2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Budamobil Cargo – Fél évszázad az innováció jegyében

Zsiga Ferenc  |  2018. 02. 24., 14:04

Ahogy egy jól működő járműipari vállalkozáshoz illik, február 23-án, pénteken stílusosan az egyik gyártócsarnokban tartották a Budamobil-Cargo Járműipari és Szolgáltató Kft. fennállása 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget. Szükség is volt a hatalmas csarnokra, mert aktív és nyugdíjas dolgozók százai, vendégek tucatjai érkeztek a retro helyszínre, ahol alkalmi tárlaton elevenítették fel a cég fél évszázados történetét. Ám hogy a 21. század technikáját és technológiáját is reprezentálják, a színpad jobb oldalán a Qualisport Racing Scaniája, a bal oldalon egy az angoloknak gyártott új takarmánykeverő adta a beszédes hátteret.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Tóth Dani / www.danitot.com

Miként a cég korábbi vezetője, Sziráki István és a posztot jó néhány éve betöltő fia, Sziráki Szilárd ügyvezető igazgató fogalmazott: az önálló export-import jármű felépítménygyártás mellett olyan jelentős külföldi vállalatok, mint a Schwarzmüller GmbH vagy a Jung GmbH beszállítója lett a cég. Bizonyítva, hogy a Budamobil-Cargo olyan magas műszaki szakértelemmel, technológiai tudással, felkészült szakemberekkel rendelkezik, akik az innováció melletti elkötelezettségnek köszönhetően fél évszázadon át, gazdasági recessziókat legyőzve bizonyították alkalmasságukat és rátermettségüket. Külön öröm volt, hogy az alapító atyák egyike, Sziráki István mellett még voltak olyan szakemberek az ünnepségen, akik fél évszázada szinte folyamatosan aktív részesei a nagy idők nagy eredményeinek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Tóth Dani / www.danitot.com

Miután Füstös Éva Font Sándor országgyűlési képviselőt, Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkárt, Varga Nellit, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagját, a járás polgármestereit és közigazgatási vezetőit köszöntötte, maga is hozzáadott egy kis információt a cég ötven éves történetéhez. Ám mint kiderült, mindezek csak emlékfoszlányok ahhoz képest, hogy Kalocsa emblematikus vállalkozása összességében milyen küzdelmes múltra tekint vissza. Például az ünnepség díszvendége, Marczinkó Zoltán István vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár 1968-ban csak éppen elkezdett óvodába járni, de a partnercégek vezetői még meg sem születettek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Tóth Dani / www.danitot.com

A cég történetét ki más, mint Sziráki István mondhatta el a leghitelesebben. A nyugdíjas szakember felidézte: a Budamobil- Cargo jelenlegi telephelyét 1968-ban vásárolta meg és egyszerűbb acélszerkezeti munkákkal és gépjármű felépítménygyártással indult meg a termelés. Később az osztrák SCHWARZMÜLLER GmbH, majd a német JUNG GmbH-nak is beszállítói lettek. 2008. júliusától a vállalat Kft-ként működik és lényegesen kibővítette a szolgáltatási körét. A meglévő profil mellet (járműfelépítmény és haszonjármű gyártása, mezőgazdasági gépgyártás), könnyű és nehéz acélszerkezeti munkákat valamint ipari csarnokok komplett kivitelezését is vállalják a tervezésről a kulcsátadásig. A vállalat immár kereskedelmi és logisztikai szolgáltatásokkal is foglalkozik.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Tóth Dani / www.danitot.com

Azt már Sziráki Szilárdtól hallhattuk, hogy a szövetkezetiből társasági formára váltó Budamobil a Linde AG több gázkitermelő telep projektjéhez is szállított acélszerkezeteket, levegő leválasztó boksz rendszereket.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Tóth Dani / www.danitot.com

A cég építőipari tevékenységeket is támogat, acélszerkezeteket készít, könnyűszerkezeteket épít. Mutatói közül az sem elhanyagolható, hogytöbb mint 6,5 hektáros telephelyen, az iroda és szociális épületeken felül több mint 10.000 négyzetméter beépített, 1-5 tonna teherbírású darukkal ellátott gyártócsarnokokban folyik a termelés, közel 120 fő részvételével. 

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Tóth Dani / www.danitot.com

A lemezanyag megmunkálása a DLB 16-os lemezvágó olló és 400 tonnás 6 méteres hajlító gépek segítségével történik. A számítógép vezérelt plazma és lángvágó berendezés specifikusabb alkatrészek gyártását segítik elő. Az alkatrészgyártásban előforduló forgástestek előállítását a forgácsoló üzem végzi. A cégünk az alkatrész megmunkálásán túl felületi védelemmel is ellátja alkatrészeit, a megrendelői igényeknek megfelelően. A fényezőműhely munkáját egy 14 méter hosszú, 4 méter széles szemcseszóró kabin segíti elő.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Tóth Dani / www.danitot.com

Az ünnepség résztvevői Font Sándor országgyűlési képviselő és Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkár is köszöntötte, gratulált az elért eredményekhez.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Tóth Dani / www.danitot.com

Az esemény végén Pityke László, a Magyar Iparszövetség alelnöke a jubileum alkalmából díszoklevelét adott át Sziráki Szilárdnak, majd a további sikeres ötven évet kívánt a cégnek.

Még több fotó >>>


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós 
termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK