2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Betölti a gyerek a harmadikat őszig? Kötelező az óvodai beiratkozás! – Ne mulasszák el, mert komoly bírság jöhet!

Illés György Cinó  |  2023. 03. 18., 08:30

Persze, a bírság elkerülésénél még fontosabb, hogy a gyermekek egészséges testi szellemi fejlődéséhez éppúgy elengedhetetlen a szakmailag felkészült nevelők segítsége, mint a közösség személyiségfejlesztő ereje. Indokolt esetben korengedmény is kérhető. Mutatjuk a jogszabályi részleteket és a beiratkozáshoz szükséges tudnivalókat.

A 20/2012. (VIII.31.) EMMI-rendelet 20. § (2) bekezdése értelmében

A SZÜLŐ AZ ÓVODAI NEVELÉSBEN TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE JOGSZABÁLY ALAPJÁN KÖTELEZETT GYERMEKÉT BEÍRATNI A LENT MEGJELÖLT IDŐPONTBAN ÉS HELYSZÍNEN.

A szabálysértési törvény 247. §-a szerint

AZ A SZÜLŐ VAGY TÖRVÉNYES KÉPVISELŐ, AKI A SZÜLŐI FELÜGYELETE VAGY GYÁMSÁGA ALATT ÁLLÓ GYERMEKET KELLŐ IDŐBEN AZ ÓVODÁBA NEM ÍRATJA BE, SZABÁLYSÉRTÉST KÖVET EL,

aminek megállapítása esetében

5.000 - 150.000 FT-IG TERJEDŐ PÉNZBÍRSÁG SZABHATÓ KI.

A beiratkozáshoz szükséges iratok:

A gyermek:

 • TAJ kártyája
 • lakcím kártyája
 • adókártyája (ennek hiányában a NAV által kiállított igazolás a gyermek adóazonosító jeléről)
 • személyi igazolványa (ha rendelkezik vele)
 • születési anyakönyvi kivonata
 • oltási kiskönyve


A szülő:

 • személyi igazolványa
 • lakcímkártyája


A BEIRATKOZÁS HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJAI:

 

 • Az Alapító Okirat szerint Kalocsai Város Bölcsődéje és Óvodái jogosultak fogadni az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekeket is.
 • A Csokonai Utcai Óvoda egy csoportjában kétnyelvű német nemzetiségi nevelés folyik.
 • Az óvodai felvétel tárgyában hozott döntésekről a szülőket írásban értesítik.
  Jogorvoslati lehetőséggel az Nkt. 37-38. §-ai alapján élhetnek a szülők.

AZ ÓVODAI KÖRZETEK EZEN A LINKEN ÉRHETŐEK EL.

Az óvodakötelezettségről

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 8. § (2) bekezdés értelmében a gyermek

ABBAN AZ ÉVBEN, AMELYNEK AUGUSZTUS 31. NAPJÁIG A HARMADIK ÉLETÉVÉT BETÖLTI,

a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

Az Oktatási Hivatal az óvodaköteles gyermekek névsorát tárgyév március elsejéig küldi meg a kötelező felvételt biztosító óvodák fenntartói számára.

AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁPRILIS 16-ÁIG ÉRTESÍTÉST KÜLD AZON GYERMEKEK LAKCÍMÉRE, AKIKNEK A TÁRGYÉVBEN ÓVODÁZTATÁSI KÖTELEZETTSÉGE MEGKEZDŐDIK.

A szülő az óvodai nevelésben történő részvételre jogszabály alapján kötelezett gyermekét beíratni a települési önkormányzat vagy a fenntartó által közzétett közleményben vagy hirdetményben meghatározott időpontban, vagy az óvodalátogatási kötelezettség alól felmentését kérni.

Korengedmények

Felmentés az óvodakötelezettség alól

A szülő – tárgyév április 15. napjáig benyújtott – kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, különös méltánylást érdemlő esetben, újabb kérelem alapján annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti

A TERÜLETILEG ILLETÉKES KORMÁNYHIVATAL FELMENTHETI AZ ÓVODAI FOGLALKOZÁSON VALÓ RÉSZVÉTEL ALÓL, HA A GYERMEK CSALÁDI KÖRÜLMÉNYEI, SAJÁTOS HELYZETE INDOKOLJA.

Ha az eljárásban szakértőt kell meghallgatni, csak az óvodavezető vagy a védőnő, továbbá tartós gyógykezelés alatt álló gyermek esetében az Eütv. 89. §-a szerinti általános járóbeteg-szakellátásban, vagy az Eütv. 91. §-a szerinti általános fekvőbeteg-szakellátásban részt vevő szakorvos rendelhető ki.

Tartós gyógykezelés alatt álló gyermek esetében a kérelem a tárgyév április 15. napja után is benyújtható. Az eljárás időtartama ötven nap. A gyermekek felvételéről a beiratkozás utolsó napját követő 30 napon belül hoz döntést az intézmény vezetője. A felvételi kérelem elutasítása esetén a döntés közlésétől számított 15 napon belül a szülők Kalocsa Város Jegyzőjének címzett, de az érintett intézménynek (óvodának) átadott érdeksérelemre hivatkozó kérelmet nyújthatnak be.

Felvétel korkedvezménnyel

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 8. § (1) bekezdése értelmében az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

Külföldön élő családok tudnivalói

A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt. (Ha a gyermek óvodakötelezettségét vagy tankötelezettségét Magyarország területén kívül teljesíti, azt a szülőnek be kell jelentenie a hivatalnak. A bejelentéshez használható űrlap elérhető az OH honlapján, és elküldhető ügyfélkapus hitelesítéssel elektronikusan, vagy postán a következő címre: Oktatási Hivatal, Köznevelési Nyilvántartási Főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19.)
A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett, az óvodával jogviszonyban álló gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét a jövőben külföldön teljesíti, előzetesen köteles értesíteni az óvodavezetőt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK