2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hargita megye Közösségi Fejlesztési Társulása tagjai ismerkedtek Kalocsával, a tervezett Vajas vízitúra útvonallal

Hargita megye Közösségi Fejlesztési Társulása tagjai ismerkedtek Kalocsával, a tervezett Vajas vízitúra útvonallal
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 25., 07:45

Három napon át Bács-Kiskun megyével, az itt megvalósult jó fejlesztési gyakorlatokkal ismerkedtek a testvér Hargita megye Közösségi Fejlesztési Társulásának tagjai, akik Rideg László, a megyei közgyűlés elnökének vezetésével május 19-én, délután kétnapos lakiteleki, majd kiskőrösi tanulmányút után érkeztek az érseki városba.

A folytatást tekintve kijelenthetjük: történelmet írt a csoport, ugyanis a delegáció tagjai leszállva a buszról, az 51-es főút hídjánál, a Möbel bútorboltnál vízre szállták, és a várost átszelő Vajas csatorna folyásirányával szemben, a tervezett vízitúra útvonal egyik legszebb lakott szakaszán, mintegy 2 kilométert evezve, az arborétumi ritkaságokban bővelkedő Érsekkertnél szálltak partra.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Innen sétálva tették meg az utat Kalocsa szívébe, ahol a Nagyboldogasszony Főszékesegyházzal, az érseki kastéllyal, az Astriceum Múzeummal ismerkedtek, és a közelmúltban felavatott Asztrik szobrot és a megújuló teret is megtekintették. Rövid várostörténeti ismertető után a Barokk cukrászda teraszán pihent meg a társaság.

Kalocsán így még nem fogadtak vendéget, így könnyen lehet, hogy ez is felkerül majd a város, a megye jó turisztikai gyakorlatainak egyébiránt hosszú sorába.
A vendégeknek a vízi út, a közel 40 perces, kényelmes tempójú evezés nem csak azért hozott felüdülést, mert a rekkenő májusi melegben jól esett az enyhet adó víz közelsége és a csatorna fülé boruló szomorúfűzek árnyéka, hanem mert az Ecetgyári-hídnál javában tartottak az előkészületek és az edzőevezések a péntektől szombatig tartó, több száz diákot és felnőttet vonzó Sárkányhajó versenyre.

A csoportot vezető Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke portálunknak elmondta:

Bács-Kiskunba Erdélyből, Hargita megyéből érkezett a küldöttség egy tanulmányútra. A mai nap a Covid-járvány miatt elhúzódó pályázatnak a befejező napja. A delegáció tagjai a megyei jó gyakorlatokkal ismerkednek. A kalocsai túra egy másik projekthez is csatlakozik, ugyanis a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat azt tervezi, hogy a Vajas csatornát teljes hosszban vízitúra-útvonallá fejleszti. Így most ebből adunk egy kis ízelítőt a testvérmegyéből érkező kollégáknak, akikkel közösen tekintjük meg az útvonal kalocsai szakaszát. Ebbe a projektbe szeretnénk a hat Vajas-parti települést Foktőtől kezdve Érsekcsanádig, a befogadóig bevonni. Az érintett polgármesterekkel már egyeztettünk erről, így velük közösen egy olyan vízitúra útvonalat szeretnénk kialakítani, amelyet nem csak a Bács-Kiskun megyeiek, hanem mások is igénybe vennének, és eltöltenének egy kis időt nálunk. A mai napunk is elég mozgalmas; két napot Lakitelken töltött a csoport, onnan érkeztünk Kiskőrösre, ahol a város nevezetességeivel ismerkedtünk, és most a természetesen kihagyhatatlan kalocsai nevezetességek és a tervezett vízitúra útvonal egy szakaszának bemutatása tart, ami ebben a formában számunkra is újdonság

mondta a megyei közgyűlés elnöke.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója arról számolt be:

Nagyon jól érezzük magunkat, és nagyon örülünk annak, hogy a pályázat keretében Bács-Kiskun megyében olyan turisztikai attrakciókkal ismerkedhetünk, amelyek a hegyes-völgyes Hargita megyében nem elérhetőek. Magyarország nagyhatalom vízi utakban és a vízi túrizmus területén, így nagy lehetőség, hogy ezt a fajta tevékenységet is kipróbálhatjuk. Hargita és Bács-Kiskun megye már régóta jó testvérmegyei kapcsolatokat ápol, amelyet mindkét részről igyekszünk elmélyíteni. Két napot a lakiteleki idegenforgalmi centrumban, farmon töltöttünk, ott ismerkedtünk a jó gyakorlatokkal, példákkal. Mindeközben természetesen a magyar-magyar kapcsolatok erősítése is előtérbe kerül, amit a jó gyakorlatok átvételének kiszámolhatatlan gazdasági haszna mellett legalább ennyire lényegbevágónak tartunk."

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK