2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Emlékmeccsel emlékeztek

Emlékmeccsel emlékeztek
Tamás Ferenc  |  2021. 09. 27., 14:55

Szeptember 22-én, Kalocsán randevúztak azok a dicső elődök, akik még közöttünk lehetnek az 1961-ben középiskolás bajnokságot nyert kalocsai I. István Gimnázium csapatából, amely Budapesten országos döntőt nyert nagypályás labdarúgásban.

A jeles napon, a csapat még élő tagjai közül, Németh László, Szabóki László, dr. Béla Dénes, Tóth Ferenc kilátogattak a kalocsai temetőbe, ahol virágot helyeztek el egykori edzőik, Molnár Ferenc és Kiss György tanár uruk sírjánál, majd egy közösen elfogyasztott ebéd után az egykori Hunyadi pályán – korábbi csapatuk kedvenc gyakorlóhelyén a „gödörben” –(A szerk.) megtekintettek egy emlékmeccset a tiszteletükre, ahol a Szent István Gimnázium jelenlegi válogatottja a Méhecskék SE vegyescsapatával mérkőzött.
De nézzük sorjában! Az 1961-es Aranycsapat keretéből, ma már csupán tíz egykori focista él. Ők a következők: Tóth Ferenc, Németh László, dr. Hargitay Gábor, Bartal Lőrinc, Kovács Péter, Németh Ferenc, dr. Béla Dénes, Bálint Géza, Szabóki László, Lőz József. Akik elhunytak: Molnár Ferenc és Kiss György tanár urak az edzők, Radványi János, Boromisza Ignác, Horváth Imre, Wiedner József, Schurman Péter játékosok.

A csapat az 1961-es kiírású országos bajnokságot veretlenül nyerte meg, az országos négyes döntőig többek között a területi fináléba a Békést 6-1-re, a Szolnokot 5-0-ra lépte le, míg a Vác csapatát szintén 5-0-ra knockoutolta.

A fővárosban rendezett országos döntőben a Kisvárdai Bessenyei Gimnázium, az Esztergomi FG és a Zalaegerszegi Zrínyi Gimnázium csapatai voltak a mieink ellenfelei.

A Kisvárdát 2-1-re, az Esztergomot és a Zalaegerszeget is 3-1-re győzték le a kalocsaiak. Közbe a Kisvárda óvást nyújtott be ellenünk, de a megismételt meccsen is 2-1-re vertük őket, így végül aranyéremmel térhetett haza a csapat.

Az 1961-es döntő végeredménye

1. Kalocsai I. István Gimnázium             3        3       -        -        8-3       6
2. Kisvárdai Bessenyei Gimnázium        3         2       -        1       9-4       4
3. Esztergomi FG                                   3         -       1        2       6-12      1
4. Zalaegerszegi Zrínyi Gimnázium        3        -       1        2       4-8        1

De visszatérve a 60 (!) évvel későbbi kalocsai megemlékezésre, a Hunyadi pálya katlanjában az egykori gimi csapat csapatkapitánya, Szabóki László köszöntötte az emlékmeccs két csapatát, a gimi jelenlegi válogatottját és a Méhecskék SE fiataljait. Az Aranycsapat kapitánya köszöntőjében emlékezett a régi idők dicső pillanataira, az akkori foci varázsára, volt igazgatóik és tanáraik támogatására és azokra a társakra is, akik ma már nem lehetnek közöttük. Büszkén gondolt vissza páratlan eredménysorukra, a döntő emlékezetes mozzanataira, egyben jelezte a mai fiatalok felé, hogy azt a bizonyos marsallbotot mindenki a tarisznyájában hordozza, csak tudni kell élni vele. Ezt követően elvégezte az „emlékmeccs” kezdőrúgását a megjelentek tapsa mellett, akik soraiban többek között ott volt Kalocsa város polgármestere dr. Filvig Géza és Perity Lajos a kalocsai Szent István Gimnázium jelenlegi igazgatója is.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021-10-20 13:18:23
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!