2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fókuszban a meszesi Duna-part fejlesztése - Projektötleteket gyűjtöttek az Élhetőbb település pályázat megvalósításához

Fókuszban a meszesi Duna-part fejlesztése - Projektötleteket gyűjtöttek az Élhetőbb település pályázat megvalósításához
Zsiga Ferenc  |  2023. 03. 22., 08:25

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzatnál lévő TOP Plusz Élhető település című pályázaton indul Kalocsa Város Önkormányzata, az alapkoncepcióra vonatkozó támogatási kérelem benyújtásáról várhatóan március 30-án dönt a képviselő-testület. Mielőtt a pályázati csomag a grémium elé kerül, dr. Filvig Géza polgármester március 21-én délelőtt a legnagyobb fejlesztési célterületre, a meszesi önkormányzati üdülőhöz, a hajókikötővel szembeni sétányhoz invitálta a város egyesületeinek, civil szervezeteinek vezetőit, hogy javaslataikat már a tervezés stádiumában figyelembe tudják venni. A szabadtéri esemény a városházán folytatódott, ahol a Bács-Kiskun Vármegyei Fejlesztési Ügynökség munkatársai úgynevezett fókuszcsoportos videó interjú keretében ismertették a kalocsai lehetőségeket és várták a részletek kidolgozásánál felhasználható ötleteket.

Dr. Filvig Géza a megjelentek köszöntése után felvázolta, hogy ugyan a fejlesztéssel érintett terület egy nemzetközileg ismert vízi út, turistaútvonal mentén helyezkedik el, de most elsősorban a lakossági igényeket szeretnék kielégíteni. A város egy olyan színvonalas közösségi teret kíván kialakítani, ahol a kalocsaiak és az ide látogatók gyönyörű, természet közeli környezetben, biztonságosan tudják a szabadidejüket eltölteni, és ahová a kulturális programok egy részét is ki lehet majd vinni.

A polgármester emlékeztetett, hogy lakosság az alapvető célkitűzésről már kifejthette a véleményét. A közösségi médiában feltett kérdésre, hogy a Duna-parton legyen-e egy gépjárműforgalom elől elzárt sétány, a válaszadók többsége igennel válaszolt, üdvözölte az elképzelést. Ennek megfelelően az alapkoncepcióban egy sétány, a szállodahajókat is kiszolgáló buszparkoló kialakítása szerepel megfelelő útburkolattal, utcabútorokkal, a közművek esztétikus kialakításával.

Dr. Filvig Géza a helyszín bejárásakor elmondta: a hullámpala oldalú csónakház egy olyan magántulajdonban lévő épület, amelynek az engedélyezésére nem találtak dokumentumokat a polgármesteri hivatalban. A tulajdonosok úgy nyilatkoztak, hogy a tulajdonjogot átadják az önkormányzatnak. A csónakház helyén egy szabadtéri színpadot szeretnének építeni. Az ehhez közeli épületből pedig egy olyan közösségi helyet kívánnak kialakítani, amelyben a város értékeit alkalomszerűen lehet bemutatatni, és a kalocsai egyesületek, civil szervezetek közösségi találkozók céljára használhatnák.

Mint elhangzott, a fejlesztés további eleme, hogy az érsekkertben egy jó minőségű, 800 méter hosszú futópálya, a Csillás parkban egy nyilvános illemhely, mosdó épülne. Továbbá ugyan ezen pályázat keretében a kórházi buszmegállók egymással szembeni két váróhelyiségét újítanák fel. A pályázat ezekkel a fő projektelemekkel kerülne benyújtásra, majd amikor a kiviteli tervek kidolgozására kerül a sor, akkor lehet a most elhangzó projektötleteket, észrevételek, javaslatokat hasznosítani. Az elnyerhető pályázati összeg 750 millió forint – zárta tájékoztatását a polgármester, hozzátéve: a későbbiekben erre a fejlesztésre felfűzve szeretnének egy kishajó kikötőt építeni, és az evezős egyesülettel egyeztetve azon is el kell gondolkodni, hogy az evezősök bázisa hol legyen.

A polgármester kérdésre válaszolva elmondta:

Sajnálatos módon ennek a pályázatnak a beadási határidejét már két alkalommal elhalasztották, mivel ez is az EU Felzárkóztatási Programjából lenne finanszírozva. Miután ez a forrás bizonytalan, ismeretei szerint olyan szándék van, hogy a kormány ezt az összeget Kalocsának megelőlegezi. A tervezett menetrend szerint a képviselő-testület március 30-án dönt az alapkoncepció benyújtásáról, a nyár folyamán lehet szó a támogatási szerződés aláírásáról, a tervek pontosításáról. A város ősszel szeretné elkezdeni a munkálatokat. Ezek a nem engedélyköteles futópálya kialakításával, a két kórházi buszváró felújításával és a Csillás parki nyilvános WC, mosdó kialakításával indulnának. A Duna-parton a közművek föld alá süllyesztése, esztétikus formában való átépítése és a további munkálatok már egy hosszadalmasabb folyamat részét képezik."

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A fórumon a város két cégének vezetője, Dr. Jéri Tamás és Zsikó Zoltán is megjelent, ami előre vetíti, hogy a fejlesztéssel érintett ingatlanokat, területet a Vagyonhasznosítási Kft. veszi át üzemeltetésre, a kulturális programokról, szabadtéri rendezvényekről pedig az Innovációs és Közművelődési Központ gondoskodik.

A fórum a városházán az úgynevezett fókuszcsoportos video interjúval folytatódott. Ennek keretében Dóka Gábor, a Bács-Kiskun Vármegyei Fejlesztési Ügynökség szakmai vezetője és munkatársa, Korsós Anna mutatta be a kalocsai fejlesztési lehetőségeket, majd a jelenlévő egyesületek, civil szervezetek vezetői mellett Bóbis Attila rendőr alezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője, Szabolcs Tibor Zoltán rendőr őrnagy, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Paksi Rendőr Örs vezetője mutatkozott be, és mondták el a fejlesztésekkel kapcsolatos, a szervezők által hasznosnak ítélt észrevételeiket.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>