2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Franciaországi tapasztalatokkal gyarapodott a TEIT

2016. 10. 27., 11:54

Működő és beüzemelés alatt álló erőműben, üzemanyag-reprocesszáló üzemben gyarapították ismereteiket a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás vezetői a GMF programja keretében. Az Európai Nukleáris Létesítmények Körüli Önkormányzatok Szövetsége (GMF) a franciaországi Flamanville-ben tartott tanácskozásán nemcsak a paksi atomerőmű körül működő TEIT, hanem a Bátaapáti környékén levő TETT és a püspökszilágyi tárolót körülvevő ITET társulás képviselői is részt vettek.

– A GMF nagyon fontosnak tartja, hogy tagjai közvetlen tapasztalatot szerezhessenek a tagországok nukleáris iparáról, illetve a nukleáris létesítmények és a lakosság közötti kapcsolattartásról, a normandiai helyszín kitűnő választásnak bizonyult – mondta a GMF magyar alelnöke, Dohóczki Csaba. A találkozón közel száz polgármester és önkormányzati tisztségviselő vett részt Spanyolországot, Svédországot képviselve, de Csehországból, Litvániából és Szlovákiából is voltak résztvevők.

A delegáció Flamanville-ben
Forrás: TEIT

Dr. Bálint József, a TEIT elnöke arról számolt be, hogy igen tartalmas programon vettek részt a flamanville-i atomerőműben, ahol működő és épülő blokkok is vannak, illetve felkeresték a Le Hague nukleárisüzemanyag-reprocesszáló üzemet, amely nemcsak a francia atomerőművek kiégett üzemanyag-kazettáit fogadja újrafeldolgozásra, hanem külföldön működő erőművek fűtőanyagait is. Dr. Bálint József szerint éppen azért hasznos a GMF tevékenysége, mert kifejezetten a radioaktív anyagok elhelyezése, kezelése kérdéskörére fókuszál.

Dohóczki Csaba úgy tájékoztatott, hogy a GMF éves közgyűlését is megtartották, ahol Mariano Vila d’Abadal főtitkár a GMF szervezet elmúlt egy évének tevékenységét, a GMF gazdasági helyzetét, valamint a 2017-es évre vonatkozó terveket ismertette. A jövőt illetően elmondta, hogy a GMF továbbra is aktívan képviseli az önkormányzatok érdekeit az európai uniós fórumokon. 2017 tavaszán például Brüsszelben egyeztet az elnökség az Energiaügyi Igazgatóság vezetőivel. Jövőre két találkozót tartanak, egyet Madridban egyet a litván Visaginasban. Utóbbi helyszínen az ignalinai atomerőmű leállítását követő fejleményekkel, közte a radioaktív hulladék elhelyezés kérdésével ismerkedhetnek meg.

Forrás: Paksi Hírnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK