2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Az aggteleki cseppkőbarlangot elöntötte a víz, folyók lépnek ki medrükből az extrém esőzés miatt – Mi várható a Dunán?

Illés György Cinó  |  2023. 01. 22., 09:50

Ami nyáron hiányzott, most dömpingje van: rég óta nem látott aszály után ár- és belvízveszély fenyeget az ország több pontján. Van, ahol a legmagasabb szintű a védekezés, sőt, péntekre virradóan már a lakosságot is ki kellett telepíteni. A Dunán egy kisebb árhullám hamarosan levonul, de komolyabb árvíz egyelőre nem fenyeget. Fölvetődik a kérdés: a mostani többletet nem lehetne-e valahogy eltenni az évek óta menetrendszerűen megérkező nyári aszály időszakaira? Erről már magas szinteken is folyik az együttgondolkodás, amely remélhetőleg hamarosan közös cselekvésben fog kiteljesedni, ugyanis a megfelelő technológiákkal egyszerre orvosolhatnánk az elsivatagosodás problémáját, mérsékelhetnénk, illetve kiküszöbölhetnénk a belvízi károkat, növelhetnénk a mezőgazdaság volumenét, csökkenthetnénk a termelés költségeit. E kérdésekről tavaly ősszel korszakindító jelentőségű konferenciát tartottak magas szintű állami és szakmai részvétellel.

Ahogyan országszerte mindenütt, úgy az Aggteleki-karszton is extrém mennyiségű csapadék hullott, és a napokban még további jelentős esőzésekre lehet számítani. Emiatt

AZ AGGTELEKI CSEPPKŐBARLANGOT ELÁRASZTOTTA A VÍZ, SŐT, JÓSVAFŐNÉL ELŐ IS TÖRT A FÖLD ALÓL

írja az Index.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján kiadott árvízvédelmi térkép szerint az utóbbi napok heves esőzéseinek következtében

A TISZA TÖBB MAGYARORSZÁGI SZAKASZÁN VAN ÉRVÉNYBEN ELSŐ-, MÁSOD-, ILLETVE HARMADFOKÚ VÉDEKEZÉS.

Az Index közlése szerint a Sajó már ki is lépett a medréből, ami miatt utakat kellett lezárni.
A Tarnán és a Zagyván is árhullám vonul le, de kisebb patakok is kiléptek már a medrükből.


Forrás: Peter Gruber / Facebook


Kritikus a helyzet az Ipolyon is.
Ipolytarnócnál az MTV1 reggeli hírsora szerint mára már lakóházakat is elöntött a víz, igaz, olyan épületekről van szó, amelyek az ártéren állnak – ezekből az ott lakókat már korábban kitelepítették.
Azonban

A DUNA MAGYARORSZÁGI SZAKASZAIN SEHOL SINCS KÉSZÜLTSÉG.

Az árvízvédelmi térképről az is kiderül, hogy a meszesi szakaszon utoljára 2013-ban rendeltek el készültséget.


Forrás: Peter Gruber / Facebook


De fölvetődik, hogy mi várható a következő időszakban, tekintettel heves esőzések miatt.
Erről az Eumet.hu vízállásjelentéséből, illetve előrejelzéséből tájékozódtunk. E szerint

A DUNA VÍZSZINJE JELENLEG A MINDENKORI LEGMAGASABB VÍZÁLLÁSNÁL NYOLC MÉTERREL ALACSONYABBAN, A VALAHA MÉRT LEGKISEBB ÉRTÉKNÉL KÉT MÉTERREL MAGASABBAN ÁLL.


Forrás: Peter Gruber / Facebook


A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN RÖVID SZINTEMELKEDÉS UTÁN ÚJRA A VÍZSZINT CSÖKKENÉSE VÁRHATÓ.

Jelenleg egy kisebb árhullám vonul le a folyón, amely jelenleg Komárom-Esztergom vármegyében tetőzik, míg Paksnál – azaz térségünkben – várhatóan e hó 21-én éri el a legmagasabb szintet, de a jelenlegihez képest mindössze mintegy fél métert fog emelkedni.
Tehát

JELENLEG ÉS A BELÁTHATÓ IDŐSZAKBAN TÉRSÉGÜNKBEN SEMMIFÉLE ÁRVÍZVESZÉLY NINCS.

Ennek oka, hogy a Duna vízgyűjtő területének nagy részén – a hegyvidéki területeken szilárd állapotú csapadék hullott. Hogy ez később okoz-e gondot a Dunán, az attól függ, hogy milyen gyors lesz az olvadás, és kapcsolódik-e majd hozzá a mostanihoz hasonlóan nagy esőzés.
A kérdés tehát az, hogy mit hoz a tavasz.

Emlékezve a nyári, emberemlékezet óta nem látott aszályra,

IDŐSZERŰ VOLNA A VÍZGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÜNK ÁTGONDOLÁSA, ÉS AZ ÁRVIZEK ESETÉN JELENTKEZŐ TÖBBLETET VÉGRE A TÁJBAN, TALAJBAN TÁROLVA LASSÍTANI A TÉRSÉG ELSIVATAGOSODÁSÁNAK ÜTEMÉT,

ezzel 150 éves késedelemmel orvosolni a folyószabályozásunk hibáit, túlkapásait, és tekintettel a már most is károkat okozó belvizekre, az érintett területek használatának megváltoztatását is megfontolhatnánk.
E két kérdéskör összekapcsolása pedig nyilvánvalóan logikus volna.

Ez gyakran téma több közösségi médiás csoportban, például a Zöld Gerilla Mozgalom oldalán is, ahol laikusok és szakemberek pártállástól, világnézeti meggyőződéstől függetlenül együtt gondolkodnak többek közt e kérdésekről, amelyekről a csoporthoz köthető környezetgazdálkodási szakemberek és aktivisták kezdeményezésére magas szintű állami, kormányzati részvétellel

TAVALY SZEPTEMBER 23-ÁN, PÉNTEKEN AZ AGRÁRMINISZTÉRIUM, KUPOLATERMÉBEN TARTOTTAK KONFERENCIÁT, A NAGYON TALÁLÓ „VÍZVÁLASZTÓ” CÍMMEL,

ami jelzi, hogy talán kissé megkésve, de végre közös gondolkodás indult a vízmegtartó vízgazdálkodás módszereinek kidolgozására és rendszere kiépítésének előkészítésére.


Borítókép forrása: Aggteleki Nemzeti Park / Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK