2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Garázsok épülhetnek a Zrínyi lakótelepen – Több nekifutás után született döntés

Garázsok épülhetnek a Zrínyi lakótelepen – Több nekifutás után született döntés
Illés György Cinó  |  2022. 05. 22., 08:20

A Királyi Gasztro Kft. tett ajánlatot arra a jelenleg beépítetlen, úttal sem föltárt területére. Nem ez az első vállalkozás, amelyik hasonló tervvel jelentkezik, első nekifutásra nekik sem adta oda a testület a területet. A múlt péntek délelőtt tartott képviselő-testületi ülésen hozott döntés nyomán több mint hatmillió forint bevételre tesz szert a város, a terület használatbavételével kapcsolatos, alapesetben az önkormányzatot terhelő költségek átvállalása révén azonban tízmilliós pénzügyi előny jelentkezik.

A telek értékesítéséről már korábban is tárgyalt a képviselő testület: az előző testületi ülésen még nem kapott többséget a terület értékesítésre tett indítvány. A vállalkozás most megismételte az ajánlatát, amelyet további vállalásokkal egészített ki.

A helyi vagyonrendelet alapján pályáztatni bruttó 25 millió forintos egyedi érték fölött volna szükséges, a három millió forintnál nagyobb összegű vagyontárgyak esetében pedig hat hónapnál nem régebbi értékbecslés szükséges, az ott megállapított ár pedig minimálárnak tekintendő.

A 726 négyzetméteres, besorolás szerint kivett garázs udvar művelési ágú, azonban valójában beépítetlen területre ez év február 8-án készült értékbecslés, amely szerint az értéke 8871 forint négyzetméterenként, ami az ügylettel érintett területrészre vonatkoztatva 6,44 millió forintos vételárat jelentene.
Az ajánlat ennél valamivel magasabb, 9000 forintos négyzetméter árról szólt, így az a megajánlott vételár 6.534.000 forint volt.

A vételi ajánlat tartalmazta azt a vállalást is, hogy

A TERÜLETEN GARÁZSOKAT ÉPÍTENEK, ÉS A GARÁZSOK HASZNÁLATBA VÉTELÉHEZ SZÜKSÉGES KÖZÚTCSATLAKOZÁS, CSAPADÉKELVEZETÉS ÉS KÖZVILÁGÍTÁS KIÉPÍTÉSÉNEK KÖLTSÉGEIT IS ÁTVÁLLALJÁK.

Ezek egyébként önkormányzati feladatok volnának.

Az értékesítéshez a jogszabályi feltételek tehát adottak voltak, de a döntésre végül az állam mondhat majd áment, ugyanis a Magyar Államot elővásárlási jog illeti meg.

A kérdést korábban is tárgyalták már a képviselők, a Király Gasztro Kft. a vevő ugyanis már korábban megtette ezt az ajánlatát, és az április 28-i testületi ülésen tárgyalta is a testület az erre vonatkozó előterjesztést, de akkor még nem született döntés az értékesítésről.

Az akkori ajánlathoz képest további vállalás ként szerepel, hogy

A BERUHÁZÁST A BIRTOKBA ADÁST KÖVETŐ HAT HÓNAPON BELÜL MEGKEZDIK, ÉS KÉT ÉVEN BELÜL BEFEJEZIK.

Ez azt jelenti, hogy 2026 közepére-végére néhány tucatnyi garázs állhat majd a környékben élők rendelkezésére. Igény valószínűleg lesz rájuk, hiszen a Zrínyi lakótelep garázsokkal viszonylag szerényen ellátott.

A korábban kialakult szokásrend szerint az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg

AZ ÖNKORMÁNYZAT VISSZAVÁSÁRLÁSI JOGOT KÖT KI AZ EREDETI ÁRON HÁROM ÉVRE.

E jogát akkor érvényesítheti, ha a területen a birtokbavételt követően hat hónapon belül nem kezdődik meg, illetve két éven belül be nem fejeződik be a beruházás.

A napirendi pont vitája során, illetve a kérdést korábban tárgyaló testületi ülésen is több ellenzéki képviselő adott hangot azon véleményének, hogy célszerű volna pályázat útján értékesíteni a területet, magasabb vételi ár elérése érdekében. Erre azonban jogszabályi kötelezettség nem állt fönn.

Ugyanakkor dr. Filvig Géza polgármester arra hívta föl a figyelmet, hogy a telek értékesítésének kérdéséről több nyilvános ülés során is tárgyalt a testület, az ajánlat számait is bárki megismerhette, ennek ellenére azóta sem érkezett új ajánlat.
A mostani ajánlat a korábbinál magasabb vételárat tartalmaz, amely egyben az értékbecslésben szereplő árat is meghaladja.

Dr. Bagó Zoltán képviselő arra hívta föl a figyelmet, hogy a önkormányzat feladatainak, az út és a csapadékelvezetés, valamint világítás létesítése költségeinek átvállalásával a vállalkozó a vételárnál valójában lényegesen nagyobb összeget fordít az építkezés feltételeinek megteremtésére, kötelező önkormányzati feladatot átvállalva. Így az önkormányzatnál

RÉSZBEN A VÉTELÁRBÓL BEVÉTEL, RÉSZBEN KÖTELEZŐ KÖZFELADATOK ELLÁTÁSA KÖLTSÉGEINEK ÁTVÉTELÉBŐL MEGTAKARÍTÁS JELENTKEZIK, AMELY ÍGY EGYÜTT MÁR AZ ELHANGZOTTAK SZERINT MINTEGY 10 MILLIÓS NAGYSÁGRENDET JELENT.

A gazdaság- és turizmusfejlesztési, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság támogató álláspontját a bizottságok elnökei, Kákonyi István és Schmidt Rajmund ismertette.
A jogi és ügyrendi bizottság álláspontját ismertetve dr. Vincze András viszont arról számolt be, hogy

A JOGI BIZOTTSÁG NEM TÁMOGATJA A VÉTELI AJÁNLAT ELFOGADÁSÁT, HANEM MAGASABB ÁR ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN NYÍLT PÁLYÁZAT MEGHIRDETÉSÉT JAVASOLJA.

E javaslatot végül Szabó Balázs képviselő öntötte módosító javaslat formájába, azonban indítványát 5 igen szavazattal 4 ellenében, 3 tartózkodás mellett elutasította a testület.

Korábban egy másik vállalkozás is tett ugyane telekre vételi ajánlatot, amelyet akkor elutasítottak. A vállalásai hasonlóak voltak, kivéve a legutóbbi, a beruházás megkezdésére és lezárására vonatkozó határidőkre vonatkozó ígéret kivételével. Azonban az ár alacsonyabb volt a vártnál, és az akkori vevő az óta sem tett újabb ajánlatot.

Ez utóbbit viszont a végszavazásnál 8 igen szavazattal 4 tartózkodás mellett elfogadták.
Az építkezést még idén meg kell kezdeni a Királyi Gasztro Kft.-nek

ÉPÜLHETNEK A GARÁZSOK!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK