2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Emelkednek a temetői szolgáltatások díjai – A sírhelymegváltások ára nem változik

Illés György Cinó  |  2017. 03. 06., 14:59

A kalocsai köztemetőt üzemeltető Parkgondozó Kft. javaslatára emelkednek a temetői szolgáltatások díjai. Ezt alapvetően a minimálbéremelés hatásával, illetve a hétvégén a törvény szerint fizetendő 100%-os túlóradíjjal indokolta a képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalt előterjesztés. A hétvégén, illetve az üzemeltető munkarendjétől eltérő időpontban, munkanapon történő temetői szolgáltatás igénybevételének díja ugyanakkor közel háromszorosára emelkedik. Nem változnak viszont a sírhelymegváltások és a területhez kötődő díjak.

A legutóbbi testületi ülésen határozott a testület a temetői díjak megváltoztatásáról. E díjak rendezésére utoljára 2013-ban került sor, az akkor megállapított díjak 2014. január 1-jétől vannak hatályban.

A díjtételek közül az élőmunkához kapcsolódó tételek átlagosan mintegy 10%-kal történő emelését az előterjesztés a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelésével, illetve az ehhez szükséges fedezet megteremtésének szándékával indokolta.

A munkaszüneti és pihenőnapon temetői rendelkezésre állás díjaként fizetendő tétel – 10 ezerről 29 ezerre (!) történő – emelkedését az előterjesztés a hétvégén, illetve munkaszüneti napokon – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – a béren felül fizetendő 100% túlóra díjjal indokolta.

A HÉTVÉGI, 19 EZER FORINTOS SZOLGÁLTATÁSI DÍJEMELKEDÉS MIATT NÉPSZERŰBÉ VÁLHATNAK A HÉTKÖZNAP MEGTARTOTT TEMETÉSEK.

Az előterjesztés nem tért ki ugyanakkor a munkanapokon, de az üzemeltető munkarendjétől eltérő időpontban történő rendelkezésre állásért fizetendő díjra, amely nominálértéken ugyan „csak” 5.600 forinttal emelkedik, ám ez a korábbi 3.000 forintos díjhoz képest közel ugyanakkora emelkedést jelent.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek archív

Az üzemeltető csak azoknak a díjtételeknek az emelésére tett javaslatot, amelyekhez élőmunka ráfordítás kapcsolódik. Így

A SÍRHELYMEGVÁLTÁSOK, ILLETVE A TERÜLETHEZ KAPCSOLÓDÓ DÍJAK NEM EMELKEDNEK.

Az új díjak március 1-től hatályosak.

A kérdést megvitató, legutóbb testületi ülésen Török Ferenc úgy vélekedett, hogy a minden polgárt sújtó díjak emelése helyett a behajtások, elsősorban a más szolgáltatóktól, alvállalkozóktól beszedendő díjakat kellene növelni, hiszen szükség volna az utak felújítására, ami az önkormányzat cégének a feladata. Annál is inkább, hiszen ezek az alvállalkozók sokszor nehéz síremlékeket, betonkeverőt visznek be járműveiken, és úgy tudja, gyakran az általuk hátrahagyott hulladékot, földhalmokat is a parkgondozó embereinek kell rendbe tenniük, miközben e vállalkozók szerinte nagyon alulárazott szolgáltatást nyújtunk.

Én azt szeretném, hogy azok az alvállalkozók, akik szolgáltatnak, és ezért pénzt kapnak, azok a közteherviselésben vegyenek nagyobb részt – foglalta össze álláspontját Török.

Dr. Kiss Csaba jegyző annyiban árnyalta az elhangzottakat, hogy a temetőkről szóló jogszabály lehetővé teszi, hogy bizonyos tevékenységeket csak a temető fenntartója végezzen a temetőben. A vonatkozó kalocsai rendelet most is és már korábban is e szellemben íródott, így a Parkgondozó Kft. előnyösebb helyzetben van más vállalkozóknál. Azok bejárásának pedig van egy ára, amit lehet emelni, lehet csökkenteni, de a díjak most ennyik.

A javaslatot a pénzügyi, illetve a gazdasági bizottság támogatása mellett – 8 igen szavazattal és 4 tartózkodással – a testület elfogadta, így

AZ TEMETŐI SZOLGÁLTATÁSÁRAK AZ ALÁBBIAK SZERINT ALAKULTAK.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés