2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Egyre több beteget ment meg az újraélesztés – A helyes technikát oktatták a mentősök Kalocsán, az Újraélesztés Világnapján

Gazsó Rita  |  2019. 10. 16., 16:15

Tavaly volt az első év, amikor jelentősen javultak az újraélesztési mutatók. Helyszíni keringésmegállásnál ötezer alkalomból 4700 esetben kezdték meg az újraélesztést és mintegy ezerszer sikerrel is jártak. Ez messze jobb, mint a korábbi évek számai – mondta el a KALOhíreknek Szalai Attila mentőápoló az Újraélesztés Világnapjára szervezett nyílt napjukon.

Az újraélesztés Világnapjának apropóján rendeztek nyílt napot az Országos Mentőszolgálat Kalocsai Mentőállomása szerdán délelőtt. A Piactéren 10 óráig, ezt követően pedig a Mentőállomáson délig várták mindazokat, akik szerettek volna alaposabban megismerkedni az újraélesztés mikéntjével.

A mentősők az újraélesztéshez használt próbababákon modellezték az életmentő műveletet, amelyet a helyszínen ki is próbálhattak az érdeklődők.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A Mentőállomáson, ott tartózkodásunkkor egymás „kezébe adták a kilincset” a különböző korú gyerekcsoportok, iskolások, óvodások, de a felnőttek is. A legkisebbek színes krétarajzokkal színesítették a mentőállomás aszfalt udvarát, a nagyobbacskák pedig a mentőautókkal ismerkedhettek belülről.

A felnőttek és a gyerekek egyaránt - kortól függetlenül - szívesen kipróbálták az újraélesztést és bátran mondhatjuk, nagyon ügyesnek bizonyultak. 

A rendezvényről, magáról az Újraélesztés világnapjáról és a javuló statisztikáról Szalai Attila mentőápoló beszélt portálunknak.

Nem csak a Mentőszolgálat gondolt az Újraélesztés Világnapjára, a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma is saját programmal hívta fel a középiskolások figyelmét az életmentő művelet jelentőségére.

Itt az intézmény egyik teremben gyakorolhattak a diákok, akiket kellően pattogós ütemű zenei aláfestéssel próbáltak rávezetni az újraélesztéshez szükséges gyors tempóra.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés