2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Aszódi Attila professzor összegezte a Paks II. projekt aktualitásait – Sok-sok új információ, érdemes rá oda figyelni

Zsiga Ferenc  |  2018. 06. 21., 23:33

Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár neve a kalocsai járásban különösen összefonódott a Paks II. projekttel, tudniillik a témában tartott lakossági fórumok és a közmeghallgatás fő előadójaként elsősorban tőle származnak azok az alap információk, amelyek a térség lakossága körében a beruházás kedvező fogadtatását eredményezték. A szakember népszerűségét a Duna bal partján élők körében csak fokozta, hogy származását tekintve kiskőrösi, testvére, felmenői ott élnek, így az aggodalmaskodó érvelések szerint: „neki is lenne mit félteni”, ha nem lenne meggyőződve a tervezett új atomerőmű megbízható működéséről. A tudós szakember a tőle megszokott őszinteséggel, „fogyasztható” módon a TelePaks Televízió stúdiójában összegezte a Paks II. projekt aktualitásait.

Létesítési engedély, felvonulási épületek, trafó

Mint elhangzott, a Paks II. projekt aktualitásai jelenleg két fő csoportba rendezhetők: egyfelől zajlik a létesítési engedély kiadása. Ez létfontosságú a projekt életében, hiszen az erre irányuló kérelemben azt kell bemutatni, hogy az új létesítmény hogyan tudja biztosítani a hazai és az EU rendkívül szigorú nukleáris biztonsági szabályait.

Másfelől megkezdődött a felvonulási terület előkészítése annak érdekében, hogy a megaberuházás megvalósítható legyen. A két állam közti szerződés értelmében az orosz fél tervezi és fogja felépíteni a felvonulási épületeket, a magyar fél az építkezéshez szükséges villamos energia biztosítása érdekében kezdte meg az egyik trafóállomás tervezését, illetve építését.

A professzor arra is rámutatott: az ütemterv szerint a létesítési engedély kérelem elbírálására, az engedély kiadására a hatóságnak az Atomtörvény alapján 12+3 hónap áll rendelkezésére. Figyelemmel arra, hogy mindez egy rendkívül komplex feladat, a törvény megengedi, hogy az alapeljárásra biztosított 12 hónapot a hatóság indokolt esetben további, legfeljebb 3 hónappal meghosszabbítsa.

Újságírói kérdésére Aszódi Attila elmondta: a tervezés, építés és üzembe helyezés a fővállalkozó és az általa felkért alvállalkozók feladata, viszont a Paks II. projektmenedzsmentje felel azért, hogy ebben a három munkafázisban teljesüljenek, illetve betartsák az ide vonatkozó szabályokat. A terveket a Roszatom készíti, de értelemszerűen azokat jóváhagyásra csak akkor terjesztik a hatóságok elé, ha azokat megfelelőnek tartják. Ennek eldöntése nem egyszerű feladat, ugyanis 11 ezer (!) követelményt, illetve követelmény rendszert kell áttekinteni abból a szempontból, hogy az megfelel-e a magyar, illetve az EU szabályozásnak.

A professzor azzal folytatta: természetesen ezt a munkát segíti, hogy több hasonló erőmű építése sikeresen lezárult, vagy annak megvalósítása zajlik a világában. Ám a hazánkba tervezett atomerőmű terveit illeszteni kell a telephely adottságaihoz és a nálunk érvényben lévő szabályozáshoz.

Az EU-n belüli energiapolitikai vita nem csitul

Mindeközben az EU-n belül komoly energiapolitikai vita zajlik arról, hogy egy-egy ország alap villamos energia szükségletét atomerőművel, vagy más módon kell biztosítani. A vita nem csitul. A magyar álláspont az, hogy hosszú távon a legkörnyezetbarátabb módon atomerőművel tudjuk biztosítani az állandó alap villamos energia szükségletet. Már csak azért is, mert az atomerőmű működése közben nem bocsájt ki üvegházhatású gázokat. 

Aszódi Attila emlékeztetett arra, hogy Ausztria az EU Bíróság előtt megtámadta az EU Bizottságának döntését, a per érdemi szakaszba lépett. Döntés született arról, hogy Magyarország az EU Bizottság oldalán beavatkozik a perbe, ugyanis osztjuk azt az álláspontot: Paks II. létesítése összhangban áll az EU-joggal. A professzor szerint a per nem lesz rövid, a végső döntés akár két évig is elhúzódhat. Ám a projekt megvalósítására a pernek nincs halasztó hatálya.

Elbírálták a turbinaszigetre kiírt pályázatot

Aszódi Attila beszámolt arról is: az orosz fővállalkozó által a turbinaszigetek beszerzésére kiírt, 800 millió euró értékű pályázat lezárult, azt a GE Hungary Kft. és az Alstom Power System nyerte. [Összesen három pályázó indult, az előző kettő mellett az orosz Szilovije Masini tett ajánlatot - A szerk.]
További tenderek kiírására elsősorban a hosszú gyártási idejű berendezések esetében lehet számítani.

Hol helyezik el a Paks II. működésekor keletkező radioaktív hulladékot?

Aszódi Attila a műsor végén összefoglalta az idén Szocsiban rendezett Atomexpo magyar sikerét [erről korábban már beszámoltunk], majd a Paks II. működése kapcsán keletkező radioaktív hulladékkal és a kiégett üzemanyagkezetták tárolásával kapcsolatban aláhúzta: a kiégett üzemanyagkazettákat 10 évig az üzem területén lévő pihentetőmedencében tárolják. Ahogy a jelenleg működő atomerőmű, úgy a jövőbeni üzembe helyezendő atomerőmű területén, tehát a Paks II. telephelyén átmeneti tárolót építenek a kiégett kazettáknak, ahol 50-60 évig tárolják azokat. Ám ez külön engedélyezési és építésifeladat – hangsúlyozta Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a TelePaks Televízió stúdiójában szerda reggel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés