2023. 12. 09. szombat
Natália
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Bábel Balázs érsek megáldotta a Qualisport Racing Dakar-rallyra induló kamionját

Bábel Balázs érsek megáldotta a Qualisport Racing Dakar-rallyra induló kamionját
2022. 11. 11., 08:21

A kalocsai Szentháromság tér főszékesegyház előtti részén két járműcsoda, a Qualisport Racing egyedi építésű tereprally versenykamionja, és még az attól is termetesebb kamion - szervizjárműve várta november 11-én, csütörtökön délelőtt, hogy dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke megáldja, és a járművek ezzel az áldással induljanak az ezúttal is népes nemzetközi mezőnyből álló, Szaud -Arábiában zajló kamionos, autós és motorkerékpáros tereprally versenyre. Mint emlékezetes és beszámoltunk róla, Dakarban, a Rózsaszín-tó partján a Qualisport Racing kamionos egységének 2010 után adatott meg újra, hogy Kovács Miklós (Kovács Miki) pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő a 2020-as Africa Eco Race kamionos kategóriájának győzteseként élhesse át a semmi máshoz nem fogható érzést. A mestertrió most újabb, embert és gépet próbáló erőfeszítés elé néz, ehhez kérték az érseki áldást.

Amíg a népes, részben az autó - és kamionsport élvonalába tartozókból, családtagokból, barátokból álló közönség érsek atyát várta, Kovács Miklós, a kamion pilótája nyilatkozott portálunknak:

A nemzetközi hírű versenyző elmondta:

Ezen a versenyen még soha nem vettünk részt, tehát ez egy olyan „bakancslistás” versengés lesz részünkről, amelyen a kamionok mellett egyébiránt autók és motorkerékpárok is részt vesznek. Úgy érzem, a tapasztalatunk meg van hozzá, hiszen a klasszikus Dakar útvonalon 12 éve járjuk a sivatagot, amelynek távja a közismert Marokkó-Dakar. Most úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk magunkat a nagy Dakaron, Szaud-Arábiában. Mégpedig ezúttal is az egyedi gyártású Scaniaval, melynek súlya teljes rakománnyal együtt 9,5 tonna - a minimum versenysúly 8,5 tonna. A kamion teljesítménye 1500 lóerő, 5000 Nm a nyomatéka, és persze a mi emberi erőnk. Ha már erőről beszélek, el kell mondanom: egy ilyen versenytáv teljesítése a csapat valamennyi tagjától nagyon nagy koncentrálást, és persze rögtönzési képességet igényel. Amikor egy ilyen verseny előtt azt kérdezik, milyen eredményre számítok, csak annyit tudok mondani: Célba érjünk, mert az már önmagában nagyon nagy eredmény egy ilyen nehéz, sivatagi terepen, mondjuk közel 80 induló kamion közül."
Úgy értesültem, a teljes futamon, valamennyi járműkategóriát ideértve 500 - nál is több versenyző áll majd a rajtvonalhoz. Pontosan még nem tudjuk, mert a futamra jelentkezők száma a jövő hét kedden lesz véglegesítve. Kifejezetten sajnálom, hogy orosz sporttársaink az ismert szankciók miatt nem vehetnek részt a versenyen, és így a Kamaz gyári csapatával nem mérhetjük össze a tudásunkat és persze a szerencsénket"

- mondta Kovács Miklós.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Dr. Bábel Balázs érsek az áldás előtt felidézte, hogy Szent Kristóf az utazók, a közlekedők védőszentje.
Az érsek beszédében Szent Kristóf közbenjárását kérve mondta:

Adj szívünkbe lelkiismeretet, felelősségérzetet felebarátaink élete és testi egészsége iránt; Add, hogy kerüljünk minden féktelenséget és meggondolatlanságot a közlekedésben; Ne engedd kihűlni a szeretetet ésrészvétet szívünkből, hogy mindig készségesen segítsünk az utakon bajbajutott embertársainkon.

Érsek atya végül azt kérte Urunkról és Istenünktől:

Arra kérünk, ne csak földi célunkhoz jussunk el biztonságban, hanem az örök élet végső céljához is megérkezhessünk…Hallgasd meg Urunk alázatos könyörgésünket, kérünk, áld meg ezeket a járműveket, állítsd kegyesen őrizetünkre. Adj nekik mindenkor szerencsés megérkezést, mutasd meg szolgáidnak az üdvösség útját, hogy kegyelmeddel támogatva egykor bejussunk a földi élet vándorlása után az örök célunkhoz - Krisztus, a mi Urunk által"

zárta beszédét Érsek atya, majd szenteltvízzel megáldotta a kamionokat. Ezt követően dr. Bábel Balázs az általa személyesen ismert, nagy utazó, II. Szent János Pál pápát ábrázoló érem-kulcstartót adott át Kovács Miklósnak, majd kötetlen beszélgetést folytatott a csapat tagjaival. Végül azzal búcsúzott, hogy sok sikert, szerencsés utat, szerencsés versenyzést és visszatérést kívánt Kovács Miklósnak és társainak.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Érsek atyának távozása előtt a Qualisport Racing sajtósa, Mészáros Sándor mutatta be a csapatot:

15 éve versenyzünk a közeli Dunaszentbenedekről és Kalocsáról származó versenyzőinkkel ebben a meglehetősen nagy kihívást jelentő motorsport - műfajban. A csapatot Kovács Miklós hívta életre, aki elég bátor ember volt, amikor dunai vízi emberként nekivágott a sivatagnak. Miklós hite mindvégig töretlen volt, úgy, ahogy a miénk is, hogy közösen meg tudjuk csinálni! A Jóisten segítségével és a saját akaratunkból képesek vagyunk olyan járműveket építeni, amelyekkel szinte lehetetlen körülmények között is lehet versenyezni."Nagyon sok versenyen megfordultunk, de most életünk legnagyobb kihívására, a 2023. évi Dakar rallyra készülünk.

Ezért éreztük szükségességét, hogy Érsek atya elé járuljunk és áldását kérjük. Ez a harmadik alkalom, hogy áldást kapunk, és amikor áldást kaptunk, mindig éreztük annak és az isteni gondviselésnek a hatását. Nagyon reméljük, hogy ezúttal Szaud-Arábiában is sikerül olyan eredményt elérni, amelyre az itt élők és valamennyi magyar ember büszke lehet."

– zárta tájékoztatóját a Qualisport Racing sajtófőnöke,aki természetesen ott lesz a kihívásokkal teli futamon.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A bemutatkozást követően dr. Filvig Géza polgármester sok sikert, szép eredményt és kitartást kívánt a csapatnak, majd egy kézzel pingált, kalocsai motívumokkal, Kalocsa felirattal díszített szalagot adott át Kovács Miklósnak, amelyet Kriptáné Halász Zsuzsanna népi iparművész készített.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Az esemény az Il Primo Étterem kitűnő állófogadásával zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 07., 13:50
Kiemelt téma volt a Paks II. projekt a Magyar Nukleáris Társaság szakmai fórumán. A szervezet huszadik alkalommal tartotta meg szimpóziumát, hogy elősegítse a hazai műszaki és tudományos eszmecserét, és lehetőséget biztosítson egymás kölcsönös tájékoztatására az aktuális szakmai ügyekről. (x)
2023-12-04 16:02:00
Advent első vasárnapján a Szentháromság téren felállított városi karácsonyfa körül mintegy ötszáz ünneplő gyűlt össze az első adventi gyertyagyújtó ünnepségre, amelyen Simon Zoltán alpolgármester köszöntőt, Gera-Csontos Hajnalka református lelkész áldást mondott, műsort a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola énekkara adott.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 08., 15:03
A fagyra elsősorban a leander gyökérzete érzékeny, ha az károsul, a növényben visszafordíthatatlan károsodást idéz elő. Még >>>
2023. 12. 08., 14:44
Ma este debütál új műsoruk, a Híradó Extra, ahol az első vendég Elekes Enikő lesz! Még >>>
2023. 12. 08., 09:12
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 07., 07:04
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 06., 09:20
Ma érkezik a városháza dísztermébe a Mikulás, kinek puttonya ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Még >>>
2023. 12. 06., 09:04
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK