2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Emelkednek a temetői szolgáltatások díjai – A sírhelymegváltások ára nem változik

Illés György Cinó  |  2017. 03. 06., 14:59

A kalocsai köztemetőt üzemeltető Parkgondozó Kft. javaslatára emelkednek a temetői szolgáltatások díjai. Ezt alapvetően a minimálbéremelés hatásával, illetve a hétvégén a törvény szerint fizetendő 100%-os túlóradíjjal indokolta a képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalt előterjesztés. A hétvégén, illetve az üzemeltető munkarendjétől eltérő időpontban, munkanapon történő temetői szolgáltatás igénybevételének díja ugyanakkor közel háromszorosára emelkedik. Nem változnak viszont a sírhelymegváltások és a területhez kötődő díjak.

A legutóbbi testületi ülésen határozott a testület a temetői díjak megváltoztatásáról. E díjak rendezésére utoljára 2013-ban került sor, az akkor megállapított díjak 2014. január 1-jétől vannak hatályban.

A díjtételek közül az élőmunkához kapcsolódó tételek átlagosan mintegy 10%-kal történő emelését az előterjesztés a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelésével, illetve az ehhez szükséges fedezet megteremtésének szándékával indokolta.

A munkaszüneti és pihenőnapon temetői rendelkezésre állás díjaként fizetendő tétel – 10 ezerről 29 ezerre (!) történő – emelkedését az előterjesztés a hétvégén, illetve munkaszüneti napokon – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – a béren felül fizetendő 100% túlóra díjjal indokolta.

A HÉTVÉGI, 19 EZER FORINTOS SZOLGÁLTATÁSI DÍJEMELKEDÉS MIATT NÉPSZERŰBÉ VÁLHATNAK A HÉTKÖZNAP MEGTARTOTT TEMETÉSEK.

Az előterjesztés nem tért ki ugyanakkor a munkanapokon, de az üzemeltető munkarendjétől eltérő időpontban történő rendelkezésre állásért fizetendő díjra, amely nominálértéken ugyan „csak” 5.600 forinttal emelkedik, ám ez a korábbi 3.000 forintos díjhoz képest közel ugyanakkora emelkedést jelent.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek archív

Az üzemeltető csak azoknak a díjtételeknek az emelésére tett javaslatot, amelyekhez élőmunka ráfordítás kapcsolódik. Így

A SÍRHELYMEGVÁLTÁSOK, ILLETVE A TERÜLETHEZ KAPCSOLÓDÓ DÍJAK NEM EMELKEDNEK.

Az új díjak március 1-től hatályosak.

A kérdést megvitató, legutóbb testületi ülésen Török Ferenc úgy vélekedett, hogy a minden polgárt sújtó díjak emelése helyett a behajtások, elsősorban a más szolgáltatóktól, alvállalkozóktól beszedendő díjakat kellene növelni, hiszen szükség volna az utak felújítására, ami az önkormányzat cégének a feladata. Annál is inkább, hiszen ezek az alvállalkozók sokszor nehéz síremlékeket, betonkeverőt visznek be járműveiken, és úgy tudja, gyakran az általuk hátrahagyott hulladékot, földhalmokat is a parkgondozó embereinek kell rendbe tenniük, miközben e vállalkozók szerinte nagyon alulárazott szolgáltatást nyújtunk.

Én azt szeretném, hogy azok az alvállalkozók, akik szolgáltatnak, és ezért pénzt kapnak, azok a közteherviselésben vegyenek nagyobb részt – foglalta össze álláspontját Török.

Dr. Kiss Csaba jegyző annyiban árnyalta az elhangzottakat, hogy a temetőkről szóló jogszabály lehetővé teszi, hogy bizonyos tevékenységeket csak a temető fenntartója végezzen a temetőben. A vonatkozó kalocsai rendelet most is és már korábban is e szellemben íródott, így a Parkgondozó Kft. előnyösebb helyzetben van más vállalkozóknál. Azok bejárásának pedig van egy ára, amit lehet emelni, lehet csökkenteni, de a díjak most ennyik.

A javaslatot a pénzügyi, illetve a gazdasági bizottság támogatása mellett – 8 igen szavazattal és 4 tartózkodással – a testület elfogadta, így

AZ TEMETŐI SZOLGÁLTATÁSÁRAK AZ ALÁBBIAK SZERINT ALAKULTAK.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”
2024-04-09 16:24:00
Cziffra György, a 20. század egyik legnagyobb zongoraművésze szabad lélek volt, aki nem ismert határokat sem a művészetben, sem az országok között. Az emlékére rendezett koncert az ő szellemét idézi: bátor és örömteli kalandozás a műfajok között, mindig a legmagasabb színvonalon. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK