2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Alacsony, de nem tragikus a Duna vízállása

Alacsony, de nem tragikus a Duna vízállása
Kastély Béla  |  2021. 11. 09., 08:32

Az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása következtében rendkívül alacsony vízállás alakult ki a Duna magyarországi szakaszán, ami jelzi, hogy a folyó vízgyűjtő területén, így a bajor és az osztrák hegyekben is száraz volt a megelőző időszak. Az elmúlt szombaton egy kis sétára indultunk a vén folyam partján.

Európa második leghosszabb folyamát is egyre markánsabban érintik az aszályos időszakok, a tavaszi árvizek és nem utolsó sorban az emberi beavatkozások. A Duna jelenlegi hossza 2857 kilométer, de a 19. században még majdnem 3000 kilométer hosszú volt. Jelenleg csupán egytizede van „természeteshez közeli állapotban” - a bajor hatóságok felmérése alapján.

Az emberek ugyanis szeretnek a folyók közelben lakni, ám ahhoz, hogy ott biztonságban érezzék magukat, szabályozni kezdték azt. A Duna minden tekintetben igen erősen szabályozott. A felső szakaszán több mint 30 vízlépcső, az alsón pedig egy Vaskapu található.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A mostani alacsony vízállás teljesen megszokott természeti jelenség.

A PROBLÉMÁT MOST AZ JELENTI, HOGY AZ UTÓBBI ÉVEKBEN A NYÁRI-ŐSZI VÍZSZINT SZÉLSŐSÉGESEN, A KORÁBBI ÉVEK ÁTLAGÁNÁL JÓVAL MÉLYEBBRE SÜLLYEDT.

A vízügyes szakmában ezt az időszakot hívják őszi kisvizes időszaknak, melyre minden évben számítanak.

A meteorológiai és hidrológiai előrejelzés szerint messze vagyunk és nem is fogjuk most elérni a valaha volt legalacsonyabb Duna vízállását. 2018. október 25-én 33 centiméteres értéket mértek.

A bajai székhelyű Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság aktuális előrejelzés alapján a Duna a hazai szakaszán Paksig árad, alatta apad. A folyó igen alacsony vízállású.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Az elmúlt 6 napos időszakban a Felső-Duna fontosabb vízgyűjtőin átlagosan 23-56 mm csapadékot észleltek. A lehullott csapadékmennyiség hatására emelkedik, majd ezt követően a vízállás ismét apadóba fordul.

A Duna kiszáradásától azonban nem kell tartanunk, hiszen a folyó legkisebb vízhozama is 600 köbméter másodpercenként.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A JELENLEGI ALACSONY VÍZÁLLÁS NEM JELENT PROBLÉMÁT A LAKOSSÁGI IVÓVÍZELLÁTÁST BIZTOSÍTÓ DUNA MENTI PARTI SZŰRÉSŰ KUTAKNÁL.

Tudvalevő, hogy a Paksi Atomerőmű is a Dunából veszi a hűtővizet. Az erőmű hűtését úgy tervezték, hogy az, az addig mért legalacsonyabb vízállásnál alacsonyabb szint esetén is megoldott legyen. 

A TEHERHAJÓZÁS SZÁMÁRA VISZONT GONDOT OKOZ AZ ALACSONY VÍZÁLLÁS, MERT A GÁZLÓS SZAKASZOKON A HAJÓK NEM TUDJÁK A 2,5 MÉTERES HAJÓMERÜLÉSI LEHETŐSÉGHEZ TARTOZÓ SZÁZSZÁZALÉKOS KAPACITÁSUKAT KIHASZNÁLNI.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Mi azonban egészen kellemes módon kihasználhatjuk a Duna alacsony vízszintjét. Egészen döbbenetes érzés több kilométert kirándulni csak olyan szakaszokon, ahol normális esetben derékig vagy nyakig gázolnánk a vízben. Fotókkal ezt nagyon nehéz visszaadni, de azért megpróbáljuk. Kattintsanak bátran a cikkben lévő képekre a képgalériánk megtekintéséhez!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK