2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bitang nagy harcsát fogtak a Vajason

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 12., 20:21

Látványos fárasztás után december 12-én, kedden 12.30 órakor a Vajas Kubikus parti szakaszán került szákba az a 10 kilogramm körüli szürke harcsa, amely a kalocsai Répási Ferenc horgásztudományát dicséri. Az eredetileg pontyoknak készített gilisztacsokor hamar felkelthette a rettegett kopoltyús figyelmét, mert alig telt el fél óra a horgászatból, egy erőteljes kapás után az úszó hirtelen eltűnt, a hal a bevágást követően azonnal több tíz métert húzott le a 30-as zsinórból. A java ekkor még hátra volt!

A horgászbot görbülő vége a parton állók között is izgalmat keltett, ám eleinte senki nem gondolta, hogy a rutinos horgász hírében álló Répási Ferencnek akkora mákja van, hogy számára csillant fel a remény: a szentesti halászlébe saját maga fogta harcsa kerülhet.

A hazai vizek legnagyobb ragadozója először a Paprika gyár irányába úszott a parttól mintegy 6-8 méterre, majd miután a megfordítására irányuló kíséret sikertelen volt, többször kitört a Vajas közepe felé. Bő 10 perc is eltelt, míg a szerelék adta kereteket jól felmérő horgász maga elé tudta csalogatni az akkor még ereje teljében lévő halat. Az alacsony vízállás, a különösen partközelben sekély víz miatt ez egyáltalán nem volt kockázatmentes.

Többünk fejében megfordult, hogy valami tanácsot adunk, de végül mindenki tartotta a száját, szinte lélegzetvisszafojtva figyelte az eseményeket. A legaggasztóbb az volt, amikor a horgász kezébe vette a hal méreteihez képest bőven kicsi merítő szákot, és azzal próbálta legalább a harcsa fejét beletuszkolni a hálóba.

Miután az két-három kísérlet után kifordult a szákból, egy közeli horgász segített. Egészen addig tartotta a botot illetve feszesen a zsinórt, amíg a harcsa feje és úgy a fél törzse végül mégis belekerült a merítő szákba. Így már volt esély arra, hogy Répási Feri a kopoltyú alá nyúlva emelje partra a zsákmányt. Az alacsony vízállás miatt mélyre kellett nyúlni, de végül mindenki megkönnyebbülésére, horoggal a szájában partra került a szürke harcsa.

Akkor már látszott, hogy nem fogott vékonyan a horog, biztosan ült a hal szájában. A szép példány fölötti öröm azért is nagy volt, mert horgászkörökben okkal tartja magát az a vélekedés, hogy egy folyami vagy más néven szürke harcsa egy nap alatt a saját testsúlyának megfelelő mennyiségű halat is elfogyaszthat.


A hallottak szerint az sem véletlen, hogy a harcsák megjelentek a Vajas belterületi szakaszán, ugyanis a mély víz miatt itt telelnek azok a pontyok, keszegek, kárászok, amelyek a terített asztalt jelentik számukra. A szakirodalom szerint a szürke harcsa elsősorban éjszaka aktív, akkor támad, ám a téliesre fordult idő, a felhős égbolt miatt ez a szokása változhat.A szerencsés horgásznak ez úton is gratulálunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés