2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták a Szobonya Zoltán elismeréseket – Szabó László Dezső Kalocsáról vett át emléklapot

Átadták a Szobonya Zoltán elismeréseket – Szabó László Dezső Kalocsáról vett át emléklapot
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 29., 08:47

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2016 óta emlékezik meg a kommunista diktatúra áldozatairól. A dr. Szobonya Zoltán nevével fémjelzett emléknapon, 2021. szeptember 24-én a Megyeháza dísztermében Rideg Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökétől vehették át az elismeréseket azok, akik még élő tanúi történelmünk e nehéz időszakának. Többeknek már csak a hozzátartozóinak adatott meg, hogy elfogadják a főhajtást. A polgári demokráciáért küzdő, mártírhalált halt jánoshalmi forradalmárnak emléket állító emléklapot minden évben azoknak a megyénkben élő honfitársainknak adja át a megyei közgyűlés elnöke, akik harcosai, elszenvedői voltak a kommunizmusnak, megélték az elnyomó hatalom embertelen intézkedéseit, vállalták a sorsfordító felelősséget és elszánt akarattal, hittel fordultak szembe a diktatúrával. Kalocsáról Szabó László Dezső személyesen vette át az elismerést, és verset is írt az alkalomra, amit felolvastak. Posztumusz homokmégyi és hajósi személyeket is kitüntettek.

Az ünnep tiszteletére a kalocsai Szabó László Dezső, – aki maga is kitüntetett – verset írt, ami elhangzott az ünnepségen is.

Rideg László
emlékező beszédében azt hangsúlyozta:

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tisztelettel adózunk dr. Szobonya Zoltán emlékének, a névtelen és az ismert hősöknek, akiket példaképpé emelt a tett, és példaképpé érlelt az idő. Sokan vannak, sokan voltak. Nekik állítottunk emléket azzal, hogy nemzetünkért hozott áldozatért Bács-Kiskun megye emléknappá nyilvánította szeptember 29-ét, hogy a köztudatba is beívódjon örökre, a szabadság nem magától értetődő. Meg kell, meg kellett küzdeni érte. Meghurcolva és elhurcolva, nélkülözve, tönkretéve, munkaszolgálatra kényszerítve, elítélve.”  Az emléknapon Szobonya Csilla, a mártírhalált halt ügyvéd leánya megható gondolatokkal emlékezett édesapjuk forradalmi tetteiről, a hallgatóság figyelmébe ajánlva mérhetetlen hazaszeretetét.


Dr. Bank Barbara
történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja érzelmekkel áthatott rendhagyó történelemórának is nevezhető emlékbeszédet mondott.


A rendezvényen közreműködött a kecskeméti Bólyai János Gimnázium énekkara, valamint Kollár Valentina, a kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tagja.


A Megyeháza dísztermében tartott ünnepséget követően az emlékezők a börtönhöz vonultak, hogy elhelyezzék a kegyelet virágait dr. Szobonya Zoltán emléktáblájánál.


Dr. Szobonya Zoltán Emléknap alkalmából elismerésben részesültek:

Bányóczky György – Kiskunfélegyháza

Borbény Lajos – Kecel, posztumusz

Borbényi Mihály – Kecel, posztumusz

Bundula János és Csőke Ágnes – Kisszállás, posztumusz

Dobó Szilveszter – Tázlár, posztumusz

Dr. Knob Sándor – Pirtó, posztumusz

Fiedler Jánosné Szalontai Julianna – Hajós

Flaisz Ferenc – Kecel, posztumusz

Flaisz József – Kecel, posztumusz

Gyöngyösi Papp Ida – Kiskunhalas, posztumusz

Horváth Lajos – Tass, posztumusz

Horváth Pál – Kecskemét, posztumusz

Hugyecz Ferencné Manga Mária – Hajós-Érsekhalma (Budapest)

Kiss Károly – Kiskunmajsa

Kócsó Sándorné – Szank, posztumusz

Mácsai István – Homokmégy, posztumusz

Manga Györgyné – Hajós

Özv. Schmidtné Nagy Mária – Baja

Pál Imre – Szank, posztumusz

Paulisz István – Hajós, posztumusz

Pethő Péter Pál – Tázlár, posztumusz

Poloznyik Kálmán – Kiskunhalas, posztumusz

Siflis Géza – Kelebia, posztumusz

Szabó László Dezső – Kalocsa

Túri Mihály – Kömpöc, posztumusz

Visnyei Lajosné – Szank, posztumusz

Vitéz Cserhalmy József – Kecskemét, posztumusz
Forrás: Bács-Kiskun Megyei önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021-10-20 13:18:23
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!