2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Duna-Kőrös - Maros-Tisza Regionális Együttműködési konferencia Császártöltésen

Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 23., 09:35

Idén Bács-Kiskun megye adja a soros elnököt, így Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke választhatta ki a Duna-Kőrös-Maros-Tisza Regionális Együttműködés közgyűlése helyszínéül Császártöltést. A Pincelakat Hotelben november 22-én megtartott konferenciára a közhasználatban DKMT Eurorégió néven elterjedt szervezet tagjai, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye (Magyarország);Arad, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megye (Románia);Vajdaság Autonóm Tartomány (Szerbia) küldtek szakembereket, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium is képviseltette magát a szinkrontolmácsolás mellett folyó tanácskozáson.

Az 1997. november 21-én alakult, területét tekintve 71 879 négyzetkilométer, 5,3 millió lakosú Eurorégiós együttműködés célja, hogy fejlessze és szélesítse a helyi közösségek és a helyi önkormányzatok közötti kapcsolatokat a gazdaság, az oktatás, a művelődés, a tudomány és a sport területén. Az összefogás segítse elő a térség bekapcsolódását az európai integráció folyamatába.

Az első előadó a Vajdaságból érkezett Tamara Zelenovic volt, aki a Kübekháza-Rábé új határátkelőhely megvalósítását mutatta be a döntéshozataltól a létesítmény átadásáig.

A prezentációban a határ mindkét oldalán élőket, szerbeket és magyarokat megszólítottak annak bemutatására, hogy a lakosság mennyire pozitíven fogadta a két ország jó kapcsolatainak kiteljesedését, amely az új határátkelőhely létesítésében is megmutatkozik. 


Az előadó külön fejezetet szentelt annak érzékeltetésére, hogy a határátkelőhöz vezető, teljesen új nyomvonalon vezető út milyen lehetőségeket kínál a további infrastrukturális fejlesztéseknek, a kapcsolódó úthálózat fejlesztésének.

Dékány Dóra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mint irányító hatáság koordinációs csoportvezetője az EU 2021-2027-es programozási időszakának sajátosságait ismertette.

Mint elhangzott, az EU Bizottsága a jogszabályi háttér módosítására már 2018 márciusában megtette a javaslatot, de ezt, élen az aktuális finn elnökséggel, a tagállamokkal még folyamatosan egyeztetik.

Jó hír, hogy a módosítás-tervezetek jelentős egyszerűsítésekre tesznek javaslatot, ami elsősorban a kedvezményezetteket érintheti majd. Ám az egyeztetési folyamatok nagyon lassan haladnak, a végleges változat 2020 végére születhet meg.

Dékány Dóra rámutatott:

ettől függetlenül a jövőre vonatkozó tervezéseket meg lehet kezdeni.

Idén a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a szerb hatóságnak jelezte, hogy olyan alulról jövő projektgenerálási folyamatot szeretne, ami elsősorban a területen élők többsége igényeit tükrözi, erre épülnének az egyes programok. A szakember szerint a regionális stratégia keretében turisztikai fejlesztéseket is szeretnének megvalósítani.

Dékány Dóra a Romániát-Magyarországot érintő programról szólva kiemelte, a román irányító hatóság és a magyar irányító hatóság között tavasz óta számos egyeztetés történt.

A román fél a programozási feladatok nagy részét külső szakértők bevonásával végzi. Ott a külső szakértők a tejes programot megírják, a feladatot területi alapon közelítik meg.

Magyar javaslat, hogy mindkét oldalon úgynevezett megyetárakat hozzanak létre, és ezek mentén történjen a fejlesztés. Ez kellő rugalmasságot adna a komplex programoknak. Azt is kezdeményezték: az eredetivel ellentétben több monitoring bizottsági ülést tartsanak, hogy a részfeladatok nyomon követése hatékonyabb legyen. Fontos kérdésnek tartják azt is, hogy a határátkelést miként tudnák felgyorsítani.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A Temesvárról érkezett Anca Lolescu a Román-Szerb határ menti együttműködés és fejlesztések főbb aspektusát mutatta be. Miután Szerbia még nem az unió tagja, a román tapasztalatok sok vonatkozásban a magyar tapasztalatokkal azonos képet mutatnak.

Csókási Eszter Anna, a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője a folyamatban lévő pályázatokat ismertette. A Konferencia a Titkárság 2020.04.01-2021. 03.31-ig tartó költségvetése elfogadásával zárult.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK