2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Harminc-negyven dunai dévér, paduc néhány óra alatt – Ismét jó horgászvíz lett a Duna

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 22., 08:59

A tavalyi emberemlékezet óta leggyászosabb dunai horgászszezon után ismét jó horgászvíz lett a Duna Ordastól Fajszig tartó szakasza. Az ügyesebb pecások akár harminc-negyven dévért, paducot szákolhatnak néhány óra alatt. Egyes horgászok szerint az okok közé tartozik, hogy elmúlt a pontyherpesz, ami 2017-ben megtámadta a dunai példányokat. A halak a kopoltyúkon elhatalmasodó betegség miatt nehezen kaptak oxigént, ilyen állapotban nem vették fel a csalit, táplálkozni is csak nehezen tudtak. Más nagy tapasztalattal rendelkező horgászok szerint olyan nincs, hogy egyik évről a másikra varázsütésszerűen előkerülnek a halak. Tavaly az egész magyar Duna-szakaszon nem kapott a hal, a halradarok is alig mutattak halat, aminek szerintük egy eddig ismeretlen eredetű szennyeződés lehetett az oka. A horgászatot nem hobbi szinten, hanem nagy szakértelemmel űzők azt mondják: már mindegy is, mi volt a tavalyi halhiány valódi oka, a lényeg, hogy horgászvízként sem kell leírni a szinte naponta másik arcát mutató legnagyobb folyamunkat.

Az újabb horgászsikerekről szóló jó hírt Szalai Gábor, a kalocsai Horgászbazár tulajdonosa osztotta meg velünk, aki nem csak kereskedő, de horgász és horgászat szervező is egy személyben. A tapasztalt horgász hírében álló Szalai Gábor szerint ismert betegség a pontyherpesz, amelynek kórokozója a CHV1 herpesz vírus. Arról lehet felismerni, hogy viaszcseppekre emlékeztető hámszaporulat figyelhető meg a hal fején, a teste oldalán, de még az uszonyokon is. A horgász szerint ez a betegség a tavi halakról kerülhetett át a folyami példányokra. Például úgy, hogy a kiöntött folyó elérte a halastavakat, ahonnan megszöktek a vírust hordozó beteg pontyok, és megbetegítették a dunai példányokat.

Horgászoké a legszebb stadion
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint Szalai Gábor beszámolt róla: a tavalyi egész éves kudarc után tavasszal csak kevesen váltottak horgászjegyet a Dunára, de amint érkeztek a jobbnál jobb hírek, egyre többen szoktak vissza kedvenc ordasi, barákai, kalocsai, bátyai, fajszi horgászhelyeikre. A kitartás meghozta gyümölcsét, ezekben a hetekben, napokban

a Duna viszonylag alacsony vízállása ellenére jön a hal, akár harminc-negyven dévér, paduc is szákba kerül néhány óra alatt.

A paduc ritka hal volt az elmúlt években, de úgy látszik, a most kifogott példányok egy korábbi kedvező ívási időszakban születtek.

Mint a horgászbolt vásárlóközönsége megosztotta velem: a folyó augusztusra várható még alacsonyabb vízállása lesz leginkább alkalmas arra, hogy aki még nem tette, vagy frissen vizsgázott horgász, feltérképezze a kiszemelt horgászhelyeket, hogy aztán az őszi szezonban ne csak a vakszerencsében, hanem a hely - és horgász ismereteiben bízva vesse ki a horgokat.

Romek György horgász és halbolt tulajdonos szerint, a horgász összejöveteleket járva a tavalyi évről az a vélemény alakult ki a dunai horgászokban: olyan nincs, hogy a tavalyi kudarc után idén egyszer csak varázsütésszerűen előkerülnek a halak. Sokkal inkább valószínűbb, hogy valami olyan szennyeződés kerülhetett a folyóba, ami az egész magyar Duna-szakasztól távol tartotta a halakat. Ezt igazolja, hogy a halradarok sem jeleztek bandákba verődött halakat.

Romek György dunai horgászat
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>