2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Börtön fenyegetheti az illegális szemétlerakókat – Ezer kilogramm vagy 10 köbméter felett akár három év börtön

Börtön fenyegetheti az illegális szemétlerakókat – Ezer kilogramm vagy 10 köbméter felett akár három év börtön
Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 31., 15:00

Új hulladékgazdálkodási hatóság felállítását, az illegális hulladéklerakók felszámolását és a hulladékot lerakók súlyos szankcionálását – mérlegelés nélkül bírság és börtön kiszabását – javasolja az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az értékalapú hulladékgazdálkodás a körforgásos gazdaság alapja, ezért kiemelt cél a hulladék mennyiségének csökkentése és a lehető legmagasabb arányú újrahasznosítás – mondta az MTI szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán egy online szakmai konferencián.

A magyar lakosság hulladéktermelése 2004. óta jelentősen csökkent, 2018-ban 18 millió tonnát tett ki.

A HULLADÉKOK DÖNTŐ TÖBBSÉGÉT AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK TESZIK KI, EZT KÖVETI A TELEPÜLÉSI HULLADÉK.

A tárca célja, hogy a különböző típusú hulladékokat szétválogatva gyűjtsék és hasznosítsák újra.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára szerint

A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS MEGÚJULÁSÁNAK EGYIK ALAPPILLÉRE AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÓK FELSZÁMOLÁSA, EMELLETT AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁSRA SÚLYOS SZANKCIÓKAT KELL KIVETNI, ÉS BIZTOSÍTANI KELL A JOGSZERŰ LERAKÁS LEHETŐSÉGÉT IS.

Boros Anita ismertette: a „Tisztítsuk meg az országot!” projekt mellett a szaktárca tervezi települési gyűjtőpontok és hulladékudvarok létrehozását, ingatlanvédelmi rendszerek és a házhoz menő lomtalanítás támogatását, valamint a környezettudatosság jutalmazását.

Azt javasolják, hogy

HÁROM ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉSSEL BÜNTESSÉK AZ EZER KILOGRAMMOT VAGY A 10 KÖBMÉTERT MEGHALADÓ MENNYISÉGŰ HULLADÉK ILLEGÁLIS ELHELYEZÉSÉT,

A VESZÉLYES, ILLETVE A KÜLÖNÖSEN JELENTŐS MENNYISÉGŰ HULLADÉK, VALAMINT A VISSZAESŐ ELKÖVETŐK ESTÉBEN PEDIG ÖT ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉST INDÍTVÁNYOZNAK. EGYBEN MEGSZÜNTETNÉK A MÉRLEGELÉS LEHETŐSÉGÉT A SZANKCIÓK KIVETÉSEKOR.

A készülő rendeletben már

KIS MÉRTÉKŰ JOGSÉRTÉS IS BÍRSÁGOT VONNA MAGA UTÁN, CSAK ABBAN AZ ESETBEN LEHETNE A BÍRSÁGOLÁSTÓL ELTEKINTENI, HA A JOGELLENES CSELEKMÉNYT A JOGSÉRTŐ ABBAHAGYTA ÉS AZ EREDETI ÁLLAPOTOT HELYREÁLLÍTOTTA.

Eltérő szankciókat írnának elő a természetes személyek és a gazdasági társaságok esetében.
A hulladékgazdálkodási bírság várhatóan helyszíni bírságként is kiszabható lesz, és azt a hulladékgazdálkodási hatóság mellett más, a területen jelen lévő hatóságok is kiszabhatnák, többek között

AZ ADÓHATÓSÁG, A KÖZTERÜLET-FELÜGYELET, A VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK ÉS NATURA2000 TERÜLETEN A TERMÉSZETVÉDELMI ŐRÖK, A HALÁSZATI ÉS A MEZŐŐRÖK IS ÉLHETNÉÉNAK A BIRSÁGOLÁS LEHETŐSÉGÉVEL.

Az eddigi legjelentősebb összehangolt hatósági együttműködési rendszer kiépítését tervezik, új hulladékgazdálkodási hatóság felállítását, amelynek hatásköre kiterjed a termék értéklánc ellenőrzésére is – mondta az MTI tudósítása szerint az államtitkár.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK