2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Emelkednek a temetői szolgáltatások díjai – A sírhelymegváltások ára nem változik

Illés György Cinó  |  2017. 03. 06., 14:59

A kalocsai köztemetőt üzemeltető Parkgondozó Kft. javaslatára emelkednek a temetői szolgáltatások díjai. Ezt alapvetően a minimálbéremelés hatásával, illetve a hétvégén a törvény szerint fizetendő 100%-os túlóradíjjal indokolta a képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalt előterjesztés. A hétvégén, illetve az üzemeltető munkarendjétől eltérő időpontban, munkanapon történő temetői szolgáltatás igénybevételének díja ugyanakkor közel háromszorosára emelkedik. Nem változnak viszont a sírhelymegváltások és a területhez kötődő díjak.

A legutóbbi testületi ülésen határozott a testület a temetői díjak megváltoztatásáról. E díjak rendezésére utoljára 2013-ban került sor, az akkor megállapított díjak 2014. január 1-jétől vannak hatályban.

A díjtételek közül az élőmunkához kapcsolódó tételek átlagosan mintegy 10%-kal történő emelését az előterjesztés a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelésével, illetve az ehhez szükséges fedezet megteremtésének szándékával indokolta.

A munkaszüneti és pihenőnapon temetői rendelkezésre állás díjaként fizetendő tétel – 10 ezerről 29 ezerre (!) történő – emelkedését az előterjesztés a hétvégén, illetve munkaszüneti napokon – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – a béren felül fizetendő 100% túlóra díjjal indokolta.

A HÉTVÉGI, 19 EZER FORINTOS SZOLGÁLTATÁSI DÍJEMELKEDÉS MIATT NÉPSZERŰBÉ VÁLHATNAK A HÉTKÖZNAP MEGTARTOTT TEMETÉSEK.

Az előterjesztés nem tért ki ugyanakkor a munkanapokon, de az üzemeltető munkarendjétől eltérő időpontban történő rendelkezésre állásért fizetendő díjra, amely nominálértéken ugyan „csak” 5.600 forinttal emelkedik, ám ez a korábbi 3.000 forintos díjhoz képest közel ugyanakkora emelkedést jelent.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek archív

Az üzemeltető csak azoknak a díjtételeknek az emelésére tett javaslatot, amelyekhez élőmunka ráfordítás kapcsolódik. Így

A SÍRHELYMEGVÁLTÁSOK, ILLETVE A TERÜLETHEZ KAPCSOLÓDÓ DÍJAK NEM EMELKEDNEK.

Az új díjak március 1-től hatályosak.

A kérdést megvitató, legutóbb testületi ülésen Török Ferenc úgy vélekedett, hogy a minden polgárt sújtó díjak emelése helyett a behajtások, elsősorban a más szolgáltatóktól, alvállalkozóktól beszedendő díjakat kellene növelni, hiszen szükség volna az utak felújítására, ami az önkormányzat cégének a feladata. Annál is inkább, hiszen ezek az alvállalkozók sokszor nehéz síremlékeket, betonkeverőt visznek be járműveiken, és úgy tudja, gyakran az általuk hátrahagyott hulladékot, földhalmokat is a parkgondozó embereinek kell rendbe tenniük, miközben e vállalkozók szerinte nagyon alulárazott szolgáltatást nyújtunk.

Én azt szeretném, hogy azok az alvállalkozók, akik szolgáltatnak, és ezért pénzt kapnak, azok a közteherviselésben vegyenek nagyobb részt – foglalta össze álláspontját Török.

Dr. Kiss Csaba jegyző annyiban árnyalta az elhangzottakat, hogy a temetőkről szóló jogszabály lehetővé teszi, hogy bizonyos tevékenységeket csak a temető fenntartója végezzen a temetőben. A vonatkozó kalocsai rendelet most is és már korábban is e szellemben íródott, így a Parkgondozó Kft. előnyösebb helyzetben van más vállalkozóknál. Azok bejárásának pedig van egy ára, amit lehet emelni, lehet csökkenteni, de a díjak most ennyik.

A javaslatot a pénzügyi, illetve a gazdasági bizottság támogatása mellett – 8 igen szavazattal és 4 tartózkodással – a testület elfogadta, így

AZ TEMETŐI SZOLGÁLTATÁSÁRAK AZ ALÁBBIAK SZERINT ALAKULTAK.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK