2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Börtön fenyegetheti az illegális szemétlerakókat – Ezer kilogramm vagy 10 köbméter felett akár három év börtön

Börtön fenyegetheti az illegális szemétlerakókat – Ezer kilogramm vagy 10 köbméter felett akár három év börtön
Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 31., 15:00

Új hulladékgazdálkodási hatóság felállítását, az illegális hulladéklerakók felszámolását és a hulladékot lerakók súlyos szankcionálását – mérlegelés nélkül bírság és börtön kiszabását – javasolja az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az értékalapú hulladékgazdálkodás a körforgásos gazdaság alapja, ezért kiemelt cél a hulladék mennyiségének csökkentése és a lehető legmagasabb arányú újrahasznosítás – mondta az MTI szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán egy online szakmai konferencián.

A magyar lakosság hulladéktermelése 2004. óta jelentősen csökkent, 2018-ban 18 millió tonnát tett ki.

A HULLADÉKOK DÖNTŐ TÖBBSÉGÉT AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK TESZIK KI, EZT KÖVETI A TELEPÜLÉSI HULLADÉK.

A tárca célja, hogy a különböző típusú hulladékokat szétválogatva gyűjtsék és hasznosítsák újra.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára szerint

A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS MEGÚJULÁSÁNAK EGYIK ALAPPILLÉRE AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÓK FELSZÁMOLÁSA, EMELLETT AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁSRA SÚLYOS SZANKCIÓKAT KELL KIVETNI, ÉS BIZTOSÍTANI KELL A JOGSZERŰ LERAKÁS LEHETŐSÉGÉT IS.

Boros Anita ismertette: a „Tisztítsuk meg az országot!” projekt mellett a szaktárca tervezi települési gyűjtőpontok és hulladékudvarok létrehozását, ingatlanvédelmi rendszerek és a házhoz menő lomtalanítás támogatását, valamint a környezettudatosság jutalmazását.

Azt javasolják, hogy

HÁROM ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉSSEL BÜNTESSÉK AZ EZER KILOGRAMMOT VAGY A 10 KÖBMÉTERT MEGHALADÓ MENNYISÉGŰ HULLADÉK ILLEGÁLIS ELHELYEZÉSÉT,

A VESZÉLYES, ILLETVE A KÜLÖNÖSEN JELENTŐS MENNYISÉGŰ HULLADÉK, VALAMINT A VISSZAESŐ ELKÖVETŐK ESTÉBEN PEDIG ÖT ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉST INDÍTVÁNYOZNAK. EGYBEN MEGSZÜNTETNÉK A MÉRLEGELÉS LEHETŐSÉGÉT A SZANKCIÓK KIVETÉSEKOR.

A készülő rendeletben már

KIS MÉRTÉKŰ JOGSÉRTÉS IS BÍRSÁGOT VONNA MAGA UTÁN, CSAK ABBAN AZ ESETBEN LEHETNE A BÍRSÁGOLÁSTÓL ELTEKINTENI, HA A JOGELLENES CSELEKMÉNYT A JOGSÉRTŐ ABBAHAGYTA ÉS AZ EREDETI ÁLLAPOTOT HELYREÁLLÍTOTTA.

Eltérő szankciókat írnának elő a természetes személyek és a gazdasági társaságok esetében.
A hulladékgazdálkodási bírság várhatóan helyszíni bírságként is kiszabható lesz, és azt a hulladékgazdálkodási hatóság mellett más, a területen jelen lévő hatóságok is kiszabhatnák, többek között

AZ ADÓHATÓSÁG, A KÖZTERÜLET-FELÜGYELET, A VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK ÉS NATURA2000 TERÜLETEN A TERMÉSZETVÉDELMI ŐRÖK, A HALÁSZATI ÉS A MEZŐŐRÖK IS ÉLHETNÉÉNAK A BIRSÁGOLÁS LEHETŐSÉGÉVEL.

Az eddigi legjelentősebb összehangolt hatósági együttműködési rendszer kiépítését tervezik, új hulladékgazdálkodási hatóság felállítását, amelynek hatásköre kiterjed a termék értéklánc ellenőrzésére is – mondta az MTI tudósítása szerint az államtitkár.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei