2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Font Sándor: „Biztos vagyok abban, hogy Kalocsa város nyertese lesz a Szentháromság tér teljes felújításának és a feltárt kulturális örökség bemutatásának”

Font Sándor: „Biztos vagyok abban, hogy Kalocsa város nyertese lesz a Szentháromság tér teljes felújításának és a feltárt kulturális örökség bemutatásának”
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 15., 16:13

Font Sándor országgyűlési képviselő december 15-én, 11:30 órától a város főterén a Kalocsán napok óta a közérdeklődés homlokterében álló, egyesekben indulatokat kiváltó kérdésben, a Szentháromság tér további sorsáról, annak 100 évre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye használatba adásáról tartott sajtótájékoztatót. A képviselőt már érkezését megelőzően mintegy 30 fő érdeklődő-demonstráló várta a sajtó munkatársain kívül. A sajtótájékoztatót többen bekiabálással, kérdésekkel zavarták, holott Font Sándor egyértelművé tette: nem lakossági fórumot hívott össze, hanem sajtótájékoztatót tart. A képviselő egyik legfőbb üzenete az volt: megérti, hogy a lakosság türelme elfogyott, hiszen hosszú ideje és jelenleg is napi szinten okoz problémát a tér kikerülése. Ám ebben a kérdésben ciklusokon átívelően sem a korábbi, sem a jelenlegi önkormányzat nem kért tőle segítséget. Most viszont, az országgyűlés tegnapi szavazását követően Orbán Viktorral is sikerült átbeszélnie a kérdést

A miniszterelnök ígéretét bírja arra vonatkozóan, hogy a tér kikerülésére szolgáló út tervezésére és annak kivitelezésének költségeire a központi költségvetésből biztosítanak forrást. Immár az önkormányzaton a sor, hogy megtalálja a legjobb ideiglenes és majdan végleges megoldást az elkerülő út nyomvonalára. Kalocsa nem szegényebb, hanem gazdagabb lesz azáltal, hogy a nemrégiben fellelt, ritkaságszámba menő egykori román kori templom bemutatásra kerülhet a tér már eddig is jelentős egyház - és művészettörténeti emlékei mellett.

Font Sándor leszögezte: a tér használatba adása az érsekségnek egyben azt is jelenti, hogy mind a feltárás, mind a beruházás az érsekség feladata és felelőssége. 

Font Sándor előjáróban felidézte:

Az elmúlt napokban újra vita tárgya lett Kalocsán, hogy mi történjen a Szentháromság térrel, hogyan folytatódjon annak régészeti feltárása, és a végső munkálatok befejezése. Szeretném jelezni, hogy ezzel a kérdéssel több cikluson át, több önkormányzat foglalkozott, de egyik sem tudott rá végérvényes választ adni. A parlament tegnapi döntését követően tiszta helyzet teremtődött: A tulajdonjog az önkormányzaté marad, az érsekség 100 évre megkapja a tér kezelői jogát, és elvégzi azt a beruházást, amely Magyarország egyik legnagyobb kulturális értékének a feltárását eredményezi. Ezt most még sokan kétkedve fogadják, de tény, hogy itt, a Szentháromság tér környezetében hazánk egyik legjelentősebb román kori kulturális kincsét találták meg. Ennek következtében a helyzet és a döntés egyértelmű: az érsekség a felelős a téren található építészeti örökség részét képező teljes körű feltárásért"- mondta a képviselő, hozzátéve:

Nem kétséges, hogy a város lesz a legnagyobb nyertese a felújításnak, mert a Duna-Tisza közén és az egész Alföldön nem lehet találni olyan barokk főteret, mint a kalocsai, ugyanis a barokk főterek a törökdúlást következtében Magyarországon mindenhol megsemmisültek. Kivétel az Észak-Dunántúl és a Balaton felvidék egyes települései. A feladat tehát adva van mind az érsekségnek, és egyben a városnak is, ugyanis a döntéssel az is egyértelmű, a téren csak gyalogos forgalom lehet a felújítást követően"- fogalmazott Font Sándor. 

A képviselő azzal folytatta: 

Ugyanakkor ezáltal ismert a helyzet, hogy a város keleti és nyugati részét összekötő forgalom nem mehet át a téren. Tehát a város vezetése ezzel a döntéssel azt a feladatot kapta, hogy az átvezető forgalmat meg kell oldani. Úgy tudom, az átmenő forgalom tervezésére a műszaki tervezés már megkezdődött."

Várhatóan két szakaszos lesz a fejlesztés, egy viszonylag gyorsabb, amikor csak a személygépkocsi forgalom lesz kialakítva és biztosítva a városon keresztül. A fejlesztés második részeként egy nagyobb teherbírású és forgalmú út kerül megépítésre, amelynek pontos nyomvonalát egyelőre keresik, tanulmányozzák a szakemberek.

Erről a kérdésről tegnap miniszterelnök úrral is sikerült jó néhány percen keresztül beszélnem, amelynek a végeredménye, hogy várja a terveket, és annak függvényében számíthat a város a támogatásra. Azaz a város egy páratlan kulturális értékkel és az átvezető új utakkal lesz gazdagabb.” 

A képviselő a továbbiakban kitért arra is, hogy

Spanyolországhoz, Franciaországhoz és Portugáliához hasonlóan a kulturális értékek feltárására központi intézmények létesültek, amelyek a kalocsaihoz hasonló egyházi értékekkel turisztikai szempontból is foglalkoznak. December elsején megalakult a Nemzeti Vallásturizmus Tanács. Ennek célja, hogy a magyarországi egyházi épített örökség köré szervezett turizmust kezelje, azt tegye fel a nemzetközi turisztikai térképre. Tehát nem csak a városlakók élvezhetik rövid időn belül, hogy itt kiülők, kávézók lesznek, hanem a nemzetközi vallási turizmus is megjelenik, annak minden hasznával együtt."- mondta Font Sándor

A képviselő a Bolvári Ferdinánd azon véleményére és az által feltett kérdésre: „Nem a döntéssel van itt a legnagyobb baja a lakosságnak, hanem azzal, ahogy a polgármester úr a rendkívüli testületi ülésen gyakorlatilag a mézes madzagot a lakosság elé tette. Ön egyetértett-e ezzel a kommunikációval?” 

– a következő választ adta: 

Remélem, nem feltételezi rólam, hogy egy olyan döntéshez adom a nevem, amellyel Kalocsa város nem jár jól. Mint utaltam rá, több cikluson át több városvezetés foglalkozott ezzel a kérdéssel, már 2010-től kezdődően. Had utaljak vissza arra, hogy az egyik 2016-os testületi ülésen, napirenden szerepelt a térnek a sorsa. Amikor Ön - most éppen mint kérdező - önkormányzati képviselő volt, mi több, ennek az ülésről készült jegyzőkönyvnek a hitelesítője."

Ebből szeretnék dr. Bálint Józseftől szó szerint idézni: 

„Hosszú távon lezárásra kerül a főszékesegyház melletti út, és átvágás lesz.” - tehát 2016. február 25-ről beszélek, szúrta közbe Font Sándor, majd a felolvasást azzal folytatta: 

Ahogyan eredetileg is tervezte régebben a város. Most az érsekség fogja kezdeményezni addig, amíg ez nem kerül átszervezésre, míg a kialakítandó új téren egy ideig megy még a forgalom, de utána meg fog szűnni, és akkor ezt a problémát majd meg kell oldani. Ez belátható időn belül napirendre fog kerülni és a városrendezési terv felülvizsgálatába is bele fogjuk tenni ezt az intézkedést."

idézett az egykori dokumentumból Font Sándor, hozzátéve, hogy ezt a képviselők meg is szavazták. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Kérdezem én, miért nem sikerült 2016 őszétől egyetlen önkormányzatnak ezzel a triviális ténnyel megkeresni, melyet a kérdező is jól ismer, hogy hosszútávra lezárásra kerül a tér egyetlen rajz, egyetlen papír nélkül. Ebben a kérdésben egyetlenegy megkeresés nem történt felém, hogy tudnék-e ebben a kérdéskörben segíteni!"

A képviselő azzal folytatta:

Amikor a Parlament elé került a 100 éves használatba adás, hirtelen megszaporodtak azok a kérdések, hogy én mit teszek, mit tettem volna, és én egyet értek-e vele? Kérem szépen, néhány napja van az az eseménysor, amikor engem valaki konkrétan megkeresett. Mondom, néhány napja, addig sem a 2014-2019-es önkormányzat, sem a 2019-től működő, jelenlegi önkormányzat ezzel a kérdéssel nem keresett meg. Hozzáteszem, hogy a döntéssel egyetértek, azért is szavaztam meg. 

Amikor tegnap, ebben szavaztunk, TÖBB MINT 100 KORMÁNYPÁRTI képviselő volt jelen, az ellenzék nem TARTÓZKODOTT a teremben. A folyosón rejtőzködve felvételeket készítettek, és onnan próbálták a parlament munkáját kommentálni. Én ezt nem tartom helyesnek, de tudomásul veszem, mert a demokrácia idáig is terjedhet. Az, hogy az önkormányzatnak és a helyi lakosoknak ebben véleménykülönbsége van, én ezzel is egyetértek. Egyben biztos vagyok, hogy Kalocsa város nyertese lesz a jelenlegi Szentháromság tér teljes felújításának és majdani bemutatásának és használatának.

– hangsúlyozta Font Sándor. 

A képviselő a sajtó képviselőinek adott válaszokat követően elhagyta a helyszínt, és mint a jelenlévőknek mondta, ez egy sajtótájékoztató, amelynek megvannak a maga keretei, ő a sajtót hívta ide, a média kérdéseire kívánt válaszolni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Képgaléria megtekintése (6 db kép)

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés