2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Felülvizsgálják a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból származó támogatásokat – Fontos TEIT megbeszélés a virtuális térben

Felülvizsgálják a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból származó támogatásokat – Fontos TEIT megbeszélés a virtuális térben
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 19., 08:24

Ahogy már megszokhattuk, a koronavírus-járvány miatt mások mellett a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) is rendszeresen a virtuális térben tartja megbeszéléseit. Sőt, legutóbb egy nemzetközi, az atomerőművek leszereléséről tartott nemzetközi konferenciába kapcsolódott be íj módon a Társulás elnöke, dr. Filvig Géza, aki a március 16-i, a TEIT-et jelentősen érintő megbeszélésről Facebook bejegyzésben tájékoztatta a nyilvánosságot. A témában jártasak előtt nyilvánvaló, nem kevesebbről van szó, minthogy a TEIT a vonatkozó jogszabályok és az egyeztetések alapján milyen támogatási összegből gazdálkodhat.

Dr. Filvig Géza a közösségi médiában, politikusi profilja alatt ezt írja:

„Gáncs Istvánnal, a TEIT alelnökével ma online megbeszélésen vettünk részt. Az egyeztetés témája: az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulások Központi Nukleáris Pénzügyi alapból származó támogatási rendszerének felülvizsgálata.
A súlyos járványhelyzet új kapcsolatteremtési helyzeteket hoz magával. Személyesen sajnos nem, de így az online térben mégis „találkozhattunk” az ország távolabbi pontjain élő elnöktársainkkal, valamint Süli Jánossal, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterrel, Kovács Pállal, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárral, Steiner Attilával, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral, Kádár Andrea Beatrixszal, energiapolitikáért felelős helyettes államtitkárral és Rétvári Bencével, országgyűlési képviselővel. Bízom benne, hogy az elnöktársakkal kezdeményezett folytatódik majd a jövőben!” –áll a bejegyzésben.


Forrás: Filvig Géza / Facebook


Ahogy korábban már írtunk róla, az Atomtörvény 1998. január 1-jével létrehozta a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot (KNPA), amely a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésének, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásának és a nukleárisüzemanyag-ciklus lezárásának, továbbá a nukleáris létesítmények leszerelésével összefüggő feladatoknak a finanszírozását biztosító, elkülönített állami pénzalap.

Számunkra lényeges, hogy ebből a pénzalapból támogatják az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulásokat, tehát a TEIT-et is.
A Központi Nukleáris Pénzügyi Alappal az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felügyeletére kijelölt miniszter rendelkezik, a KNPA kezelő szerve a kijelölt miniszter által vezetett minisztérium (jelenleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium).

Az Atomtörvény 10/A. §-ának (2) bekezdése és 62. §-ának (3) bekezdése lehetőséget ad arra, hogy a radioaktív hulladéktároló, valamint a kiégett üzemanyag átmeneti és végleges tároló engedélyese a tárolónak helyt adó település vagy települések (és az azzal területileg határos települések), valamint a tároló létesítésével kapcsolatos kutatófúrások által érintett települések lakosságát a törvényben előírt tájékoztatási kötelezettsége mellett az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulások útján is rendszeresen tájékoztathatja.

AZ ATOMTÖRVÉNY 10/A. §-ÁNAK (2) BEKEZDÉSE KIMONDJA, HOGY A TÁRSULÁSOKNAK A TÁROLÓHOZ VAGY A TERVEZETT TÁROLÓHOZ KÖTÖTTEN A KNPA-BÓL TÁMOGATÁS ADHATÓ, ILLETVE MEGHATÁROZZA, HOGY MILYEN CÉLOKRA HASZNÁLHATÓ FEL: TÁJÉKOZTATÁS, ELLENŐRZÉS, MŰKÖDÉS ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS.

A Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulásoknak nyújtott támogatások szabályairól szóló 214/2013. (VI. 21.) Korm. rendelet 2. §-a és 1. melléklete alapján a társulásokkal kötött szerződések tartalmazzák

A TÁMOGATÁS TELJES ÖSSZEGÉBŐL AZ ADOTT TÁRSULÁSNAK JUTÓ HÁNYADOT, VALAMINT A TÁRSULÁSOK ELLENŐRZÉSI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI FELADATAIT.

Dr. Filvig Géza és a többi társulás elnöke tehát jelentős, érdekérvényesítő egyeztető tárgyaláson vett részt március 16-án, a virtuális térben. Amint a TEIT-nek biztosított támogatási összeg véglegessé válik, arról tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK