2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták a Szobonya Zoltán elismeréseket – Szabó László Dezső Kalocsáról vett át emléklapot

Átadták a Szobonya Zoltán elismeréseket – Szabó László Dezső Kalocsáról vett át emléklapot
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 29., 08:47

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2016 óta emlékezik meg a kommunista diktatúra áldozatairól. A dr. Szobonya Zoltán nevével fémjelzett emléknapon, 2021. szeptember 24-én a Megyeháza dísztermében Rideg Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökétől vehették át az elismeréseket azok, akik még élő tanúi történelmünk e nehéz időszakának. Többeknek már csak a hozzátartozóinak adatott meg, hogy elfogadják a főhajtást. A polgári demokráciáért küzdő, mártírhalált halt jánoshalmi forradalmárnak emléket állító emléklapot minden évben azoknak a megyénkben élő honfitársainknak adja át a megyei közgyűlés elnöke, akik harcosai, elszenvedői voltak a kommunizmusnak, megélték az elnyomó hatalom embertelen intézkedéseit, vállalták a sorsfordító felelősséget és elszánt akarattal, hittel fordultak szembe a diktatúrával. Kalocsáról Szabó László Dezső személyesen vette át az elismerést, és verset is írt az alkalomra, amit felolvastak. Posztumusz homokmégyi és hajósi személyeket is kitüntettek.

Az ünnep tiszteletére a kalocsai Szabó László Dezső, – aki maga is kitüntetett – verset írt, ami elhangzott az ünnepségen is.

Rideg László
emlékező beszédében azt hangsúlyozta:

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tisztelettel adózunk dr. Szobonya Zoltán emlékének, a névtelen és az ismert hősöknek, akiket példaképpé emelt a tett, és példaképpé érlelt az idő. Sokan vannak, sokan voltak. Nekik állítottunk emléket azzal, hogy nemzetünkért hozott áldozatért Bács-Kiskun megye emléknappá nyilvánította szeptember 29-ét, hogy a köztudatba is beívódjon örökre, a szabadság nem magától értetődő. Meg kell, meg kellett küzdeni érte. Meghurcolva és elhurcolva, nélkülözve, tönkretéve, munkaszolgálatra kényszerítve, elítélve.”  Az emléknapon Szobonya Csilla, a mártírhalált halt ügyvéd leánya megható gondolatokkal emlékezett édesapjuk forradalmi tetteiről, a hallgatóság figyelmébe ajánlva mérhetetlen hazaszeretetét.


Dr. Bank Barbara
történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja érzelmekkel áthatott rendhagyó történelemórának is nevezhető emlékbeszédet mondott.


A rendezvényen közreműködött a kecskeméti Bólyai János Gimnázium énekkara, valamint Kollár Valentina, a kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tagja.


A Megyeháza dísztermében tartott ünnepséget követően az emlékezők a börtönhöz vonultak, hogy elhelyezzék a kegyelet virágait dr. Szobonya Zoltán emléktáblájánál.


Dr. Szobonya Zoltán Emléknap alkalmából elismerésben részesültek:

Bányóczky György – Kiskunfélegyháza

Borbény Lajos – Kecel, posztumusz

Borbényi Mihály – Kecel, posztumusz

Bundula János és Csőke Ágnes – Kisszállás, posztumusz

Dobó Szilveszter – Tázlár, posztumusz

Dr. Knob Sándor – Pirtó, posztumusz

Fiedler Jánosné Szalontai Julianna – Hajós

Flaisz Ferenc – Kecel, posztumusz

Flaisz József – Kecel, posztumusz

Gyöngyösi Papp Ida – Kiskunhalas, posztumusz

Horváth Lajos – Tass, posztumusz

Horváth Pál – Kecskemét, posztumusz

Hugyecz Ferencné Manga Mária – Hajós-Érsekhalma (Budapest)

Kiss Károly – Kiskunmajsa

Kócsó Sándorné – Szank, posztumusz

Mácsai István – Homokmégy, posztumusz

Manga Györgyné – Hajós

Özv. Schmidtné Nagy Mária – Baja

Pál Imre – Szank, posztumusz

Paulisz István – Hajós, posztumusz

Pethő Péter Pál – Tázlár, posztumusz

Poloznyik Kálmán – Kiskunhalas, posztumusz

Siflis Géza – Kelebia, posztumusz

Szabó László Dezső – Kalocsa

Túri Mihály – Kömpöc, posztumusz

Visnyei Lajosné – Szank, posztumusz

Vitéz Cserhalmy József – Kecskemét, posztumusz
Forrás: Bács-Kiskun Megyei önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>