2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Bábel Balázs érsek megáldotta a Qualisport Racing Dakar-rallyra induló kamionját

Bábel Balázs érsek megáldotta a Qualisport Racing Dakar-rallyra induló kamionját
2022. 11. 11., 08:21

A kalocsai Szentháromság tér főszékesegyház előtti részén két járműcsoda, a Qualisport Racing egyedi építésű tereprally versenykamionja, és még az attól is termetesebb kamion - szervizjárműve várta november 11-én, csütörtökön délelőtt, hogy dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke megáldja, és a járművek ezzel az áldással induljanak az ezúttal is népes nemzetközi mezőnyből álló, Szaud -Arábiában zajló kamionos, autós és motorkerékpáros tereprally versenyre. Mint emlékezetes és beszámoltunk róla, Dakarban, a Rózsaszín-tó partján a Qualisport Racing kamionos egységének 2010 után adatott meg újra, hogy Kovács Miklós (Kovács Miki) pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő a 2020-as Africa Eco Race kamionos kategóriájának győzteseként élhesse át a semmi máshoz nem fogható érzést. A mestertrió most újabb, embert és gépet próbáló erőfeszítés elé néz, ehhez kérték az érseki áldást.

Amíg a népes, részben az autó - és kamionsport élvonalába tartozókból, családtagokból, barátokból álló közönség érsek atyát várta, Kovács Miklós, a kamion pilótája nyilatkozott portálunknak:

A nemzetközi hírű versenyző elmondta:

Ezen a versenyen még soha nem vettünk részt, tehát ez egy olyan „bakancslistás” versengés lesz részünkről, amelyen a kamionok mellett egyébiránt autók és motorkerékpárok is részt vesznek. Úgy érzem, a tapasztalatunk meg van hozzá, hiszen a klasszikus Dakar útvonalon 12 éve járjuk a sivatagot, amelynek távja a közismert Marokkó-Dakar. Most úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk magunkat a nagy Dakaron, Szaud-Arábiában. Mégpedig ezúttal is az egyedi gyártású Scaniaval, melynek súlya teljes rakománnyal együtt 9,5 tonna - a minimum versenysúly 8,5 tonna. A kamion teljesítménye 1500 lóerő, 5000 Nm a nyomatéka, és persze a mi emberi erőnk. Ha már erőről beszélek, el kell mondanom: egy ilyen versenytáv teljesítése a csapat valamennyi tagjától nagyon nagy koncentrálást, és persze rögtönzési képességet igényel. Amikor egy ilyen verseny előtt azt kérdezik, milyen eredményre számítok, csak annyit tudok mondani: Célba érjünk, mert az már önmagában nagyon nagy eredmény egy ilyen nehéz, sivatagi terepen, mondjuk közel 80 induló kamion közül."
Úgy értesültem, a teljes futamon, valamennyi járműkategóriát ideértve 500 - nál is több versenyző áll majd a rajtvonalhoz. Pontosan még nem tudjuk, mert a futamra jelentkezők száma a jövő hét kedden lesz véglegesítve. Kifejezetten sajnálom, hogy orosz sporttársaink az ismert szankciók miatt nem vehetnek részt a versenyen, és így a Kamaz gyári csapatával nem mérhetjük össze a tudásunkat és persze a szerencsénket"

- mondta Kovács Miklós.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Dr. Bábel Balázs érsek az áldás előtt felidézte, hogy Szent Kristóf az utazók, a közlekedők védőszentje.
Az érsek beszédében Szent Kristóf közbenjárását kérve mondta:

Adj szívünkbe lelkiismeretet, felelősségérzetet felebarátaink élete és testi egészsége iránt; Add, hogy kerüljünk minden féktelenséget és meggondolatlanságot a közlekedésben; Ne engedd kihűlni a szeretetet ésrészvétet szívünkből, hogy mindig készségesen segítsünk az utakon bajbajutott embertársainkon.

Érsek atya végül azt kérte Urunkról és Istenünktől:

Arra kérünk, ne csak földi célunkhoz jussunk el biztonságban, hanem az örök élet végső céljához is megérkezhessünk…Hallgasd meg Urunk alázatos könyörgésünket, kérünk, áld meg ezeket a járműveket, állítsd kegyesen őrizetünkre. Adj nekik mindenkor szerencsés megérkezést, mutasd meg szolgáidnak az üdvösség útját, hogy kegyelmeddel támogatva egykor bejussunk a földi élet vándorlása után az örök célunkhoz - Krisztus, a mi Urunk által"

zárta beszédét Érsek atya, majd szenteltvízzel megáldotta a kamionokat. Ezt követően dr. Bábel Balázs az általa személyesen ismert, nagy utazó, II. Szent János Pál pápát ábrázoló érem-kulcstartót adott át Kovács Miklósnak, majd kötetlen beszélgetést folytatott a csapat tagjaival. Végül azzal búcsúzott, hogy sok sikert, szerencsés utat, szerencsés versenyzést és visszatérést kívánt Kovács Miklósnak és társainak.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Érsek atyának távozása előtt a Qualisport Racing sajtósa, Mészáros Sándor mutatta be a csapatot:

15 éve versenyzünk a közeli Dunaszentbenedekről és Kalocsáról származó versenyzőinkkel ebben a meglehetősen nagy kihívást jelentő motorsport - műfajban. A csapatot Kovács Miklós hívta életre, aki elég bátor ember volt, amikor dunai vízi emberként nekivágott a sivatagnak. Miklós hite mindvégig töretlen volt, úgy, ahogy a miénk is, hogy közösen meg tudjuk csinálni! A Jóisten segítségével és a saját akaratunkból képesek vagyunk olyan járműveket építeni, amelyekkel szinte lehetetlen körülmények között is lehet versenyezni."Nagyon sok versenyen megfordultunk, de most életünk legnagyobb kihívására, a 2023. évi Dakar rallyra készülünk.

Ezért éreztük szükségességét, hogy Érsek atya elé járuljunk és áldását kérjük. Ez a harmadik alkalom, hogy áldást kapunk, és amikor áldást kaptunk, mindig éreztük annak és az isteni gondviselésnek a hatását. Nagyon reméljük, hogy ezúttal Szaud-Arábiában is sikerül olyan eredményt elérni, amelyre az itt élők és valamennyi magyar ember büszke lehet."

– zárta tájékoztatóját a Qualisport Racing sajtófőnöke,aki természetesen ott lesz a kihívásokkal teli futamon.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A bemutatkozást követően dr. Filvig Géza polgármester sok sikert, szép eredményt és kitartást kívánt a csapatnak, majd egy kézzel pingált, kalocsai motívumokkal, Kalocsa felirattal díszített szalagot adott át Kovács Miklósnak, amelyet Kriptáné Halász Zsuzsanna népi iparművész készített.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Az esemény az Il Primo Étterem kitűnő állófogadásával zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK