2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

GMF Közgyűlésen és Konferencián járt a TEIT küldöttsége Madridban

2017. 10. 24., 07:43

2017 október 5-6. között Madridban tartotta éves közgyűlését a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF). A TEIT részéről Dr. Bálint József elnök, Gáncs István társelnök, Zsebics Ilona, Fülöp János polgármesterek, valamint Koch István TEIT titkár vett részt a rendezvényen.

A közgyűlés résztvevői tájékoztatást kaptak a szervezet éves tevékenységéről, a GMF költségvetéséről, a könyvvizsgálói jelentésről, valamint az elkövetkező időszak tervezett programjairól. Ezt követően a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselője tájékoztatta a jelenlévőket az Ügynökség új projektjéről, amely a radioaktív hulladék elhelyezés témakörében kívánja beépíteni a lakossági tapasztalatokat. Egy Európai Uniós projekt pedig azt fogja vizsgálni, hogy mennyire felkészültek az érintettek a baleset-elhárítás területén. Mindkét projekt esetében számítanak a GMF tapasztalatára és aktív részvételére.

A tagság elfogadta a pénzügyi beszámolót és a jövő évi költségvetési tervet, valamint megválasztotta az elkövetkező időszak vezetőségét. Továbbra is bizalmat kapott Roland Palmqvist elnök, Mariano Vila d’ Abadal főtitkár és Dohóczki Csaba alelnök. Az elnökségbe bekerült Anna-Léna Söderblom a svédországi Östhammar település egyik önkormányzati vezetője, aki alelnökként segíti a szervezet munkáját.


Forrás: www.teit.hu

A GMF következő rendezvénye 2018. tavaszán Dessel településen lesz Belgiumban, ahol a radioaktív hulladék elhelyezésről tájékozódhatnak a tagok és lehetőség lesz azt ottani tudományos nukleáris központ tevékenységének megismerésére is.

A közgyűlést követő konferencián a résztvevők megismerkedhettek a spanyol atomenergetikával. Tájékoztatást kaptak az energiapolitikáról és a nukleáris hatóság munkájáról. Előadást hallgattak meg a radioaktív hulladékkezelés és a baleset-elhárítás témakörökben. Nemzetközi kitekintésként a magyar energiapolitikáról Dohóczki Csaba GMF alelnök, a krskoi atomerőmű biztonságnöveléséről Miran Stanko, Krsko polgármestere tájékoztatott.

A konferencia második napján a résztvevők a José Cabrera atomerőműbe látogattak el. Spanyolország első atomerőművét 1968-ban üzemelték be. Több mint 40 éves üzemelést követően 2010-ben állították le véglegesen. Jelenleg az erőmű leszerelése zajlik.
A látogatók részletes tájékoztatást kaptak a leszerelés folyamatáról, egy rövidfilmen pedig megismerhették annak egyes fázisait. Az atomerőmű környékén található településeken is rövid látogatást tettek a vendégek.
Almonacid de Zorita településen az önkormányzat ipari parkját látogatták meg, ahol inkubátorház megépítésével próbálnak a helyi vállalkozóknak helyet biztosítani vállalkozásaik beindításához. Almoguera településen egy épülő idősek otthonát mutatták be a házigazdák. A térségben nagy problémát okozott az atomerőmű leállítása, mivel munkahelyek szűntek meg és az atomerőműhöz közvetve kapcsolódó vállalkozások helyzete is megnehezedett.
Spanyolország az elkövetkezendő időszakban nem tervez új atomerőmű építést, a jelenlegi nukleáris részesedés fenntartása a cél. Kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot az ország déli részén található El Cabril tárolóban tárolják. A nagy aktivitású hulladék ideiglenes tárolására egy központi tárolót alakítanak ki Cuenca tartományban és egyúttal megkezdik a végleges tároló kijelölésének folyamatát.


Forrás: www.teit.hu

A program végén a vendégek megtekintették Pastrana városát, ahol a polgármester kíséretében látogattak el a történelmi város főterére és templomához. A záró ebéden Roland Palmqvist elnök megköszönte a GMF tagok részvételét, valamint külön köszönetet mondott a spanyol szervezőknek a rendezvény színvonalas megszervezéséért.

Forrás: www.teit.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK