2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Aszódi Attila professzor összegezte a Paks II. projekt aktualitásait – Sok-sok új információ, érdemes rá oda figyelni

Zsiga Ferenc  |  2018. 06. 21., 23:33

Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár neve a kalocsai járásban különösen összefonódott a Paks II. projekttel, tudniillik a témában tartott lakossági fórumok és a közmeghallgatás fő előadójaként elsősorban tőle származnak azok az alap információk, amelyek a térség lakossága körében a beruházás kedvező fogadtatását eredményezték. A szakember népszerűségét a Duna bal partján élők körében csak fokozta, hogy származását tekintve kiskőrösi, testvére, felmenői ott élnek, így az aggodalmaskodó érvelések szerint: „neki is lenne mit félteni”, ha nem lenne meggyőződve a tervezett új atomerőmű megbízható működéséről. A tudós szakember a tőle megszokott őszinteséggel, „fogyasztható” módon a TelePaks Televízió stúdiójában összegezte a Paks II. projekt aktualitásait.

Létesítési engedély, felvonulási épületek, trafó

Mint elhangzott, a Paks II. projekt aktualitásai jelenleg két fő csoportba rendezhetők: egyfelől zajlik a létesítési engedély kiadása. Ez létfontosságú a projekt életében, hiszen az erre irányuló kérelemben azt kell bemutatni, hogy az új létesítmény hogyan tudja biztosítani a hazai és az EU rendkívül szigorú nukleáris biztonsági szabályait.

Másfelől megkezdődött a felvonulási terület előkészítése annak érdekében, hogy a megaberuházás megvalósítható legyen. A két állam közti szerződés értelmében az orosz fél tervezi és fogja felépíteni a felvonulási épületeket, a magyar fél az építkezéshez szükséges villamos energia biztosítása érdekében kezdte meg az egyik trafóállomás tervezését, illetve építését.

A professzor arra is rámutatott: az ütemterv szerint a létesítési engedély kérelem elbírálására, az engedély kiadására a hatóságnak az Atomtörvény alapján 12+3 hónap áll rendelkezésére. Figyelemmel arra, hogy mindez egy rendkívül komplex feladat, a törvény megengedi, hogy az alapeljárásra biztosított 12 hónapot a hatóság indokolt esetben további, legfeljebb 3 hónappal meghosszabbítsa.

Újságírói kérdésére Aszódi Attila elmondta: a tervezés, építés és üzembe helyezés a fővállalkozó és az általa felkért alvállalkozók feladata, viszont a Paks II. projektmenedzsmentje felel azért, hogy ebben a három munkafázisban teljesüljenek, illetve betartsák az ide vonatkozó szabályokat. A terveket a Roszatom készíti, de értelemszerűen azokat jóváhagyásra csak akkor terjesztik a hatóságok elé, ha azokat megfelelőnek tartják. Ennek eldöntése nem egyszerű feladat, ugyanis 11 ezer (!) követelményt, illetve követelmény rendszert kell áttekinteni abból a szempontból, hogy az megfelel-e a magyar, illetve az EU szabályozásnak.

A professzor azzal folytatta: természetesen ezt a munkát segíti, hogy több hasonló erőmű építése sikeresen lezárult, vagy annak megvalósítása zajlik a világában. Ám a hazánkba tervezett atomerőmű terveit illeszteni kell a telephely adottságaihoz és a nálunk érvényben lévő szabályozáshoz.

Az EU-n belüli energiapolitikai vita nem csitul

Mindeközben az EU-n belül komoly energiapolitikai vita zajlik arról, hogy egy-egy ország alap villamos energia szükségletét atomerőművel, vagy más módon kell biztosítani. A vita nem csitul. A magyar álláspont az, hogy hosszú távon a legkörnyezetbarátabb módon atomerőművel tudjuk biztosítani az állandó alap villamos energia szükségletet. Már csak azért is, mert az atomerőmű működése közben nem bocsájt ki üvegházhatású gázokat. 

Aszódi Attila emlékeztetett arra, hogy Ausztria az EU Bíróság előtt megtámadta az EU Bizottságának döntését, a per érdemi szakaszba lépett. Döntés született arról, hogy Magyarország az EU Bizottság oldalán beavatkozik a perbe, ugyanis osztjuk azt az álláspontot: Paks II. létesítése összhangban áll az EU-joggal. A professzor szerint a per nem lesz rövid, a végső döntés akár két évig is elhúzódhat. Ám a projekt megvalósítására a pernek nincs halasztó hatálya.

Elbírálták a turbinaszigetre kiírt pályázatot

Aszódi Attila beszámolt arról is: az orosz fővállalkozó által a turbinaszigetek beszerzésére kiírt, 800 millió euró értékű pályázat lezárult, azt a GE Hungary Kft. és az Alstom Power System nyerte. [Összesen három pályázó indult, az előző kettő mellett az orosz Szilovije Masini tett ajánlatot - A szerk.]
További tenderek kiírására elsősorban a hosszú gyártási idejű berendezések esetében lehet számítani.

Hol helyezik el a Paks II. működésekor keletkező radioaktív hulladékot?

Aszódi Attila a műsor végén összefoglalta az idén Szocsiban rendezett Atomexpo magyar sikerét [erről korábban már beszámoltunk], majd a Paks II. működése kapcsán keletkező radioaktív hulladékkal és a kiégett üzemanyagkezetták tárolásával kapcsolatban aláhúzta: a kiégett üzemanyagkazettákat 10 évig az üzem területén lévő pihentetőmedencében tárolják. Ahogy a jelenleg működő atomerőmű, úgy a jövőbeni üzembe helyezendő atomerőmű területén, tehát a Paks II. telephelyén átmeneti tárolót építenek a kiégett kazettáknak, ahol 50-60 évig tárolják azokat. Ám ez külön engedélyezési és építésifeladat – hangsúlyozta Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a TelePaks Televízió stúdiójában szerda reggel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK