2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Éltető természeti kincsünket ünnepelték a városházán – Víz világnapi konferencia Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 22., 12:03

A hagyományoknak megfelelően a Víz Világnapja alkalmával idén is ünnepi konferenciát szervezett a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. Kalocsai Üzemmérnöksége, Kalocsa Város Önkormányzata és a Magyar Hidrológiai Társaság Kalocsán. A városháza dísztermében március 21-én, 10 órától megtartott fórumra nem csak a szakmabeliek, de a járás polgármesterei, a téma iránt elkötelezett, más szakmák képviselői is meghívást kaptak.

A jó, kollegális hangulatú rendezvény előadói olyan izgalmas, közérdeklődésre számot tartó témákat dolgoztak fel, mint például a folyamatban lévő Harta-Dunapataj szennyvízrendszer fejlesztése, az ipari telephelyről bebocsátott szennyvíz minőségi és mennyiségi ellenőrzésének kiépítése, vagy a kiskőrösi termálkút létesítése. A tavalyi rekkenő hőség vízellátási gondjainak műszaki kihívásai szintén élénk érdeklődésre tartottak számot.


Forrás: Zsiga Ferenc

A rendezvény előtt Mátyus Zoltánt, a Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját kértük fel az ünnep méltatására.


A rendezvény résztvevőit a város nevében Lakatos Melinda alpolgármester köszöntötte, majd a szakma részéről Szigeti Attila, a főszervező Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója üdvözölte a vendégeket és ismertette a programot.

 

Az első előadást Rideg Kálmán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató szennyvízágazati üzemvezetője Harta-Dunapataj szennyvízrendszer fejlesztése címmel tartotta.
A prezentáció aktualitását az adta, hogy a két település alkotta konzorcium beruházásában jelenleg is folyamatban van a fejlesztés. A beruházás fontos része a hartai szennyvíztelep bővítése, szinte teljes felújítása, a tisztított szennyvíznek a Duna sodorvonalába történő vezetése. A témáról Dollenstein László, Harta polgármestere nemrégiben tájékoztatta portálunkat, így olvasóink ebben a kérdésben tájékozottak, új információ az előadás során nem hangzott el.

A hallgatóság nem szakmabeli részének ettől nehezebb feladatot jelentett Hangyáné Szabó Ágnes szennyvízágazati üzemvezető előadásának megértése, ugyanis a szakember az ipari telephelyről bebocsátott szennyvíz minőségi és mennyiségi ellenőrzésének kiépítéséről értekezett. Ám az előadás a laikusok figyelmét is felkeltette, hiszen a fenntartható fejlődés egyik fontos technikai, technológiai kérdéseiről esett szó.

Zsikla Róbertnek, a cég karbantartási vezetőjének a kiskőrösi termálkút létesítésével kapcsolatos előadása

Kalocsán azért volt különösen aktuális, mert a gyógyfürdő és uszoda területén is egy új termálkutat kell fúrni.

Mint elhangzott, a kiskőrösi tapasztalatokat a Kalocsán végzett munkálatoknál is hasznosítani tudják.


Forrás: Zsiga Ferenc

A következő előadást két szakember jegyezte. Vékony Béla ivóvíz-ágazati főmérnök és Khalifa Nordin ivóvíztechnológus Vízveszteségek a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató üzemeltetési területén címmel tartottak közös prezentációt.

A nap szakmai része Csiszár Endre, kecskeméti gépészmérnök Kihívások a Tass, Gudman-foki partiszűrési regionális vízbázis üzemeltetésében című előadásával zárult.

A 2019. évi kalocsai Víz világnapi rendezvény 12.30 órától már fehér asztal mellett folytatódott.  Ám az idei év „Vizet mindenkinek” szlogent a gyakorlatban annyival megtoldották, hogy természetesen az ünnepi ebédnél nem csak víz jutott mindenkinek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK