2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Alacsony, de nem tragikus a Duna vízállása

Alacsony, de nem tragikus a Duna vízállása
Kastély Béla  |  2021. 11. 09., 08:32

Az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása következtében rendkívül alacsony vízállás alakult ki a Duna magyarországi szakaszán, ami jelzi, hogy a folyó vízgyűjtő területén, így a bajor és az osztrák hegyekben is száraz volt a megelőző időszak. Az elmúlt szombaton egy kis sétára indultunk a vén folyam partján.

Európa második leghosszabb folyamát is egyre markánsabban érintik az aszályos időszakok, a tavaszi árvizek és nem utolsó sorban az emberi beavatkozások. A Duna jelenlegi hossza 2857 kilométer, de a 19. században még majdnem 3000 kilométer hosszú volt. Jelenleg csupán egytizede van „természeteshez közeli állapotban” - a bajor hatóságok felmérése alapján.

Az emberek ugyanis szeretnek a folyók közelben lakni, ám ahhoz, hogy ott biztonságban érezzék magukat, szabályozni kezdték azt. A Duna minden tekintetben igen erősen szabályozott. A felső szakaszán több mint 30 vízlépcső, az alsón pedig egy Vaskapu található.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A mostani alacsony vízállás teljesen megszokott természeti jelenség.

A PROBLÉMÁT MOST AZ JELENTI, HOGY AZ UTÓBBI ÉVEKBEN A NYÁRI-ŐSZI VÍZSZINT SZÉLSŐSÉGESEN, A KORÁBBI ÉVEK ÁTLAGÁNÁL JÓVAL MÉLYEBBRE SÜLLYEDT.

A vízügyes szakmában ezt az időszakot hívják őszi kisvizes időszaknak, melyre minden évben számítanak.

A meteorológiai és hidrológiai előrejelzés szerint messze vagyunk és nem is fogjuk most elérni a valaha volt legalacsonyabb Duna vízállását. 2018. október 25-én 33 centiméteres értéket mértek.

A bajai székhelyű Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság aktuális előrejelzés alapján a Duna a hazai szakaszán Paksig árad, alatta apad. A folyó igen alacsony vízállású.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Az elmúlt 6 napos időszakban a Felső-Duna fontosabb vízgyűjtőin átlagosan 23-56 mm csapadékot észleltek. A lehullott csapadékmennyiség hatására emelkedik, majd ezt követően a vízállás ismét apadóba fordul.

A Duna kiszáradásától azonban nem kell tartanunk, hiszen a folyó legkisebb vízhozama is 600 köbméter másodpercenként.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A JELENLEGI ALACSONY VÍZÁLLÁS NEM JELENT PROBLÉMÁT A LAKOSSÁGI IVÓVÍZELLÁTÁST BIZTOSÍTÓ DUNA MENTI PARTI SZŰRÉSŰ KUTAKNÁL.

Tudvalevő, hogy a Paksi Atomerőmű is a Dunából veszi a hűtővizet. Az erőmű hűtését úgy tervezték, hogy az, az addig mért legalacsonyabb vízállásnál alacsonyabb szint esetén is megoldott legyen. 

A TEHERHAJÓZÁS SZÁMÁRA VISZONT GONDOT OKOZ AZ ALACSONY VÍZÁLLÁS, MERT A GÁZLÓS SZAKASZOKON A HAJÓK NEM TUDJÁK A 2,5 MÉTERES HAJÓMERÜLÉSI LEHETŐSÉGHEZ TARTOZÓ SZÁZSZÁZALÉKOS KAPACITÁSUKAT KIHASZNÁLNI.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Mi azonban egészen kellemes módon kihasználhatjuk a Duna alacsony vízszintjét. Egészen döbbenetes érzés több kilométert kirándulni csak olyan szakaszokon, ahol normális esetben derékig vagy nyakig gázolnánk a vízben. Fotókkal ezt nagyon nehéz visszaadni, de azért megpróbáljuk. Kattintsanak bátran a cikkben lévő képekre a képgalériánk megtekintéséhez!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK