2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Az önkormányzatok idén is kapnak kompenzációt kieső iparűzésiadó-bevételeik miatt – Kalocsa az összeg 100 százalékát kapja

Az önkormányzatok idén is kapnak kompenzációt kieső iparűzésiadó-bevételeik miatt – Kalocsa az összeg 100 százalékát kapja
Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 06., 12:43

Az önkormányzatok idén is számíthatnak kompenzációra az iparűzésiadó-bevételeik kiesése miatt, a kormány emellett fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével összefüggő többletterheiket, továbbá támogatja az energiahatékonysági beruházásaikat az energiaár-robbanás ellensúlyozására - mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere az MTI-nek január 4-én, kedden.

A kormánypárti politikus erről azt követően nyilatkozott, hogy a témában több megyei jogú város polgármesterével együtt tárgyalt Banai Péter Benővel, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárával.

Szita Károly közölte:

A települések a tavalyival azonos rendszer szerint kapnak kompenzációt elmaradt iparűzésiadó-bevételeikkel összefüggésben, vagyis a 25 ezer lakosúnál kisebb települések a kieső összeg 100 százalékát kapják meg, a 25 ezer lakosúnál nagyobbakat az adóerő-képességük függvényében kompenzálják. "Kalocsa lakosságszáma 15.500 fő, így a kieső iparűzésiadó-bevétel 100 százalékára számíthat.

Az elnök szerint a pénz júniusban és októberben érkezik az önkormányzatok számlájára.

Az MJVSZ elnöke szólt arról is, hogy az önkormányzatoknak nem keletkezik pluszterhe a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből, annak fedezetét megkapják a kormánytól, amely teljes egészében biztosítja a kulturális szférát, azaz a könyvtárakat, múzeumokat, színházakat érintő béremelést is.

Ez azért fontos, mert 2010 előtt nem így volt, akkor, ha nagy ritkán bért emeltek, csak az emelésig jutottak, s rábízták az önkormányzatokra, gazdálkodják ki, ahogy tudják" - jegyezte meg a politikus.

Szita Károly a kormány és az önkormányzatok számára egyaránt súlyos gondnak nevezte az energiaár-emelkedés hatását. Hangsúlyozta: a városvezetők és az államtitkár egyetértett abban, hogy az állam és az önkormányzatok közös érdeke a csökkentett lakossági energiaárak megőrzése.

Ettől még vannak áremelkedések, a "rezsicsökkentett ár" feletti árat is ki kell fizetni valakinek, de azok a települések, amelyek ezt nem tudják megoldani, egyedi kérelemmel fordulhatnak a kormányhoz."- fogalmazott.

Szavai szerint az energiaár-robbanás felhívta a figyelmet arra, hogy közösen kell tenni az energiafüggőség csökkentéséért, ennek érdekében az önkormányzatoknak célszerű minél több energiahatékonysági beruházásba kezdeni, minél nagyobb arányban használni a megújuló energiákat.

Az ehhez kapcsolódó fejlesztéseket a kormány segítségével tudjuk megvalósítani" - fűzte hozzá.

Szita Károly példaként hozta fel, hogy Kaposváron a távhőt jelenleg gáz felhasználásával állítják elő, de a városban biomassza-erőmű épül, hogy a távhőszolgáltatás díja továbbra is kedvező legyen.

A polgármester az államtitkárral folytatott tárgyalást értékelve azt mondta: azt tapasztalhatták, hogy a kormány - ahogy az elmúlt évtizedben sem hagyta - idén sem hagyja magára a településeket.

Nem hagyott magunkra, amikor átvállalta a tetemes adósságállományunkat, és nem hagyott magunkra akkor sem, amikor nem volt pénzünk beruházásokra, óvodáink, iskoláink, intézményeink felújítására, és elindította a Modern városok programot és a Magyar falu programot is"- mutatott rá.

Szita Károly kiemelte, hogy a kormány és az önkormányzatok az elmúlt két évben a koronavírus-járvány okozta nehézségeket is közösen oldotta, oldja meg.

Hangsúlyozta: a polgármesterek számára az a legfontosabb, hogy a településeken élőknek legyen munkahelye, megfelelő fizetése.

Öröm, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések hatására nemcsak megmaradtak a munkahelyek, hanem az elmúlt 20 év legmagasabb foglalkoztatási mutatóiról, növekvő bérekről, fizetésekről beszélhetünk"- mondta a politikus.Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés