2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Föloszlott a megyei cigány önkormányzat – Évtizedekre eladósítják a Bács-Kiskun megyei romákat?

Föloszlott a megyei cigány önkormányzat – Évtizedekre eladósítják a Bács-Kiskun megyei romákat?
Illés György Cinó  |  2020. 10. 17., 09:17

Már a néhány hete Kalocsán megtartott éves, megyei roma közmeghallgatáson is feszült pillanatokat hozott a megyei vezetőségen belüli szembenállás. Az akkori személyeskedésektől sem mentes felszólalások már a megyei szintű csata előzménye lehettek, hiszen annak a vitának a főszereplője az önfeloszlatást kezdeményező megyei alelnök volt. A testület feloszlása után új választás jöhet, amelynek hetvenmilliós költségét a megyei önkormányzatnak kell fedeznie, így évtizedekig az inkasszó viheti el a normatív támogatásaikat, és elesnek a pályázatok adta lehetőségektől is.

A Bács-Kiskun megyei cigány önkormányzat feloszlásáról a „Becstelen árulás! Eladták és eladósították a Bács-Kiskun megyei cigányokat” című, október 10-én közzétett cikkében a C-1.hu cigány közéleti portál ad hírt, már címében is pártállást foglalva.
A cikk bevezetője szerint Kolompár Orbán visszatéréséhez a hozzászólásával a megyei cigány önkormányzat Kalocsán tartott közmeghallgatásán is indulatokat kiváltó Burai Béla és a cikk által„áljobboldaliként” aposztrofált CÖCE asszisztált.

A portál szerint a tavaly októberben a FIROSZ színeiben indult Horváth Szilvesztert – az eddigi megyei elnököt –„saját emberei adták el egy titokzatos háttéralku kapcsán”.

„ISMÉT A NAGYPOLITIKA ÁLDOZATA LETT A LEGSZEGÉNYEBB HAZAI NEMZETISÉG”

– vonja le a következtetést a cikk írója, azt állítva, hogy Kolompár Orbán és Agócs János komisszárjai FELOSZLATTÁK a megyei roma önkormányzatot.[kiemelés az eredetiben – A szerk.]

Az időközi választásokat hamarosan kiírják.
Amint Horváth Szilveszter elnökre hivatkozva a hivatkozott cikk írja,

AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁS KÖLTSÉGE TÖBB MINT 70 MILLIÓ FORINT LESZ. EZT AZ ÖSSZEGET AZ ÁLLAM A KÖVETKEZŐ MEGYEI ROMA ÖNKORMÁNYZATTAL FOG MEGTÉRÍTTETNI,

mivel a képviselőtestület feloszlása a képviselők hibájából ered.
Az önfeloszlatást kimondó rendkívüli közgyűlésen Burai Béla állítólag azt mondta, hogy a több mint 70 millió forintos tartozást „ő majd megoldja”.

Egy neve elhallgatását kérő, könnyeivel küszködő települési RNÖ vezetőre hivatkozva Horváth Szilveszter elnöki munkásságát úgy jellemzik, hogy Horváth több évtizede áll a Bács-Kiskun megyei roma érdekképviselet élén, a megelőző két ciklusban is eredményesen végezte elnöki munkáját a térségben.

Végzetes hiba – A koronavírus verte szét a lendületes roma szervezetet, a Firoszt?

A cigány portál cikke idézi a Bács-Kiskun megyei roma vezető, Horváth Szilveszter közösségi médiás video-bejelentkezésében elhangzottakat:

MINDEN BAJ A FIROSZ SZÉTHULLÁSÁVAL KEZDŐDÖTT, AMELYET AGÓCS JÁNOS IDÉZET ELŐ, AMIKOR – IDÉZZÜK –„ELADTA A FIROSZRA SZAVAZÓ CIGÁNYOKAT A BALOLDALNAK”.

Amikor a Lungo Drom ellen megszerveztem a megyét a FIROSZ égisze alatt, még álmomban sem gondoltam, hogy egy év alatt ez a szervezet nagyobb károkat fog okozni a hazai cigányságnak, mint elődeik”
– mondta a videóban a történtek kapcsán Horváth Szilveszter.

A megyei elnök emlékeztet Agócsnak a koronavírus első hulláma idején tett, téves bejelentésére, amellyel

1200 KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT VEZETŐIT SODORTA VESZÉLYBE,AMIKOR KIJELENTETTE, HOGY MINDEN ROMA CSALÁDNAK JÁR TÖBB EZER FORINT ÉLELMISZERRE ÉS FERTŐTLENÍTŐSZERRE.

Az elnök szerint a végleges következmények még nem láthatóak, de

A VISSZAJELZÉSEK ALAPJÁN KÖZEL 100 TELEPÜLÉSI ROMA ÖNKORMÁNYZAT SZŰNHET MEG ORSZÁGOSAN AGÓCS HIBÁJÁBÓL.

A települési vezetők ugyanis hittek a Firosz-elnöki bejelentésének és elköltötték a forrásaikat, szabálytalanul – idézte föl az elnök a járvány első hulláma idején történteket, az önfeloszlatással kapcsolatban pedig a konstruktív együttműködést hiányolta, amire szerinte számos lehetősége lett volna a képviselőknek, amennyiben pedig az ellene irányuló vádjaik megállták volna a helyüket, akkor méltatlansági eljárást is indíthattak volna.

Harminc évig „béna kacsa”

Az elnök az ellene felhozottakat koholt vádaknak mondta, és többször felvilágosítottaa megyei roma képviselőket az oszlatás következményeirőlés az azzal járó költségek nagyságáról, de – az elnök szavai szerint – az önös érdekeket szolgáló hatalomátvétel elhomályosította a józan ítélőképességüket.
Horváth Szilveszter szerint

A BÁCS-KISKUN MEGYEI ROMA ÖNKORMÁNYZAT TÖBB MINT HARMINC ÉVIG TELJESEN „BÉNA KACSA” ÜZEMMÓDBA KERÜL, UGYANIS A SZÁMLÁJUKAT INKASSZÓZNI FOGJÁK, ÉS EGYETLEN EGY PÁLYÁZATOT NEM LESZNEK KÉPESEK LEBONYOLÍTANI.

A testülettel együtt most leköszönő elnök szerint ezért az önfeloszlatást kikényszerítő képviselőknek személyesen is el kell számolniuk az általuk képviselt cigányság felé, nem bújhatnak el szervezeteik mögé.

A történtek előzménye lehetett a kalocsai városházán megtartott megyei cigány közmeghallgatás, amelyet heves közjáték színesített. Amint arról annak idején hírt adtunk, a kedélyeket a mostani önfeloszlatást kezdeményező Burai Béla alelnök hozzászólása borzolta föl, aki a közmeghallgatás közgyűléssé alakulását akarta indítványozni, amire azonban jogi lehetőség nem volt.

Burai Béla a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat 2020. évi közmeghallgatásán, Kalocsán
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Egy másik hozzászóló arról beszélt, hogy a megyei elnök körül elfogyott a levegő, „a barátaik bizalmát is elveszítette”.

Utólag világos, hogy e két felszólalás a megyei önkormányzat nem sokkal később bekövetkezett feloszlatásának az előszele volt, más jelenlévők azonban hangos tapssal álltak ki az elnök mellett.

A Kalocsai Koma Nemzetiségi Önkormányzat tegnap délután öt órától tartott közmeghallgatást, amelyről tudósítással készülünk.
Borítóképünkön: Horváth Szilveszter, a megyei cigány önkormányzat  elnöke a Kalocsán tartott megyei roma közmeghallgatáson, 2020. szeptember 21-én
Fotó: Illés györgy Cinó / KALOhírek 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés