik, hogy

a nagyerőmű-park jelentős része üzemideje végéhez közeledve helyettesítésre szorul.

Az összes megmaradó erőmű várható beépített teljesítőképessége a jövőben (Forrás: A Magyar Villamosenergia- rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2017. c. tanulmány)

Ez a tanulmány készítői szerint megtörténhet új nagy- vagy kiserőművek építésével, a meglévők felújításával, üzemidejük meghosszabbításával, vagy importforrásból.

Az alapos, a szomszédos országok villamosenergia-előállító képességeit is összegző tanulmány ugyanakkor hozzáteszi: az olcsó import lehetősége néhány éven belül megváltozhat, ha a térségben elfogynak a többlet kapacitások.

Így az új erőművek építésének másik fő feladata az import kiváltása lehet.

A jövőben a régiós erőmű-leállítási, illetve beruházási tendenciák tükrében nagyobb eséllyel lehet erőművi kapacitáshiányra számítani.

A megmaradó források és a várható csúcsterhelés (Forrás: A Magyar Villamosenergia- rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2017. c. tanulmány)

A tanulmány teljesítőképesség-mérlegében a szakemberek összesen 1600-2100 MW új erőművi kapacitás megjelenését feltételezik, melynek jelentős része a tervek szerint naperőművek telepítéséből származik.

Mindebből megállapítható, hogy hazánk biztonságos villamosenergia-ellátásához az új paksi blokkok létesítésén túl további, más erőművek építésére is szükség lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK