2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Hargita megye Közösségi Fejlesztési Társulása tagjai ismerkedtek Kalocsával, a tervezett Vajas vízitúra útvonallal

Hargita megye Közösségi Fejlesztési Társulása tagjai ismerkedtek Kalocsával, a tervezett Vajas vízitúra útvonallal
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 25., 07:45

Három napon át Bács-Kiskun megyével, az itt megvalósult jó fejlesztési gyakorlatokkal ismerkedtek a testvér Hargita megye Közösségi Fejlesztési Társulásának tagjai, akik Rideg László, a megyei közgyűlés elnökének vezetésével május 19-én, délután kétnapos lakiteleki, majd kiskőrösi tanulmányút után érkeztek az érseki városba.

A folytatást tekintve kijelenthetjük: történelmet írt a csoport, ugyanis a delegáció tagjai leszállva a buszról, az 51-es főút hídjánál, a Möbel bútorboltnál vízre szállták, és a várost átszelő Vajas csatorna folyásirányával szemben, a tervezett vízitúra útvonal egyik legszebb lakott szakaszán, mintegy 2 kilométert evezve, az arborétumi ritkaságokban bővelkedő Érsekkertnél szálltak partra.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Innen sétálva tették meg az utat Kalocsa szívébe, ahol a Nagyboldogasszony Főszékesegyházzal, az érseki kastéllyal, az Astriceum Múzeummal ismerkedtek, és a közelmúltban felavatott Asztrik szobrot és a megújuló teret is megtekintették. Rövid várostörténeti ismertető után a Barokk cukrászda teraszán pihent meg a társaság.

Kalocsán így még nem fogadtak vendéget, így könnyen lehet, hogy ez is felkerül majd a város, a megye jó turisztikai gyakorlatainak egyébiránt hosszú sorába.
A vendégeknek a vízi út, a közel 40 perces, kényelmes tempójú evezés nem csak azért hozott felüdülést, mert a rekkenő májusi melegben jól esett az enyhet adó víz közelsége és a csatorna fülé boruló szomorúfűzek árnyéka, hanem mert az Ecetgyári-hídnál javában tartottak az előkészületek és az edzőevezések a péntektől szombatig tartó, több száz diákot és felnőttet vonzó Sárkányhajó versenyre.

A csoportot vezető Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke portálunknak elmondta:

Bács-Kiskunba Erdélyből, Hargita megyéből érkezett a küldöttség egy tanulmányútra. A mai nap a Covid-járvány miatt elhúzódó pályázatnak a befejező napja. A delegáció tagjai a megyei jó gyakorlatokkal ismerkednek. A kalocsai túra egy másik projekthez is csatlakozik, ugyanis a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat azt tervezi, hogy a Vajas csatornát teljes hosszban vízitúra-útvonallá fejleszti. Így most ebből adunk egy kis ízelítőt a testvérmegyéből érkező kollégáknak, akikkel közösen tekintjük meg az útvonal kalocsai szakaszát. Ebbe a projektbe szeretnénk a hat Vajas-parti települést Foktőtől kezdve Érsekcsanádig, a befogadóig bevonni. Az érintett polgármesterekkel már egyeztettünk erről, így velük közösen egy olyan vízitúra útvonalat szeretnénk kialakítani, amelyet nem csak a Bács-Kiskun megyeiek, hanem mások is igénybe vennének, és eltöltenének egy kis időt nálunk. A mai napunk is elég mozgalmas; két napot Lakitelken töltött a csoport, onnan érkeztünk Kiskőrösre, ahol a város nevezetességeivel ismerkedtünk, és most a természetesen kihagyhatatlan kalocsai nevezetességek és a tervezett vízitúra útvonal egy szakaszának bemutatása tart, ami ebben a formában számunkra is újdonság

mondta a megyei közgyűlés elnöke.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója arról számolt be:

Nagyon jól érezzük magunkat, és nagyon örülünk annak, hogy a pályázat keretében Bács-Kiskun megyében olyan turisztikai attrakciókkal ismerkedhetünk, amelyek a hegyes-völgyes Hargita megyében nem elérhetőek. Magyarország nagyhatalom vízi utakban és a vízi túrizmus területén, így nagy lehetőség, hogy ezt a fajta tevékenységet is kipróbálhatjuk. Hargita és Bács-Kiskun megye már régóta jó testvérmegyei kapcsolatokat ápol, amelyet mindkét részről igyekszünk elmélyíteni. Két napot a lakiteleki idegenforgalmi centrumban, farmon töltöttünk, ott ismerkedtünk a jó gyakorlatokkal, példákkal. Mindeközben természetesen a magyar-magyar kapcsolatok erősítése is előtérbe kerül, amit a jó gyakorlatok átvételének kiszámolhatatlan gazdasági haszna mellett legalább ennyire lényegbevágónak tartunk."

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK