2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Font Sándor: „Biztos vagyok abban, hogy Kalocsa város nyertese lesz a Szentháromság tér teljes felújításának és a feltárt kulturális örökség bemutatásának”

Font Sándor: „Biztos vagyok abban, hogy Kalocsa város nyertese lesz a Szentháromság tér teljes felújításának és a feltárt kulturális örökség bemutatásának”
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 15., 16:13

Font Sándor országgyűlési képviselő december 15-én, 11:30 órától a város főterén a Kalocsán napok óta a közérdeklődés homlokterében álló, egyesekben indulatokat kiváltó kérdésben, a Szentháromság tér további sorsáról, annak 100 évre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye használatba adásáról tartott sajtótájékoztatót. A képviselőt már érkezését megelőzően mintegy 30 fő érdeklődő-demonstráló várta a sajtó munkatársain kívül. A sajtótájékoztatót többen bekiabálással, kérdésekkel zavarták, holott Font Sándor egyértelművé tette: nem lakossági fórumot hívott össze, hanem sajtótájékoztatót tart. A képviselő egyik legfőbb üzenete az volt: megérti, hogy a lakosság türelme elfogyott, hiszen hosszú ideje és jelenleg is napi szinten okoz problémát a tér kikerülése. Ám ebben a kérdésben ciklusokon átívelően sem a korábbi, sem a jelenlegi önkormányzat nem kért tőle segítséget. Most viszont, az országgyűlés tegnapi szavazását követően Orbán Viktorral is sikerült átbeszélnie a kérdést

A miniszterelnök ígéretét bírja arra vonatkozóan, hogy a tér kikerülésére szolgáló út tervezésére és annak kivitelezésének költségeire a központi költségvetésből biztosítanak forrást. Immár az önkormányzaton a sor, hogy megtalálja a legjobb ideiglenes és majdan végleges megoldást az elkerülő út nyomvonalára. Kalocsa nem szegényebb, hanem gazdagabb lesz azáltal, hogy a nemrégiben fellelt, ritkaságszámba menő egykori román kori templom bemutatásra kerülhet a tér már eddig is jelentős egyház - és művészettörténeti emlékei mellett.

Font Sándor leszögezte: a tér használatba adása az érsekségnek egyben azt is jelenti, hogy mind a feltárás, mind a beruházás az érsekség feladata és felelőssége. 

Font Sándor előjáróban felidézte:

Az elmúlt napokban újra vita tárgya lett Kalocsán, hogy mi történjen a Szentháromság térrel, hogyan folytatódjon annak régészeti feltárása, és a végső munkálatok befejezése. Szeretném jelezni, hogy ezzel a kérdéssel több cikluson át, több önkormányzat foglalkozott, de egyik sem tudott rá végérvényes választ adni. A parlament tegnapi döntését követően tiszta helyzet teremtődött: A tulajdonjog az önkormányzaté marad, az érsekség 100 évre megkapja a tér kezelői jogát, és elvégzi azt a beruházást, amely Magyarország egyik legnagyobb kulturális értékének a feltárását eredményezi. Ezt most még sokan kétkedve fogadják, de tény, hogy itt, a Szentháromság tér környezetében hazánk egyik legjelentősebb román kori kulturális kincsét találták meg. Ennek következtében a helyzet és a döntés egyértelmű: az érsekség a felelős a téren található építészeti örökség részét képező teljes körű feltárásért"- mondta a képviselő, hozzátéve:

Nem kétséges, hogy a város lesz a legnagyobb nyertese a felújításnak, mert a Duna-Tisza közén és az egész Alföldön nem lehet találni olyan barokk főteret, mint a kalocsai, ugyanis a barokk főterek a törökdúlást következtében Magyarországon mindenhol megsemmisültek. Kivétel az Észak-Dunántúl és a Balaton felvidék egyes települései. A feladat tehát adva van mind az érsekségnek, és egyben a városnak is, ugyanis a döntéssel az is egyértelmű, a téren csak gyalogos forgalom lehet a felújítást követően"- fogalmazott Font Sándor. 

A képviselő azzal folytatta: 

Ugyanakkor ezáltal ismert a helyzet, hogy a város keleti és nyugati részét összekötő forgalom nem mehet át a téren. Tehát a város vezetése ezzel a döntéssel azt a feladatot kapta, hogy az átvezető forgalmat meg kell oldani. Úgy tudom, az átmenő forgalom tervezésére a műszaki tervezés már megkezdődött."

Várhatóan két szakaszos lesz a fejlesztés, egy viszonylag gyorsabb, amikor csak a személygépkocsi forgalom lesz kialakítva és biztosítva a városon keresztül. A fejlesztés második részeként egy nagyobb teherbírású és forgalmú út kerül megépítésre, amelynek pontos nyomvonalát egyelőre keresik, tanulmányozzák a szakemberek.

Erről a kérdésről tegnap miniszterelnök úrral is sikerült jó néhány percen keresztül beszélnem, amelynek a végeredménye, hogy várja a terveket, és annak függvényében számíthat a város a támogatásra. Azaz a város egy páratlan kulturális értékkel és az átvezető új utakkal lesz gazdagabb.” 

A képviselő a továbbiakban kitért arra is, hogy

Spanyolországhoz, Franciaországhoz és Portugáliához hasonlóan a kulturális értékek feltárására központi intézmények létesültek, amelyek a kalocsaihoz hasonló egyházi értékekkel turisztikai szempontból is foglalkoznak. December elsején megalakult a Nemzeti Vallásturizmus Tanács. Ennek célja, hogy a magyarországi egyházi épített örökség köré szervezett turizmust kezelje, azt tegye fel a nemzetközi turisztikai térképre. Tehát nem csak a városlakók élvezhetik rövid időn belül, hogy itt kiülők, kávézók lesznek, hanem a nemzetközi vallási turizmus is megjelenik, annak minden hasznával együtt."- mondta Font Sándor

A képviselő a Bolvári Ferdinánd azon véleményére és az által feltett kérdésre: „Nem a döntéssel van itt a legnagyobb baja a lakosságnak, hanem azzal, ahogy a polgármester úr a rendkívüli testületi ülésen gyakorlatilag a mézes madzagot a lakosság elé tette. Ön egyetértett-e ezzel a kommunikációval?” 

– a következő választ adta: 

Remélem, nem feltételezi rólam, hogy egy olyan döntéshez adom a nevem, amellyel Kalocsa város nem jár jól. Mint utaltam rá, több cikluson át több városvezetés foglalkozott ezzel a kérdéssel, már 2010-től kezdődően. Had utaljak vissza arra, hogy az egyik 2016-os testületi ülésen, napirenden szerepelt a térnek a sorsa. Amikor Ön - most éppen mint kérdező - önkormányzati képviselő volt, mi több, ennek az ülésről készült jegyzőkönyvnek a hitelesítője."

Ebből szeretnék dr. Bálint Józseftől szó szerint idézni: 

„Hosszú távon lezárásra kerül a főszékesegyház melletti út, és átvágás lesz.” - tehát 2016. február 25-ről beszélek, szúrta közbe Font Sándor, majd a felolvasást azzal folytatta: 

Ahogyan eredetileg is tervezte régebben a város. Most az érsekség fogja kezdeményezni addig, amíg ez nem kerül átszervezésre, míg a kialakítandó új téren egy ideig megy még a forgalom, de utána meg fog szűnni, és akkor ezt a problémát majd meg kell oldani. Ez belátható időn belül napirendre fog kerülni és a városrendezési terv felülvizsgálatába is bele fogjuk tenni ezt az intézkedést."

idézett az egykori dokumentumból Font Sándor, hozzátéve, hogy ezt a képviselők meg is szavazták. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Kérdezem én, miért nem sikerült 2016 őszétől egyetlen önkormányzatnak ezzel a triviális ténnyel megkeresni, melyet a kérdező is jól ismer, hogy hosszútávra lezárásra kerül a tér egyetlen rajz, egyetlen papír nélkül. Ebben a kérdésben egyetlenegy megkeresés nem történt felém, hogy tudnék-e ebben a kérdéskörben segíteni!"

A képviselő azzal folytatta:

Amikor a Parlament elé került a 100 éves használatba adás, hirtelen megszaporodtak azok a kérdések, hogy én mit teszek, mit tettem volna, és én egyet értek-e vele? Kérem szépen, néhány napja van az az eseménysor, amikor engem valaki konkrétan megkeresett. Mondom, néhány napja, addig sem a 2014-2019-es önkormányzat, sem a 2019-től működő, jelenlegi önkormányzat ezzel a kérdéssel nem keresett meg. Hozzáteszem, hogy a döntéssel egyetértek, azért is szavaztam meg. 

Amikor tegnap, ebben szavaztunk, TÖBB MINT 100 KORMÁNYPÁRTI képviselő volt jelen, az ellenzék nem TARTÓZKODOTT a teremben. A folyosón rejtőzködve felvételeket készítettek, és onnan próbálták a parlament munkáját kommentálni. Én ezt nem tartom helyesnek, de tudomásul veszem, mert a demokrácia idáig is terjedhet. Az, hogy az önkormányzatnak és a helyi lakosoknak ebben véleménykülönbsége van, én ezzel is egyetértek. Egyben biztos vagyok, hogy Kalocsa város nyertese lesz a jelenlegi Szentháromság tér teljes felújításának és majdani bemutatásának és használatának.

– hangsúlyozta Font Sándor. 

A képviselő a sajtó képviselőinek adott válaszokat követően elhagyta a helyszínt, és mint a jelenlévőknek mondta, ez egy sajtótájékoztató, amelynek megvannak a maga keretei, ő a sajtót hívta ide, a média kérdéseire kívánt válaszolni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Képgaléria megtekintése (6 db kép)

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK