2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Emlékmeccsel emlékeztek

Emlékmeccsel emlékeztek
Tamás Ferenc  |  2021. 09. 27., 14:55

Szeptember 22-én, Kalocsán randevúztak azok a dicső elődök, akik még közöttünk lehetnek az 1961-ben középiskolás bajnokságot nyert kalocsai I. István Gimnázium csapatából, amely Budapesten országos döntőt nyert nagypályás labdarúgásban.

A jeles napon, a csapat még élő tagjai közül, Németh László, Szabóki László, dr. Béla Dénes, Tóth Ferenc kilátogattak a kalocsai temetőbe, ahol virágot helyeztek el egykori edzőik, Molnár Ferenc és Kiss György tanár uruk sírjánál, majd egy közösen elfogyasztott ebéd után az egykori Hunyadi pályán – korábbi csapatuk kedvenc gyakorlóhelyén a „gödörben” –(A szerk.) megtekintettek egy emlékmeccset a tiszteletükre, ahol a Szent István Gimnázium jelenlegi válogatottja a Méhecskék SE vegyescsapatával mérkőzött.
De nézzük sorjában! Az 1961-es Aranycsapat keretéből, ma már csupán tíz egykori focista él. Ők a következők: Tóth Ferenc, Németh László, dr. Hargitay Gábor, Bartal Lőrinc, Kovács Péter, Németh Ferenc, dr. Béla Dénes, Bálint Géza, Szabóki László, Lőz József. Akik elhunytak: Molnár Ferenc és Kiss György tanár urak az edzők, Radványi János, Boromisza Ignác, Horváth Imre, Wiedner József, Schurman Péter játékosok.

A csapat az 1961-es kiírású országos bajnokságot veretlenül nyerte meg, az országos négyes döntőig többek között a területi fináléba a Békést 6-1-re, a Szolnokot 5-0-ra lépte le, míg a Vác csapatát szintén 5-0-ra knockoutolta.

A fővárosban rendezett országos döntőben a Kisvárdai Bessenyei Gimnázium, az Esztergomi FG és a Zalaegerszegi Zrínyi Gimnázium csapatai voltak a mieink ellenfelei.

A Kisvárdát 2-1-re, az Esztergomot és a Zalaegerszeget is 3-1-re győzték le a kalocsaiak. Közbe a Kisvárda óvást nyújtott be ellenünk, de a megismételt meccsen is 2-1-re vertük őket, így végül aranyéremmel térhetett haza a csapat.

Az 1961-es döntő végeredménye

1. Kalocsai I. István Gimnázium             3        3       -        -        8-3       6
2. Kisvárdai Bessenyei Gimnázium        3         2       -        1       9-4       4
3. Esztergomi FG                                   3         -       1        2       6-12      1
4. Zalaegerszegi Zrínyi Gimnázium        3        -       1        2       4-8        1

De visszatérve a 60 (!) évvel későbbi kalocsai megemlékezésre, a Hunyadi pálya katlanjában az egykori gimi csapat csapatkapitánya, Szabóki László köszöntötte az emlékmeccs két csapatát, a gimi jelenlegi válogatottját és a Méhecskék SE fiataljait. Az Aranycsapat kapitánya köszöntőjében emlékezett a régi idők dicső pillanataira, az akkori foci varázsára, volt igazgatóik és tanáraik támogatására és azokra a társakra is, akik ma már nem lehetnek közöttük. Büszkén gondolt vissza páratlan eredménysorukra, a döntő emlékezetes mozzanataira, egyben jelezte a mai fiatalok felé, hogy azt a bizonyos marsallbotot mindenki a tarisznyájában hordozza, csak tudni kell élni vele. Ezt követően elvégezte az „emlékmeccs” kezdőrúgását a megjelentek tapsa mellett, akik soraiban többek között ott volt Kalocsa város polgármestere dr. Filvig Géza és Perity Lajos a kalocsai Szent István Gimnázium jelenlegi igazgatója is.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK