2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták a Szobonya Zoltán elismeréseket – Szabó László Dezső Kalocsáról vett át emléklapot

Átadták a Szobonya Zoltán elismeréseket – Szabó László Dezső Kalocsáról vett át emléklapot
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 29., 08:47

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2016 óta emlékezik meg a kommunista diktatúra áldozatairól. A dr. Szobonya Zoltán nevével fémjelzett emléknapon, 2021. szeptember 24-én a Megyeháza dísztermében Rideg Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökétől vehették át az elismeréseket azok, akik még élő tanúi történelmünk e nehéz időszakának. Többeknek már csak a hozzátartozóinak adatott meg, hogy elfogadják a főhajtást. A polgári demokráciáért küzdő, mártírhalált halt jánoshalmi forradalmárnak emléket állító emléklapot minden évben azoknak a megyénkben élő honfitársainknak adja át a megyei közgyűlés elnöke, akik harcosai, elszenvedői voltak a kommunizmusnak, megélték az elnyomó hatalom embertelen intézkedéseit, vállalták a sorsfordító felelősséget és elszánt akarattal, hittel fordultak szembe a diktatúrával. Kalocsáról Szabó László Dezső személyesen vette át az elismerést, és verset is írt az alkalomra, amit felolvastak. Posztumusz homokmégyi és hajósi személyeket is kitüntettek.

Az ünnep tiszteletére a kalocsai Szabó László Dezső, – aki maga is kitüntetett – verset írt, ami elhangzott az ünnepségen is.

Rideg László
emlékező beszédében azt hangsúlyozta:

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tisztelettel adózunk dr. Szobonya Zoltán emlékének, a névtelen és az ismert hősöknek, akiket példaképpé emelt a tett, és példaképpé érlelt az idő. Sokan vannak, sokan voltak. Nekik állítottunk emléket azzal, hogy nemzetünkért hozott áldozatért Bács-Kiskun megye emléknappá nyilvánította szeptember 29-ét, hogy a köztudatba is beívódjon örökre, a szabadság nem magától értetődő. Meg kell, meg kellett küzdeni érte. Meghurcolva és elhurcolva, nélkülözve, tönkretéve, munkaszolgálatra kényszerítve, elítélve.”  Az emléknapon Szobonya Csilla, a mártírhalált halt ügyvéd leánya megható gondolatokkal emlékezett édesapjuk forradalmi tetteiről, a hallgatóság figyelmébe ajánlva mérhetetlen hazaszeretetét.


Dr. Bank Barbara
történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja érzelmekkel áthatott rendhagyó történelemórának is nevezhető emlékbeszédet mondott.


A rendezvényen közreműködött a kecskeméti Bólyai János Gimnázium énekkara, valamint Kollár Valentina, a kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tagja.


A Megyeháza dísztermében tartott ünnepséget követően az emlékezők a börtönhöz vonultak, hogy elhelyezzék a kegyelet virágait dr. Szobonya Zoltán emléktáblájánál.


Dr. Szobonya Zoltán Emléknap alkalmából elismerésben részesültek:

Bányóczky György – Kiskunfélegyháza

Borbény Lajos – Kecel, posztumusz

Borbényi Mihály – Kecel, posztumusz

Bundula János és Csőke Ágnes – Kisszállás, posztumusz

Dobó Szilveszter – Tázlár, posztumusz

Dr. Knob Sándor – Pirtó, posztumusz

Fiedler Jánosné Szalontai Julianna – Hajós

Flaisz Ferenc – Kecel, posztumusz

Flaisz József – Kecel, posztumusz

Gyöngyösi Papp Ida – Kiskunhalas, posztumusz

Horváth Lajos – Tass, posztumusz

Horváth Pál – Kecskemét, posztumusz

Hugyecz Ferencné Manga Mária – Hajós-Érsekhalma (Budapest)

Kiss Károly – Kiskunmajsa

Kócsó Sándorné – Szank, posztumusz

Mácsai István – Homokmégy, posztumusz

Manga Györgyné – Hajós

Özv. Schmidtné Nagy Mária – Baja

Pál Imre – Szank, posztumusz

Paulisz István – Hajós, posztumusz

Pethő Péter Pál – Tázlár, posztumusz

Poloznyik Kálmán – Kiskunhalas, posztumusz

Siflis Géza – Kelebia, posztumusz

Szabó László Dezső – Kalocsa

Túri Mihály – Kömpöc, posztumusz

Visnyei Lajosné – Szank, posztumusz

Vitéz Cserhalmy József – Kecskemét, posztumusz
Forrás: Bács-Kiskun Megyei önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK