2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Három új taggal bővült a TEIT – Dunapataj, Györköny és Madocsa lett teljes jogú tag

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 29., 16:50

Kedd délelőtt a paksi Erzsébet Nagyszállóban az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. képviseletében dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója és dr. Bálint József, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) elnöke ünnepélyes keretek között írta alá az együttműködés bővítéséről szóló dokumentumot. Ennek lényege, hogy a Duna bal partjáról a TEIT teljes jogú tagja lett Dunapataj, a másik oldalon Györköny és Madocsa. Mint emlékezetes, Dunapataj régóta kérte, hogy a TEIT teljes jogú tagjává válhasson, de földrajzi korlátokra hivatkozva mindeddig nem teljesült a kérése. Igaz, „pártoló tagként” egy ideje már hozzá jutott a többi településre pályázati úton eljutó fejlesztési források egy részéhez.

A hírrel kapcsolatban Dusnoki Csabát, Dunapataj polgármesterét kértük, hogy kommentálja az eseményeket, illetve mit jelent számukra, hogy a nagyközség a TEIT teljes jogú tagja lett.


Forrás: TelePaks

A településvezető elmondta: „Több  mint tíz éves bővítési folyamat végére érkeztünk a mai napon, ugyanis az atomerőmű 12 kilométeres körzetébe tartozó települések közül  Dunapataj, Györköny és Madocsa volt az, amelyeket eddig nem vettek fel a társulásba, ám most végre teljes jogú tagjai lettünk a TEIT-nek. Ezzel az immár a jogi szabályozásnak is megfelelő lépéssel a TEIT csak erősödött, hiszen Dunapataj lakosságának száma, iskolái, üdülőövezete, közszolgáltatásai révén meghatározó települése az Atomerőművet körül ölelő településeknek.

Elvitathatatlan tény, hogy a régebb óta TEIT tag községek számos szállal kötődnek nagyközségünkhöz. Meggyőződésem, mindkét fél részéről nagy hozadéka lesz a teljes jogú tagságunknak, mert az atomerőművel kapcsolatos információk az eddiginél is hatékonyabban és közvetlenebb úton jutnak el a dunapataji emberekhez.

Őszintén el kell mondanom, hogy a teljes jogú tagság településünk életében nem jelent plusz fejlesztési forrást, hiszen a Paksi Atomerőmű eddig is támogatta ezen céljaink megvalósítását. Azon viszont tovább dolgozunk, hogy a TEIT két lábon álló finanszírozását biztosító Paksi Atomerőmű és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság közül az utóbbitól is támogatásban részesüljünk.

A már meglévő, és az RHK-tól várt további támogatás jelentősen hozzájárulhat a községünkben élők tájékoztatásához, és hogy fejlesztési céljaink még inkább a lakosság igényeinek kiszolgálását szolgálják”- fogalmazott Dusnoki Csaba polgármester.

Mint emlékezetes, 2018 év végén járt le az az utolsó tízéves keretszerződés, amit az Atomerőmű a TEIT-tel kötött.

A mai ülésen a megújított középtávú, négy évre szóló megállapodás mellett az egy évre szóló, évente megújított támogatási szerződést is aláírták.

Dr. Bálint József szerint az elmúlt tíz év hasznossága mindkét fél számára egyértelmű, az együttműködés évei alatt kölcsönösen sok tapasztalatot gyűjtöttek. Mint mondta, nemzetközi kitekintésünk is van, ráadásul társulásunk munkáját nemzetközi szinten is példaértékűnek ítélték – mondta a TEIT elnöke.

Dr. Kovács Antal rámutatott: nagyon fontos, hogy a környező települések lakossága a lehető leginkább tájékozott legyen az atomerőmű működéséről, mely feladat nagy részét a TEIT jó színvonalon látja el.

A szakember szerint a Paksi Atomerőmű elemi érdeke, hogy a támogatás és a kommunikációs szerződés hosszú távon és jól működjön. Ennek része, hogy a települések vezetői közvetlenül kapnak információt az atomerőmű eseményeiről. A TEIT-en belül működő ellenőrző bizottság rendszeresen tesz látogatást az atomerőműben.

Dr. Kovács Antal szerint az újonnan építendő blokkok esetében is fontos szerepet tölt be a TEIT. Egyfelől azért, hogy az ország lakossága is értesüljön arról, hogy az erőmű közvetlen közelében élők körében pozitív az atomerőmű megítélése, másfelől, hogy a Paks II építésén csúcsidőben dolgozó 8-10 ezer ember ellátását ugyancsak a térség tudja majd biztosítani.”

A TEIT hivatalosan 2019. május 1-jétől működik az új tagokkal kibővítve, a társulásba immár 16 település tartozik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK