2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Felülvizsgálják a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból származó támogatásokat – Fontos TEIT megbeszélés a virtuális térben

Felülvizsgálják a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból származó támogatásokat – Fontos TEIT megbeszélés a virtuális térben
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 19., 08:24

Ahogy már megszokhattuk, a koronavírus-járvány miatt mások mellett a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) is rendszeresen a virtuális térben tartja megbeszéléseit. Sőt, legutóbb egy nemzetközi, az atomerőművek leszereléséről tartott nemzetközi konferenciába kapcsolódott be íj módon a Társulás elnöke, dr. Filvig Géza, aki a március 16-i, a TEIT-et jelentősen érintő megbeszélésről Facebook bejegyzésben tájékoztatta a nyilvánosságot. A témában jártasak előtt nyilvánvaló, nem kevesebbről van szó, minthogy a TEIT a vonatkozó jogszabályok és az egyeztetések alapján milyen támogatási összegből gazdálkodhat.

Dr. Filvig Géza a közösségi médiában, politikusi profilja alatt ezt írja:

„Gáncs Istvánnal, a TEIT alelnökével ma online megbeszélésen vettünk részt. Az egyeztetés témája: az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulások Központi Nukleáris Pénzügyi alapból származó támogatási rendszerének felülvizsgálata.
A súlyos járványhelyzet új kapcsolatteremtési helyzeteket hoz magával. Személyesen sajnos nem, de így az online térben mégis „találkozhattunk” az ország távolabbi pontjain élő elnöktársainkkal, valamint Süli Jánossal, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterrel, Kovács Pállal, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárral, Steiner Attilával, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral, Kádár Andrea Beatrixszal, energiapolitikáért felelős helyettes államtitkárral és Rétvári Bencével, országgyűlési képviselővel. Bízom benne, hogy az elnöktársakkal kezdeményezett folytatódik majd a jövőben!” –áll a bejegyzésben.


Forrás: Filvig Géza / Facebook


Ahogy korábban már írtunk róla, az Atomtörvény 1998. január 1-jével létrehozta a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot (KNPA), amely a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésének, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásának és a nukleárisüzemanyag-ciklus lezárásának, továbbá a nukleáris létesítmények leszerelésével összefüggő feladatoknak a finanszírozását biztosító, elkülönített állami pénzalap.

Számunkra lényeges, hogy ebből a pénzalapból támogatják az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulásokat, tehát a TEIT-et is.
A Központi Nukleáris Pénzügyi Alappal az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felügyeletére kijelölt miniszter rendelkezik, a KNPA kezelő szerve a kijelölt miniszter által vezetett minisztérium (jelenleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium).

Az Atomtörvény 10/A. §-ának (2) bekezdése és 62. §-ának (3) bekezdése lehetőséget ad arra, hogy a radioaktív hulladéktároló, valamint a kiégett üzemanyag átmeneti és végleges tároló engedélyese a tárolónak helyt adó település vagy települések (és az azzal területileg határos települések), valamint a tároló létesítésével kapcsolatos kutatófúrások által érintett települések lakosságát a törvényben előírt tájékoztatási kötelezettsége mellett az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulások útján is rendszeresen tájékoztathatja.

AZ ATOMTÖRVÉNY 10/A. §-ÁNAK (2) BEKEZDÉSE KIMONDJA, HOGY A TÁRSULÁSOKNAK A TÁROLÓHOZ VAGY A TERVEZETT TÁROLÓHOZ KÖTÖTTEN A KNPA-BÓL TÁMOGATÁS ADHATÓ, ILLETVE MEGHATÁROZZA, HOGY MILYEN CÉLOKRA HASZNÁLHATÓ FEL: TÁJÉKOZTATÁS, ELLENŐRZÉS, MŰKÖDÉS ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS.

A Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulásoknak nyújtott támogatások szabályairól szóló 214/2013. (VI. 21.) Korm. rendelet 2. §-a és 1. melléklete alapján a társulásokkal kötött szerződések tartalmazzák

A TÁMOGATÁS TELJES ÖSSZEGÉBŐL AZ ADOTT TÁRSULÁSNAK JUTÓ HÁNYADOT, VALAMINT A TÁRSULÁSOK ELLENŐRZÉSI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI FELADATAIT.

Dr. Filvig Géza és a többi társulás elnöke tehát jelentős, érdekérvényesítő egyeztető tárgyaláson vett részt március 16-án, a virtuális térben. Amint a TEIT-nek biztosított támogatási összeg véglegessé válik, arról tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei