2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Extrém alacsony vízállás után újra indult a dunai hajózás – A gabona, napraforgó, kukorica vízi szállításához nagyon várták az áradást

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 22., 14:35

A Duna július végi, augusztusi extrém alacsony vízállása jelentősen hátráltatta, egyes helyeken, például Kalocsánál, Bajánál csak komoly korlátozások mellett tette lehetővé a hajózást a legnagyobb folyónkon. A szállodahajók utasainak elmaradása, a kikötők kihasználtságának, így bevételeinek csökkenése azonban még így is a kisebb bajnak számít. Nagyobb probléma, hogy a gabona betakarítása után a vízi árufuvarozók jó esetben a hajó és uszály kapacitásuk egyharmadát tudták kihasználni. Miközben a hajókat kényszerűségből lehorganyozták, a személyzetet szabadságra küldték, az alacsony vízállás miatt nem teljesíthető megrendeléseik száma tovább gyarapodott. Július elején még úgy látszott, idén minden adott a vártnál nagyobb vízi szállítási igények kielégítéséhez; van elegendő számú hajó és személyzet, de augusztus elejére már csak éppen a kellő vízmennyiség hiányzott a mederből.

A zátonyok, homokpadok szerelmeseinek más miatt lesz emlékezetes az idei nyár, mint a vízi árufuvarozóknak és a szállodahajókat, idegenforgalmi vállalkozásokat üzemeltetőknek. Jól emlékszünk még arra, hogy a Duna augusztusban mért, extrém alacsony, 15 évvel ezelőttihez hasonló vízállása és a víz magas hőmérséklete még a Paksi Atomerőmű működését is veszélyeztette.

Nagy László, a bajai kikötőt működtető BOKK Kft. vezetője portálunknak arról számolt be: már az idei első félév forgalma is gyenge volt, de abban bíztak, hogy az exportot ösztönző forintárfolyam, a jó közepes gabonatermés növeli majd a rendelkezésre álló vízi szállítói kapacitás kihasználtságát.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ebbe szólt bele a természet, az alacsony vízállás miatt, bő egy hónapig csak az áruforgalom egy kis hányada zajlott vízen. A szakember kérdésünkre elmondta: a szabályok szerint az áruszállítást végző hajóknak 250 centiméteres merülést kell biztosítani a mederben, de ez a kis vízállás miatt a Duna több szakaszán nem teljesült.

Nem maradt más, mint hogy könnyítettek a rakományon, a hajókat, uszályokat 160 centiméteres merülésig rakták. Így azonban a megrendelő már meggondolta, hogy ilyen gazdaság mutatók mellett érdemes-e a vízi szállítást választani.

Több partner éppen ilyen okok miatt vasúton, illetve kamionon juttatta célba a sürgősen leszállítandó árut.

Mint megtudtuk, a vis major helyzetek kezelésére, az így jelentkező plusz költségek viselésének megosztására vannak szabályok, így az alacsony vízállás okozta veszteségek adott esetben megoszlanak a megrendelők és a vízi fuvarozó cégek között.

A hivatalos dunai vízállás szerint augusztus 21-én, pénteken a Duna vízállása Bajánál a hibahatárral együtt 100 centiméter körül alakul, míg egyes augusztusi napokon 75 centiméteres, vagy ez alatti vízállást mértek. A Duna vízgyűjtő területén már megindult, nálunk vasárnaptól, hétfőtől várható esőzések tovább növelik a Duna vízszintjét. Így mire a napraforgót és a kukoricát betakarítják, már nem lesz akadálya annak, hogy ezeket a terményeket és a gabonát a bajai és a Foktő-Barákai kikötőből vízi úton juttassák a távolabbi kikötőkbe, vagy onnan fogadjanak hajókat.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós 
termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK